Choroba nowotworowa, nawet jeśli dotyczy tylko pojedynczego organu, zawsze odbija się negatywnie na kondycji całego organizmu. Stąd zachodzi konieczność wsparcia organizmu nie tylko poprzez farmaceutyki, ale także poprzez odpowiednią dietę. Żywienie medyczne może być wsparciem lub częściowym zamiennikiem codziennego menu.
Zapotrzebowanie na białko u osób chorych na nowotwór
Białko to nie tylko mleko i przetwory mleczne, a ich zadaniem jest nie tylko dostarczanie organizmowi wapnia. Ich najważniejszą funkcją jest dostarczanie niezbędnych aminokwasów, które odpowiadają za różne reakcje zachodzące w organizmie. Brak lub niedobór białek automatycznie przekłada się na obniżenie odporności, spadek wagi, utratę apetytu, słabe łaknienie i przede wszystkim na zwiększoną podatność na choroby wirusowe i bakteryjne. To także gorsza odpowiedź na chemioterapię, gdyż to właśnie białka biorą czynny udział w transporcie chemioterapeutyków do tkanek. Prawidłowy poziom białek w przypadku pacjenta onkologicznego to także zminimalizowanie powikłań okołooperacyjnych i radioterapeutycznych.
Dzienne zapotrzebowanie na białko u pacjentów onkologicznych jest dosyć duże, wynosi 2 gramy na kilogram masy ciała. Dla porównania, u zdrowego człowieka zapotrzebowanie to mieści się w przedziale 0,8 – 1,2 grama.
Problem z utratą masy ciała
Choroba onkologiczna niemal zawsze wiąże się z utratą masy ciała, czasem nawet bardzo dużą. W tej sytuacji wprowadzenie odpowiedniej diety jest niezbędne, by wzmocnić organizm, odbudować utraconą masę mięśniową i tkankę tłuszczową, wzmocnić odporność. Osobom niedożywionym i z dużą niedowagą nie podaje się chemioterapii. Niedowaga bierze się nie tylko z braku apetytu, ale także z utrudnionego przyswajania składników odżywczych. Stąd niezbędna jest odpowiednia dieta, która pozwoli odzyskać przynajmniej część utraconych kilogramów. W diecie takiej nie może zabraknąć wysokokalorycznych, zdrowych tłuszczy (oliwa z oliwek, tłuste ryby), wysokokalorycznych owoców (winogrona, banany, awokado), nabiału w tym pełnotłustych serów, masła i śmietany, kaszy, ziemniaków, pieczywa pełnoziarnistego.
Żywienie medyczne odpowiedzią na problemy przy chorobach onkologicznych
Choroby onkologiczne często wiążą się z problemami z przyswajaniem pokarmów. Chory, nawet mimo najszczerszych chęci, nie jest w stanie przyjąć codziennej porcji pożywienia. Problemów należy upatrywać nie tylko w braku apetytu, często pojawia się dysfagia, która znacząco utrudnia przyjmowanie pokarmów stałych (Zobacz: Choroby, przy których należy stosować żywienie medyczne). Dieta płynna i półpłynna nie zawsze dostarcza wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Z kolei lekceważenie odżywiania odbija się negatywnie na prowadzonej terapii. Odżywki medyczne są odpowiedzią na zapotrzebowanie osób cierpiących na nowotwory na składniki odżywcze, przy jednoczesnej ograniczonej możliwości ich przyjmowania.
Czym jest odżywka medyczna?
Odżywka medyczna lub dieta medyczna to pełnowartościowy posiłek o konsystencji półpłynnej, przypominający jogurt. Taka postać ułatwia przełykanie i przyswajanie odżywki. Diety medyczne przygotowywane są dla różnych grup pacjentów tak, by jak najpełniej odpowiedzieć na ich zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Pacjenci onkologiczni otrzymują dietę bogatą w tłuszcze i węglowodany, zawierającą dodatkowo niezbędne witaminy i minerały oraz kwasy Omega-3.
Odżywka medyczna dla pacjentów onkologicznych może być elementem codziennego menu lub jedynym składnikiem diety. W takim wypadku w ciągu dnia trzeba przyjąć kilka odżywek medycznych.
Chcesz wiedzieć więcej? Zobacz: żywienie medyczne na zywieniemaznaczenie.pl.