Ruda Śląska - portal miejski RudaSlaska.com.pl

Wiadomości z Rudy Śląskiej

Tłusty Czwartek 2019: Sprawdź przepis na pączki i zobacz najlepsze memy!

  • Dodano: 2019-02-28 08:30, aktualizacja: 2019-03-01 08:53

Dziś tłusty czwartek. Przed cukierniami w całej Rudzie Śląskiej powoli ustawiają się kolejki, a na naszych stołach rosną stosy słodkości. To zdecydowanie ulubiony dzień w roku każdego łasucha.

Tłusty czwartek przypada zawsze w ostatni czwartek karnawału. To święto, jak wiele innych, jest tradycją o korzeniach pogańskich, gdzie symbolizował pożegnanie zimy. Co ciekawe, w dawnych czasach w tłusty czwartek nie objadano się pączkami i innymi słodkościami, jak dziś, ale raczej wszelkiego rodzaju mięsem, boczkiem, słoniną, kapustą. Na stołach nie brakowało też trunków.

Dziś symbolem tłustego czwartku są pączki

Ta przekąska znana była już w starożytnym w Rzymie, wtedy jednak podobnie jak w średniowieczu, nadziewano ją mięsem lub tłuszczem. Słodkie pączki pojawiły się później w krajach arabskich i stamtąd zawędrowały na europejskie stoły.

Tradycja mówi, że w tłusty czwartek każdy z nas powinien zjeść przynajmniej jednego. Nieco mniej są popularne faworki, czyli chruściki. Nic zatem dziwnego, że w tłusty czwartek przed każdą cukiernią stoją gigantyczne kolejki.

Jeden pączek ma średnio 340 kcal, 5 g białka, 52 g węglowodanów i 12 g tłuszczu. Żeby spalić jednego pączka, powinniśmy przez co najmniej 30 minut truchtać lub 40 minut jeździć na rowerze. Jednak w ten jeden dzień w roku nie powinniśmy się tym przejmować. Treningi możemy zacząć jutro.

Przepis na pączki:

  • 50 dkg mąki
  • 4 dkg drożdży
  • 5 żółtek
  • 7,5 dkg cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka spirytusu
  • smalec do smażenia
  • cukier puder do dekoracji

Drożdże ucieramy z mlekiem i cukrem - odstawiamy do wyrośnięcia. Z pozostałych składników wyrabiamy ciasto. Następnie dodajemy drożdżowy zaczyn oraz spirytus. Gotowe ciasto zostawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi ono swoją objętość można formować pączki. Drożdżowe kuleczki smażymy w głębokim tłuszczu. Smalec powinien być przeźroczysty, dopiero wtedy należy przystąpić do smażenia. Gdy pączki osiągną złocisty kolor, są już prawie gotowe. Wyciągamy je na talerz, czekamy, aż przestygną i obsypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO!

Zobaczcie najlepsze memy o Tłustym Czwartku i weźcie udział w naszej zabawie!

Tłusty Czwartek 2019

Galeria zdjęć

następne zdjęcia »

Komentarze (1)    dodaj komentarz »

  • Mateusz

    Dałem 5 złotych na produkt, który kosztował 3,50zł Sprzedawczyni wydała mi 0,50zł.OSZUSTWO

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na publikację postu w formie komentarza zgodnie z obowiązującym Regulaminem.

powiadamiaj o odpowiedziach na komentarz.

dodaj mój adres do newslettera.

Więcej informacji na temat przysługujących Państwu praw zawarliśmy w Polityce Prywatności.

Drogi Użytkowniku!

Dokładamy wszelkich starań by korzystanie z naszego serwisu było dla Ciebie komfortowe.

Dlatego staramy się dopasować dostępne w nim treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies oraz przetwarzaniu przez administratora danych osobowych w celach analitycznych i statystycznych.

Przez dalsze korzystanie, bez zmian ustawień w zakresie prywatności, z naszego serwisu wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies w Twojej przeglądarce.

Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić w przeglądarce ustawienia dotyczące plików cookies, a także uzyskać dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych oraz przysługujących Ci prawach z naszej Polityki Prywatności.

Przejdź do serwisu