Dożynki 2019 w Rudzie Śląskiej dobiegły końca. 1 września odbyła się druga edycja imprezy, podczas której działkowcy z rudzkich ogrodów podziękowali za plony.
Idea organizacji miejskich dożynek zrodziła się nieprzypadkowo, bowiem w Rudzie Śląskiej jest 5000 działkowców zrzeszonych w 26 Rodzinnych Ogrodach Działkowych oraz 122 rolników, którzy uprawiają ponad 372 hektary ziemi.
Świętowanie rozpoczęto 1 września od uroczystej mszy świętej w kościele pw. św. Wawrzyńca i św. Antoniego. Następnie sprzed świątyni wyruszył barwny korowód dożynkowy tworzony m.in. przez Orkiestrę Dętą KWK Halemba pod dyrekcją Piotra Szczygioła, Ochotniczą Straż Pożarną, przedstawicieli ogrodów działkowych, rolników i władz miasta. Pochód pomaszerował na tereny targowe w dzielnicy Wirek, gdzie miały miejsce główne uroczystości, a ich głównym punktem był wybór najpiękniejszej wystawy plonów.
- Dożynki to wspaniała promocja działkowców, których w naszym mieście jest sporo. To też promocja aktywnego stylu życia i zdrowego odżywiania. Wielu z nich systematycznie pracuje na swoich ogródkach, by później zbierać plony – mówi Sławomir Barwiak, prezes ROD Irys.
W programie artystycznym przewidziano występy śląskich artystów takich jak: Sandra i Joachim Koj, Janina Libera, Leszek i Monika Filec oraz Wesoły Masorz i Przyjaciele.
Podczas miejskich dożynek można było skosztować chleba i kołocza, który zasponsorowali lokalni rzemieślnicy: piekarnia-cukiernia „Jakubiec”, piekarnia „Poloczek” oraz piekarnia „Gerlach”. Chleb smarowano „tustym” przygotowanym przez Centrum Kształcenia Praktycznego i Doskonalenia Zawodowego w Rudzie Śląskiej.