Wiadomości z Rudy Śląskiej

Masz cukrzycę? Sprawdź, czego nie możesz jeść

  • Dodano: 2022-04-27 05:45, aktualizacja: 2022-04-27 05:49

Cukrzyca to jedna z najpowszechniejszych współczesnych dolegliwości. Choroba dotyka ludzi w różnym wieku - zarówno seniorów, jak i osoby bardzo młode. W profilaktyce i leczeniu cukrzycy kluczową rolę odgrywa dieta. Co jeść przy cukrzycy? Jakich produktów spożywczych należy unikać?

Rodzaje cukrzycy

Najbardziej popularne rodzaje choroby to: cukrzyca typu 1 i typu 2. Cukrzyca typu 1 jest chorobą autoimmunologiczną. Organizm chorego samoistnie wytwarza przeciwciała, które niszczą komórki trzustki odpowiedzialne za wydzielanie insuliny (hormonu, który reguluje stężenie glukozy we krwi). Cukrzyca typu 2 (zwana nieinsulinozależną) to schorzenie związane z zaburzeniami metabolicznymi. W tym przypadku organizm wytwarza insulinę, ale jest odporny na jej działanie. Ten stan nazywamy insulinoopornością. 

Leczenie cukrzycy

Szybka diagnoza i właściwe rozpoznanie rodzaju cukrzycy są niezwykle istotne. Nieleczona cukrzyca może powodować liczne powikłania i zaburzać prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Leczenie cukrzycy i innych zaburzeń związanych z metabolizmem cukrów najczęściej polega na:

  • przyjmowaniu insuliny,
  • przyjmowaniu leków przeciwcukrzycowych,
  • zmianie stylu życia na zdrowszy (zwiększenie aktywności fizycznej, stosowanie odpowiedniej diety).

Dieta diabetyków - tych produktów należy unikać

W diecie cukrzycowej należy zwracać szczególną uwagę na jakość i skład produktów spożywczych. W jadłospisie nie może zabraknąć białka roślinnego i zwierzęcego, zdrowych tłuszczów z grupy omega oraz węglowodanów złożonych. Menu warto uzupełnić o produkty, które naturalnie regulują poziom cukru we krwi. Należą do nich między innymi: warzywa i  owoce o niskim i średnim indeksie glikemicznym (IG), produkty zbożowe z pełnego ziarna oraz niektóre zioła i przyprawy (goździki, cynamon, kurkuma, szałwia).

Jadłospis cukrzyka powinien być zdrowy i zróżnicowany. Oznacza to rezygnację z fast-foodów, gotowych dań ze sklepu i innych rodzajów żywności wysoko przetworzonej. Dieta cukrzycowa zakłada również znaczne ograniczenie słodkich i słonych przekąsek. Powyższe produkty spożywcze mają wysoką wartość energetyczną (są kaloryczne) i niską wartość odżywczą (nie dostarczają organizmowi żadnych cennych składników odżywczych). Poza tym są źródłem kwasów tłuszczowych trans i cukrów prostych, czyli związków, które spożywane w nadmiarze są główną przyczyną nadwagi i otyłości. Węglowodany proste powodują szybki skok poziomu cukru we krwi, który dla cukrzyków jest bardzo niebezpieczny. Tłuszcze trans podwyższają poziom złego cholesterolu we krwi, co może prowadzić do zmian miażdżycowych. 

Podczas komponowania jadłospisu warto również zwracać uwagę na indeks glikemiczny produktów. W diecie cukrzyka należy unikać artykułów spożywczych o wysokim IG. Najlepiej wyrobić sobie nawyk czytania etykiet i składu produktów jeszcze przed włożeniem ich do koszyka. W ułożeniu dobrze zbilansowanego jadłospisu pomoże również doświadczony dietetyk. 

Catering dietetyczny dla cukrzyków

Jesteś cukrzykiem i szukasz cateringu dietetycznego z dostawą? Dieta pudełkowa Ruda Śląska to rozwiązanie dla Ciebie. Wśród gotowych diet znajdziesz między innymi program “Diabetic”, który uwzględnia potrzeby osób zmagających się z zaburzeniami metabolizmu cukrów. Dieta pudełkowa Ruda Śląska dostępna jest w kilku wariantach kalorycznych, dzięki czemu z łatwością wybierzesz catering zgodny z Twoim zapotrzebowaniem energetycznym.

Sylwia MachowskaSylwia Machowska
Źródło: Art. sponsorowany / Materiał dostarczony przez zleceniodawcę

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu RudaSlaska.com.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.