Wiadomości z Rudy Śląskiej

Zjedz pierś!

  • Dodano: 2017-01-11 08:30, aktualizacja: 2017-01-11 14:29

Lubimy mięso drobiowe: jest tanie, lekkostrawne i daje dużo możliwości w kuchni. Smażone, pieczone, gotowane, na parze, grillowane, jako główny składnik potrawy albo jako jeden z kilku równie ważnych elementów – zawsze jest równie smaczne. Ale uwaga! Nie zawsze zdrowe!

Dietetyk poleca

Mięso drobiowe ma opinię chudego i często jest polecane w różnych dietach. Nie bez powodu. Zawiera więcej łatwo przyswajalnego białka niż wieprzowina i wołowina, a poza tym ma też w sobie witaminy (np. niacynę) oraz składniki mineralne. Poza tym jest lekkostrawne i łatwe do przyrządzenia. Jednak nie każda porcja kurczaka jest tak samo wartościowa. Mięso pochodzące z hodowli tzw. wolnej jest wyższej jakości, ponieważ ptaki mają więcej ruchu i mniej stresu. Nie jest zgodna jednak z prawdą opinia, że mięso kurczaków z dużych hodowli jest nafaszerowane hormonami i sterydami. Taka praktyka jest niedozwolona, a ptaki, które były leczone z powodu infekcji mogą zostać przeznaczone do uboju dopiero 7 dni po zakończeniu podawania leków. Jest to uregulowane rozporządzeniami Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz przepisami Unii Europejskiej.

Uważaj na drobnoustroje

Choć zarówno zwierzęta, jak i mięso kurczaków jest poddawane kontrolom jakości, ważne jest odpowiednie przechowywanie drobiu na każdym etapie. W mięsie trzymanym za długo w zbyt wysokiej temperaturze zaczynają się namnażać drobnoustroje. Poza tym źródłem zakażenia może być nawet dobrze przechowywane mięso, jeśli jest surowe lub niedogotowane. Dlatego surowe mięso nie powinno mieć kontaktu z innymi produktami spożywczymi i najlepiej, jeśli do jego przygotowania będziemy używać osobnej deski do krojenia.

Kurczak online

Aby mieć pewność, że kurczak został odpowiednio przygotowany, można zamówić jedzenie przez internet. Pracownicy restauracji przechodzą odpowiednie szkolenia, a przed przystąpieniem do pracy są badani na potrzeby Sanepidu, który też regularnie kontroluje kuchnie, w których przygotowywane jest jedzenie. Każda restauracja ma lodówki i chłodnie, w których zarówno mięso, jak i inne produkty przechowywane w najlepszych możliwych warunkach. Poza tym dania z kurczaka w restauracjach są zwykle bardziej urozmaicone niż te z domowej kuchni. W restauracjach chińskich można zamówić kurczaka w sosach słodko-kwaśnym, curry, w pięciu smakach i wielu innych. Bary z kebabem serwują kurczaka z rozmaitymi dodatkami. Na wiele sposobów przyrządzają też mięso drobiowe tradycyjne restauracje: strogonow z kurczaka, kurczak z ananasem czy devolay z kurczaka to tylko niektóre propozycje, których warto poszukać w menu restauracji znajdujących się np. w serwisie PizzaPortal.pl.


Źródło: Artykuł sponsorowany

Komentarze (1)    dodaj »

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu RudaSlaska.com.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.