Wiadomości z Rudy Śląskiej

Europejskie Dni Dziedzictwa 2021 w Rudzie Śląskiej za nami!

  • Dodano: 2021-09-20 10:00

Tegoroczne Dni Dziedzictwa odbyły się pod  hasłem „smaki dziedzictwa”. W  Rudzie Śląskiej wydarzenia w ramach imprezy odbywały się przez dwa dni.

18 i 19 września w Rudzie Śląskiej odbyło się wiele ciekawych wydarzeń w ramach Europejskich Dni Dziedzictwa (EDD). W miniony weekend można było:

  • zwiedzić niedostępne na co dzień wnętrza baterii koksowniczych oraz obejrzeć od środka wieżę węglową dawnej koksowni " Orzegów",
  • skosztować chleba wypiekanego w zabytkowym piecu chlebowym,
  • poznać "Ficinus" od kuchni  oraz dowiedzieć się, co dawniej jedli szeregowi żołnierze oraz czego używali do przyrządzania i spożywania posiłków.


Zwiedzanie zrewitalizowanej koksowni " Orzegów"

18 września wydarzenie rozpoczęło oprowadzanie konserwatorskie po terenie dawnej koksowni "Orzegów". Poprowadził je dr inż. arch. Łukasz Urbańczyk, Miejski Konserwator Zabytków w  Rudzie Śląskiej

Przypomnijmy, że w latach 2017-2021 miasto realizowało projekt, dzięki któremu teren po byłym zakładzie przemysłowym został gruntownie oczyszczony, a zachowane zabytkowe obiekty poddane pracom konserwacyjnym i restauratorskim. W efekcie powstał ogólnodostępny park rekreacyjny, gdzie poprowadzona została ścieżka edukacyjna z informacjami na temat funkcjonującego historycznie zakładu koksowniczego. W trakcie oprowadzania przybliżona została historia tego miejsca oraz jego specyfika.

- Uczestnicy dowiedzieli się, na czym polegała remediacja i rekultywacja gruntów oraz jakie wyzwania pojawiały się przed służbami konserwatorskimi w trakcie prowadzenia robót przy zachowanych obiektach zabytkowych. Można było również zwiedzić niedostępne na co dzień wnętrza baterii koksowniczych oraz obejrzeć od środka wieżę węglową – mówił dr inż. arch. Łukasz Urbańczyk, Miejski Konserwator Zabytków w  Rudzie Śląskiej.


"Znowu zapachnie chlebem" - piknik przy piekaroku

W tym samym dniu (sobota 18 września) w godz. 15:00 – 17:00 odbył się piknik przy zabytkowym piecu chlebowym zlokalizowanym przy ul. Bujoczka 24 w  dzielnicy Ruda.

Na uczestników czekało wiele atrakcji. Zaprezentowane zostały m.in. dawne sprzęty AGD i można było spróbować swych sił w szatkowaniu kapusty. Nie zabrakło też atrakcji dla najmłodszych. Imprezę poprowadziła aktorka sceny śląskiej, konferansjerka i prezenterka radiowa Inga Papkala.

Rudzki piekarok, to jedyny piec chlebowy w regionie, który nadal spełnia swoje funkcje. Piekaroki były nieodłącznym elementem XIX-wiecznych familoków. Rudzki piec powstał około 1900 roku, a chleb wypiekano w nim do lat 50. ubiegłego wieku.


Garniec Kocha, czyli jak wyglądało wojsko od kuchni

Obok miejskich jednostek do obchodów Europejskich Dni Dziedzictwa włączyło się również Stowarzyszenie Paramilitarne "Prochownia 1910", które 18 września w godz. 13:00 – 18:00 zorganizowało wydarzenie w okolicach schronu bojowego nr 27 przy ul. 1 Maja 374. 

W ramach tego wydarzenia uczestnicy dowiedzieli się, jak wyglądało życie szeregowego żołnierza, nie tylko polskiego, ale także okupantów. Ponadto uczestnicy mieli okazję zobaczyć sposób przygotowywania posiłków oraz wyposażenie znajdujące się w tego typu obiektach. 

Ciężki Polski Schron Bojowy Nr 27 w Rudzie Śląskiej należy do linii obronnej Obszar Warowny "Śląsk" wybudowanej w latach 1933-39. Obiekty te brały udział w obronie polskich granic we wrześniu 1939 r.


Ficinus od kuchni

19 września od strony kulinarnej zaprezentowało się zabytkowe osiedle robotnicze Ficinus. Wydarzenie rozpoczęło o godz. 15:00 spotkanie autorskie z Dorotą Świtałą–Trybek oraz Joanną Świtałą–Mastalerz w budynku Biblioteki Ficinus. Była to okazja do dyskusji o "jodle, warzyniu i inkszym pichcyniu". Następnie rudzki kucharz Michał Kaczmarczyk, szef kuchni Druid PUB, wygłosił prelekcję pt. "Śląski finger food", a Łukasz Pogorzelski z Buldog Coffee Roasting zdradził tajniki parzenia aromatycznej kawy. O 17:00 uczestnicy spotkania zostali zaproszeni do zwiedzenia ekspozycji muzealnej  "W dawnej śląskiej kuchni" oraz spaceru po kolonii robotniczej. Spotkanie było też okazją do degustacji śląskich "maszkytów".


Europejskie Dni Dziedzictwa

Europejskie Dni Dziedzictwa to cykliczny projekt kulturalny, społeczny i edukacyjny o wyjątkowej skali i zasięgu: co roku we wrześniu mieszkańcy Starego Kontynentu mogą bezpłatnie zwiedzić najciekawsze zabytki w swojej okolicy oraz skorzystać z szerokiego wachlarza wydarzeń kulturalnych i edukacyjnych. Podczas EDD nawet niedostępne na co dzień zabytki wpuszczają w swoje mury gości, a uczestnicy licznych spotkań, prelekcji i warsztatów poznają historię i kulturę zarówno narodową, jak i tę regionalną oraz lokalną. Ogólnopolskim koordynatorem obchodów Europejskich Dni Dziedzictwa jest Narodowy Instytut Dziedzictwa.  Polska włączyła się do akcji w 1993 roku.

Komentarze (1)    dodaj »

  • Adolf

    Takie Dni Dziewictwa powinny być obchodzone co najmniej raz w miesiącu. Kobiety a głównie nastolatki powinny w nich brać czynny udział.

Dodaj komentarz

W związku z nadchodzącą ciszą wyborczą, możliwość komentowania artykułów na naszej stronie zostanie tymczasowo zablokowana.
Dziękujemy za zrozumienie i zachęcamy do powrotu do dyskusji po zakończeniu ciszy wyborczej.

Czytaj również