W całej Polsce na grypę zmarły już 23 osoby. Większość, bo aż 14, w naszym województwie. Najwięcej zachorowań dopiero przed nami - apogeum grypy występuje na przełomie lutego i marca.
Na grypę i infekcje grypopodobne w województwie śląskim choruje prawie 29 tysięcy osób, z czego 12 tysięcy to dzieci do lat 14. Dotychczas w naszym województwie zmarło na grypę 14 osób. Większość z nich cierpiała też na inne choroby przewlekłe, takie jak nadciśnienie, cukrzyca.
Największą liczbę zachorowań zarejestrowano na terenie działalności:
1. | Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Gliwicach | 4234 przypadki |
2. | Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Chorzowie | 3674 przypadki |
3. | Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Wodzisławiu Śląskim | 3601 przypadków |
4. | Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Rudzie Śląskiej | 2643 przypadki |
5. | Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Częstochowie | 2524 przypadki |
6. | Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Bielsku-Białej | 2150 przypadków |
7. | Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Bytomiu | 1736 przypadków |
8. | Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Dąbrowie Górniczej | 1530 przypadków |
9. | Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Raciborzu | 1239 przypadków |
10. | Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Katowicach | 938 przypadków |
11. | Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Jaworznie | 924 przypadki |
12. | Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Tychach | 881 przypadków |
13. | Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Lublińcu | 572 przypadki |
14. | Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Rybniku | 543 przypadki |
15. | Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Żywcu | 421 przypadków |
16. | Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Kłobucku | 365 przypadków |
17. | Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Sosnowcu | 349 przypadków |
18. | Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Cieszynie | 319 przypadków |
19. | Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Zawierciu | 201 przypadków |
20. | Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Myszkowie | 127 przypadków |
Jak podaje Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego Państwowy - Zakład Higieny w tym roku mamy do czynienia z ponadprzeciętną ilością zgonów z powodu grypy względem poprzednich sezonów.
W całym kraju odnotowano 2 415 363 przypadki zachorowań i podejrzeń zachorowań na grypę, a hospitalizacji wymagało aż 7 855 chorych (to aż 4,4 proc. więcej niż w analogicznym sezonie roku ubiegłego).
Najwięcej zachorowań dopiero przed nami - apogeum grypy występuje na przełomie lutego i marca.
Czym jest grypa?
Grypa jest ostrą chorobą wirusową, wywoływaną najczęściej przez wirusy grypy A i B, rzadziej C. Okres wylęgania się grypy wynosi średnio 2 dni, natomiast największa zakaźność występuje 1 dzień przed i 3 do 5 dni po ustąpieniu objawów.
Choroba przenosi się:
- drogą kropelkową,
- przez kontakt bezpośredni z zakażoną osobą
- lub przez kontakt ze skażonymi powierzchniami i przedmiotami.
Charakterystycznymi objawami klinicznymi są:
- wysoka gorączka,
- dreszcze,
- bóle mięśniowo-stawowe,
- ból gardła,
- ból głowy,
- kaszel,
- katar
- oraz ogólne osłabienie.
Najczęściej zachorowania mają przebieg lekki lub umiarkowany, jednak w najcięższych przypadkach, zwłaszcza u osób z istniejącymi schorzeniami, choroba może skończyć się ciężkimi powikłaniami lub nawet śmiercią.
Jak skutecznie chronić się przed chorobą?
Aby zwiększyć odporność, należy zadbać o urozmaiconą dietę bogatą w składniki odżywcze, witaminy oraz minerały. Zadbać warto również o zdrowy, długi sen, a wolny czas spędzaj aktywnie na świeżym powietrzu. Ważne jest też dopasowanie ubioru odpowiednio do temperatury otoczenia - nie wolno przegrzewać i wychładzać organizmu. Warto również zaszczepić się przeciwko grypie sezonowej, ale z uwagi na szybką mutację wirusa, szczepienia ochronne należy powtarzać corocznie.
Zadbaj o higienę!
- należy myć ręce jak najczęściej - po każdej wizycie w toalecie, przed jedzeniem, po kontakcie z żywnością, zwierzętami oraz po kontakcie z chorą osobą. Jest to najlepsza metoda na ograniczenie rozprzestrzeniania się chorób zakaźnych;
- prawidłowa technika mycia rąk - ręce należy myć mydłem pod bieżącą, ciepłą wodą przez 20-30 sekund, rozprowadzając dokładnie po wszystkich powierzchniach dłoni i palców;
- w przypadku braku dostępu do bieżącej wody np. w podróży używać należy chusteczek nasączonych środkami czystości na bazie alkoholu;
- podczas kichania i kasłania powinno się zasłaniać nos i usta chusteczką higieniczną;
- po zużyciu chusteczki higienicznej należy wyrzucić ją jak najszybciej do kosza, by nie stanowiła źródła zakażenia;
- powinno się unikać dotykania rękami śluzówek oczu, nosa i ust, ponieważ w ten sposób zwiększa się prawdopodobieństwo przeniesienia zarazków na powierzchnie użytkowe;
- jeśli dopadną nas objawy grypy (kaszel, ból gardła, ból mięśni, ból głowy, dreszcze, osłabienie, biegunka) najlepiej zostać w domu - unikać dużych skupisk ludzi, gdyż wirus łatwo przenosi się drogą kropelkową na inne osoby - i jak najszybciej zgłosić się do lekarza.