Wiadomości z Rudy Śląskiej

3 śniadania, które zachwycą Twoje dziecko

  • Dodano: 2021-07-02 06:15, aktualizacja: 2021-07-02 06:23

Bezsprzecznie śniadanie pozostaje bardzo ważnym elementem w rutynie dnia codziennego.

Nabiera ono dodatkowej wagi kiedy chodzi o twoje dziecko. Zaspokojenie dziecięcych oczekiwań w tej kwestii nie jest łatwym zadaniem. W końcu danie nie tylko powinno doskonale smakować, ale również (a może przede wszystkim) pięknie się prezentować. Tych kilka prostych przepisów przekona cię, że gotowanie dla milusińskich to dziecinna igraszka!

Kanapki dla dzieci "Sezamkowe"

Pięknie przyozdobione i kolorowe kanapki „sezamkowe” z odrobiną sezamu dostarczą twojemu dziecku wiele niezbędnych składników odżywczych i staną się doskonałym posiłkiem na początek dnia.

Składniki:

  • kromki chleba z ziarnami słonecznika - 2 sztuki
  • margaryna - 2 łyżki
  • jajka - 2 sztuki
  • szczypior - 0.5 pęczków
  • pomidor - 1 sztuka
  • ziarna sezamu - 2 łyżki
  • liście sałaty rzymskiej - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

Szczypior i sałatę umyj i osusz. Jaja ugotuj na twardo, gdy ostygną obierz i pokrój w plastry. Sezam zrumień na patelni. Kromki pieczywa posmaruj margaryną lub masłem. Sałatę i jaja ułóż na kanapkach, udekoruj je szczypiorem i ziarnami sezamu.


Kasza manna na mleku z musem malinowym

Kasza manna jest posiłkiem który figurował w jadłospisie naszych babć. Nic w tym dziwnego, gdyż gotowana na wodzie lub mleku jest lekkostrawna i zawiera sporo wartości odżywczych w tym błonnik. Mus malinowy doskonale sprawdzi się jako urozmaicenie tej potrawy.

Składniki:

  • kasza manna - 4 łyżki
  • mleko 1,5% - 1.66 szklanek
  • mrożone maliny - 1 szklanka
  • cukier - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Kaszę ugotuj na mleku. Rozmrożone maliny zblenduj z cukrem. Ugotowaną kaszę podawaj z musem malinowym i listkami świeżej mięty.


Zapiekane kanapki z szynką i z serem

Zapiekane kanapki z serem są genialne w swojej prostocie. Wyśmienite, chrupiące trójkąty staną się obowiązkowym punktem w jadłospisie twojego dziecka.

Składniki:

  • chleb tostowy pszenny lub z ziarnami, kromki - 4 sztuki
  • margaryna - 1 opakowanie
  • ser żółty cheddar - 4 plastry
  • szynka - 2 plastry

Sposób przygotowania:

Kromki chleba posmaruj dokładnie margaryną. Na dwóch kromkach ułóż plasterek sera, następnie szynkę i ponownie ser. Przykryj drugą kromką posmarowanego margaryną pieczywa. Tak przygotowane kanapki zapiekaj w tosterze aż ser w środku się rozpuści, a z wierzchu chleb będzie chrupiący.

Więcej przepisów na posiłki dla swoich pociech

Więcej przepisów na desery dla dzieci, szybkie , urodzinowe przekąski znajdziesz na naszej stronie

www.silesia.info.pl


Źródło: Redakcja

Czytaj również