Wiadomości z Rudy Śląskiej

Olej CBD - jak możemy wykorzystać go w kuchni?

  • Dodano: 2021-01-12 06:30, aktualizacja: 2021-01-12 06:46

Roślina konopi siewnej (Cannabis Sativa) wciąż wzbudza w krajach europejskich wiele kontrowersji. Mylona jest najczęściej z nielegalnie uprawianą marihuaną, użytkowaną w celach na wskroś rekreacyjnych. Nie wszyscy zdają sobie natomiast sprawę, że jest to zupełnie inna roślina, którą uprawia się legalnie, zaś jej właściwości nie są narkotyczne. Mało kto wie, ale nadaje się ona do wykorzystania na przykład... w kuchni.

Kulinarny potencjał kannabinoidów

Dobroczynne właściwości konopi znane są od setek lat - dawni azjatyccy lekarze potrafili należycie docenić ich zbawienny wpływ na organizm nękany bólem czy rozmaitymi chorobami. Rośliny te zawierają około stu różnych substancji zwanych kannabinoidami, w tym dwie najbardziej podstawowe: CBD i THC. O ile ta ostatnia kojarzona jest słusznie z działaniem narkotycznym i uzależniającym, o tyle jej "lepsza" siostra - CBD - posiada wiele cech zbawiennych dla ludzkiego zdrowia. W ostatnich latach bywa zatem coraz śmielej wykorzystywana w rozmaitych gałęziach przemysłu kosmetycznego bądź farmaceutycznego.

Pomysł zastosowania kannabinoidów w kuchni może jednak dla wielu osób stanowić sporą niespodziankę. Tymczasem olej CBD świetnie sprawdzi się w roli dodatku do potraw i napojów (zarówno tych słodkich, jak i słonych). Chociaż jego smak jest często określany jako niezbyt przyjemny, w połączeniu z naszym ulubionym jedzeniem stanie się praktycznie niewyczuwalny. Nie straci natomiast nic ze swoich właściwości wzmacniających odporność czy regulujących apetyt.

Dodawanie oleju CBD do pożywienia niesie ze sobą tę główną korzyść, że umożliwia naturalne włączenie go w rytm naszego życia. Nie będziemy już musieli pamiętać o codziennym przyjmowaniu suplementu diety o ustalonej godzinie - wystarczy mieć go pod ręką w trakcie przyrządzania dowolnego posiłku. Takie rozwiązanie okaże się z pewnością niezwykle wygodne dla zabieganych.

Olej CBD - z czym to się je?

Na początku swojej kulinarnej przygody z CBD możemy się zastanawiać, do czego właściwie należy ten olejek dodawać. Najkrótsza odpowiedź brzmi: do wszystkiego! Nie istnieją jakiekolwiek przeciwwskazania, by wzbogacać nim gorące potrawy obiadowe, ale również wszelkie sałatki, surówki czy koktajle. Co ciekawe, kilka kropelek oleju można zmieszać nawet z kawą czy herbatą.

Jedyne ograniczenie wiąże się tutaj z faktem, iż oleju CBD nie należy w sposób bezpośredni podgrzewać. W wyniku takiego procesu traci on bowiem większość swoich cech prozdrowotnych. Zbyt wysoka temperatura może również powodować emisję wolnych rodników, potencjalnie szkodliwych dla ludzkiego organizmu.

Jak zatem postępować? Olejkiem CBD powinniśmy skraplać gotowe potrawy, tuż przed ich podaniem. Dzięki temu zyskamy stuprocentową pewność co do wysokiej jakości samego kannabinoidu oraz jego pozytywnego wpływu na nasze samopoczucie. Podczas dozowania oleju warto też zachować umiar: dodawajmy do potraw taką ilość preparatu, jaką dawkowalibyśmy sobie w charakterze zwykłego suplementu diety. Na efekty nie będziemy musieli długo czekać.

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu RudaSlaska.com.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.