Wczoraj informowaliśmy, że wszystkie targowiska w Rudzie Śląskiej, w trybie natychmiastowym, zostają zamknięte. Decyzję tę podjął na podstawie pisma Śląskiego Inspektora Sanitarnego, Powiatowy Inspektor Sanitarny w Rudzie Śląskiej. Dzisiaj jednak służby sanitarne wycofały się z wczorajszej decyzji.
Służby sanitarne wycofały się z wczorajszej decyzji o zamknięciu targowisk. Od jutra (26.03) rudzkie targowiska zostaną ponownie otwarte. Poinformował o tym wiceprezydent Krzysztof Mejer.
- Służby sanitarne wycofują się z wczorajszej decyzji o zamknięciu targowisk. W związku z tym informuje, że od jutra rudzkie targowiska zostaną ponownie otwarte. Przypominam jednak, że wciąż będzie obowiązywał na nich zakaz sprzedaży produktów niespożywczych. Jednocześnie apeluję do wszystkich, zarówno sprzedających, jak i kupujących o przestrzeganie podstawowych zasad higieny. Przede wszystkim proszę pamiętać o właściwej higienie rąk, zachowaniu bezpiecznej odległości (min. 1,5 metra) oraz w miarę możliwości o dokonywaniu płatności bezgotówkowych - napisał Krzysztof Mejer.
Targowiska i bazary są specyficznymi miejscami obrotu żywnością. Mogą być zorganizowane w różny sposób – jako obszary zadaszone lub place na wolnym powietrzu. Na ich terenie mogą znajdować się zarówno większe sklepy, sklepiki jak również stragany z produktami spożywczymi. W celu zapobiegania zagrożeniu jakim jest ryzyko zakażenia COVID-19 w tych miejscach handlu, Główny Inspektorat Sanitarny rekomenduje ich zarządcom stosowanie w rygorystyczny sposób wymagań higienicznych.
- Aktualna sytuacja powinna być motywacją dla branży spożywczej, aby jeszcze skrupulatniej przestrzegać wymagań sanitarnych i higienicznych na każdym etapie łańcucha żywnościowego. Przepisy prawa żywnościowego nakładają na przedsiębiorców wymagania higieniczne, których celem jest zapobieganie zanieczyszczeniu mikrobiologicznemu żywności. W okresie aktualnego zagrożenia epidemiologicznego, należy zadbać o stosowanie tych wymagań, aby zapobiec nie tylko zakażeniu koronawirusem, ale przede wszystkim również innym zanieczyszczeniom mikrobiologicznym żywności, które narażają zdrowie konsumentów i mogą prowadzić do zatruć pokarmowych - czytamy na stronie GIS.
Główny Inspektorat Sanitarny apeluje, aby na targowiskach:
- Stosować właściwą higienę rąk.
- Stosować higienę kaszlu i oddychania.
- Stosować zasady bezpieczeństwa żywności – restrykcyjnie i z pełną świadomością.
- Ograniczyć bliski kontakt z każdą osobą, która ma objawy chorobowe ze strony układu oddechowego.
- Zachować bezpieczną odległość klient-klient, klient-sprzedawca, sprzedawca-sprzedawca (min. 1,5 metra).
- W miarę możliwości korzystać głównie z płatności bezgotówkowych.
Więcej na ten temat znajdziecie TUTAJ.