Piknik przy rudzkim piekaroku za nami! Jak zawsze było pysznie i atrakcyjnie! Nie zabrakło degustacji chleba z "tustym" wypieczonego na miejscu oraz wielu innych atrakcji dla starszych i młodszych. Przed piknikiem można było wziąć udział w zwiedzaniu rudzkiego muzeum oraz wybrać się na spacer po Rudzie z przewodnikiem.
Ruda Śląska: Europejskie Dni Dziedzictwa
10 września rudzki magistrat we współpracy z Muzeum Miejskim im. Maksymiliana Chroboka w Rudzie Śląskiej zorganizował biesiadę przy zabytkowym piecu chlebowym. Imprezę poprzedziło zwiedzanie Muzeum Miejskiego, oraz spacer historyczno-przyrodniczy.
Od godziny 14: 00 rudzianie mogli wziąć udział w pikniku rodzinnym przy zabytkowym piecu chlebowym, zlokalizowanym przy ul. Bujoczka 24 w dzielnicy Ruda. Zgromadzeni mogli podglądnąć tradycyjny proces wypieku chleba oraz skosztować jego smaku.
– Kiedyś gospodynie z pobliskiego familoka wyrabiały ciasto w domu i zanosiły je w specjalnych foremkach do wypieku w piekaroku. Dzisiaj ten obiekt służy nam do okazyjnych spotkań i prezentacji – mówi Krzysztof Piecha, naczelnik Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta.
Podczas pikniku prowadząca Inga Papkala przypomniała historię powstania zabytkowego pieca oraz dzieje miejsca, w którym się znajduje, czyli terenu dawnego dworu w Rudzie. Ponadto można było wysłuchać prelekcji o życiu pszczół i zaopatrzyć się w produkty Pasieki Pasjonata. Dla najmłodszych przygotowano warsztaty kreatywne.