Wiadomości z Rudy Śląskiej

Od dziecka chciałem prowadzić działalność tego typu - Jakub Przepłata

  • Dodano: 2013-09-11 11:30, aktualizacja: 2015-10-01 13:46
Rozmawiamy z Jakubem Przepłatą, właścicielem Pizzerii Pod Drewnianym Bocianem, która okazała się zwycięzcą naszego plebiscytu na najlepszy rudzki lokal tego typu.
 
 
Proszę opowiedzieć o pizzerii „Pod Drewnianym Bocianem”.
Jakub Przepłata: Lokal powstał w 2011 roku. Jest wynikiem mojego zainteresowania gastronomią. Od dziecka chciałem prowadzić działalność tego typu. W tym zamiłowaniu realizuje się już od 11 lat. To fascynująca sprawa. Człowiek ciągle uczy się czegoś nowego.
A wracając do samego lokalu. Pamiętam jeszcze przedszkole, które było w miejscu tej pizzerii. Nie ukrywam, że byłem jednym z jego wychowanków. Jak widać przedszkole przeminęło, ale ja tutaj zostałem.
 
 
Proszę opowiedzieć o pańskim doświadczeniu z włoską kuchnią.
J.P.: Od wspomnianych jedenastu lat w mojej pracy, na wszelkie sposoby, poznawałem zagadnienia związane z tym rodzajem kuchni. 
 
 
Czym Pańskim zdaniem, wyróżnia się pizzeria Pod Drewnianym Bocianem na tle innych?
J.P.: Z pewnością barwnym i ciekawym wystrojem wnętrza. Rodzinną i spokojna atmosferą, a także wysoką jakością produktów. 
 
 
Czy lubi Pan swoją pracę?
J.P.: Oczywiście, że lubię. Myślę, że nie zajmowałbym się tym z przymusu. Jeżeli nie lubiłbym swojej pracy, to najprawdopodobniej, ten lokal już dawno zniknąłby z gastronomicznej mapy miasta. A dlaczego to lubię? To moja pasja. Dawniej coś mi się udało w tym kierunku i postanowiłem to rozwijać. 
 
 
Jakie czynniki składają się na dobry smak pizzy?
J.P.: Na smak i powodzenie danej pizzy składa się wiele czynników. Nie będzie żadną tajemnicą, że najważniejsze jest tutaj dobre ciasto. Bez niego trudno jest mówić o pysznej pizzy. Ponadto jakość i świeżość produktów oraz składników danej pizzy ma ogromne znaczenie. Ważna jest też receptura, no i oczywiście serce do pracy. Te ostatnie przykłady są jednak wewnętrzną sprawą poszczególnych lokali. 
 
 
A może Pan zdradzić coś na temat ciasta?
J.P.: [uśmiech] Na temat ciasta raczej nie chcę mówić nic więcej.
 
 
Czy mieszkańcy Rudy Śląskiej często sięgają po pizzę?
J.P.: Sądzę, że tak. Ta kwestia wyglądała bardzo rożnie na przestrzeni ostatnich lat. Jeszcze niedawno był okres, w którym królowały typowe fast-foody (hamburgery czy kebaby). Ostatnio jednak pizza wraca do łask. 
 
 
Rudzianie wolą jadać na wynos, czy w lokalu?
J.P.: Tutaj raczej nie widać żadnej reguły. Są dni, podczas których mamy tłok w lokalu, ale są i takie, kiedy wnętrza świecą pustkami, a telefony urywają się od zamówień. W dużej mierze jest to zależne od pogody. W dni chłodne ludzie raczej nie ruszają się z domu. Natomiast kiedy jest cieplej, częściej widujemy ich w naszym lokalu.
 
 
Jakie smaki cieszą się największą popularnością?
J.P.: Męska część preferuje pizze ostrzejsze. Pikantne salami, ostre papryczki itp. . Natomiast damska część stawia na szpinak i kurczaka, łagodne sery.
 
 
A takie smaki jak owoce morza, czy hawajska (z ananasem), cieszą się powodzeniem?
J.P.: Tak. Jednak tutaj jest raczej specyficzna grupa ludzi lubująca się w takich smakach.
 
 
A Panu smakuje połączenie np. ananasa z szynką?
J.P.: Szczerze powiedziawszy tak. Lubie takie połączenie. 
 
 
Jak często eksperymentujecie z menu?
J.P.: Raczej jest ono stałe. Czasem dokonujemy drobnych zmian sugerując się opiniami naszych klientów. 
 
 
Czytelnicy naszego portalu wybrali Pańską pizzerie jako najlepszą w mieście. Czy chce Pan coś im przekazać?
J.P.: Tak. Bardzo serdecznie dziękuję za głosy i zaufanie. Niezmiernie ciesze się z faktu, iż pizzeria Pod Drewnianym Bocianem ma tak szerokie grono miłośników. Przy tej okazji chciałbym także podziękować wszystkim swoim pracownikom za pomoc i zaangażowanie. Wygrana jest naszą wspólną pracą.
 
 
Jak walczył Pan o głosy?
J.P.: Starałem się informować moich klientów o możliwości oddania głosu na pizzerię. Prężnie działaliśmy także na faceeboku. Bywało jednak i tak, że przychodzili klienci, i to oni informowali nas, że oddali głos na nasz lokal. Raz jeszcze dziękuję wszystkim za te głosy. 
 
 
Czy uważa Pan, że lokalizacja lokalu jest dobra.
J.P.: Trudno jest mi odpowiedzieć na to pytanie. Miejsce jest dosyć specyficzne. Trochę ukryte za blokami. Niemniej jednak, ci którzy chcą, trafiają do nas bez problemu. 
 
 
Czy Ruda Śląska jest dobrym miastem do prowadzenia takiego lokalu?
J.P.: Myślę, że tak. Gęstość zaludnienia daje szanse na zarobek w gastronomii. Wiadomo, że ludzie muszą jeść. To, że w naszym mieście, obok siebie, nadal funkcjonuje kilka pizzerii, jest tego najlepszym dowodem. 
 
 
Czy gdyby dzisiaj miał Pan uruchomić swój interes raz jeszcze, od nowa, zrobiłby Pan taki krok?
J.P.: [myśli] Tak zrobiłbym to. 
 
 
Co doradziłby Pan osobom, które stoją przed takim wyborem?
J.P.: Że trzeba próbować. Jeżeli ktoś ma taką szansę i możliwości, to warto. Nigdy nie wiemy jak poważny interes uda nam się stworzyć. Trzeba jednak robić to jak najlepiej.
 
 
Jakie są przyszłe plany pizzerii?
J.P.: Dalej się rozwijać. 
 
Możemy spodziewać się kolejnych lokali w mieście?
J.P.: Nie wykluczam takiej możliwości.
 
 
Życzymy więc szybkiej realizacji tych planów. Dziękuję za rozmowę.
 
 
 
 
Informacja o lokalu:
Pod Drewnianym Bocianem
ul. Związku Młodzieży Polskiej 4
41-705 Ruda Śląska
+48 (32) 240 31 21 


Źródło: D.Dyga

Czytaj również