Wiadomości z Rudy Śląskiej

Jakie nienasycone kwasy tłuszczowe warto włączyć do diety?

  • Dodano: 2024-03-29 15:45

Nienasycone kwasy tłuszczowe są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Trzeba je dostarczać wraz z pożywieniem, ponieważ nie jesteśmy w stanie syntezować ich odpowiedniej ilości samodzielnie. Po które warto sięgać w codziennej diecie? W jakich produktach je znajdziemy? Sprawdźmy.

Nienasycone kwasy tłuszczowe w codziennej diecie

Nienasycone kwasy tłuszczowe pełnią bardzo ważną funkcję w organizmie zarówno dzieci jak i osób dorosłych. Wśród najważniejszych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych zalicza się kwas ą-linolenowy (ALA) należący do rodziny omega-3, jak również kwas linolowy (LA) należący do rodziny omega-6. 

Do grupy kwasów omega-3 należą kwas ą-linolenowy (ang. ą-linolenic acid, ALA), kwas dokozaheksaenowy (ang. docosahexaenoic acid, DHA) i kwas eikozapentaenowy (ang. eicosapentaenoic acid, EPA). 

Kwasy omega-3 stanowią najbardziej popularną grupę przedstawicieli kwasów omega. To naturalny sprzymierzeniec leczenia wielu chorób i ich profilaktyki. W praktyce mowa m.in. o nowotworach (w tym piersi, jajnika i prostaty). Są pomocne w zapobieganiu występowania cukrzycy typu II i insulinooporności. Ponadto obniżają poziom tłuszczu wątrobowego, zapobiegają otyłości i nadwadze (m.in. tłumią apetyt), jak również osteoporozie, demencji i chorobie Alzheimera. Są sprzymierzeńcem układu odpornościowego. Działają przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo. 

Mówiąc o kwasie omega-6, to podstawowym jest kwas linolowy, który następnie jest przekształcany w kwas arachidonowy i kwas ł-linolenowy. Ostatni jest składnikiem żywności, który odpowiada za utrzymanie skóry w odpowiedniej kondycji. Wykazuje działanie wzmacniające, a ponadto regenerujące. Co ważne - zapobiega ponadto nadmiernej utracie wody. Kwas arachidonowy stanowi cenny składnik mózgu, a dokładniej budulcowy neuronów. Ponadto wpływa korzystnie na wzrok. 

Olej lniany

Wprowadzenie oleju lnianego do codziennej diety przynosi wiele korzyści dla zdrowia - zwłaszcza jeśli do tego dbamy o zbilansowaną, pełnowartościową dietę, jak również regularną aktywność fizyczną. 

Dobrej klasy olej lniany (https://olini.pl/olej-lniany-olini) pozyskiwany jest z nasion lnu. Nie bez znaczenia pozostaje metoda jego produkcji - tłoczenie na zimno sprawia, że wszelkie cenne składniki odżywcze, a tym samym właściwości prozdrowotne, zostają zamknięte w butelce.

Staje się on absolutnym must have dla wszystkich osób, które mocno zwracają uwagę na to, co znajduje się w ich jadłospisie. Jego ogromny potencjał to w dużej mierze zasługa wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym tych wielonienasyconych.

W praktyce mowa m.in. o kwasach omega-3. W oleju z nasion lnu na pierwszy plan wysuwa się kwas alfa-linolenowy (ALA), który odgrywa kluczową rolę w regulowaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Jest to ogromnie ważne na drodze do profilaktyki m.in. chorób serca i układu krążenia. Przyjmuje się, że już 2g kwasu ALA dziennie pozytywnie wpływa na nasz organizm.

Nie można zapomnieć również o kwasie linolowym (LA), który również przyczynia się do obniżenia poziomu złego cholesterolu we krwi. Ponadto uczestniczy w procesie budowania błon komórkowych, jak również korzystnie wpływa na stan skóry. Warto go spożywać w ilości 10g dziennie.

Warto pamiętać o tym, że olej lniany świetnie sprawdza się do urozmaicania codziennej diety. Jego zastosowanie w kuchni jest bardzo szerokie. Może być alternatywą dla klasycznych smarowideł do chleba czy też dodatkiem do sałatek, surówek, jogurtów i twarogów. Wiele osób wzbogaca nim koktajle warzywne czy dania podawane na ciepło. Nie nadaje się jednak do smażenia.

Olej z wiesiołka

Kolejnym cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych jest olej z wiesiołka. Od wielu lat jest ceniony za swoje właściwości prozdrowotne i skuteczność w walce z wieloma dolegliwościami. Podobnie jak w przypadku oleju lnianego, w jego składzie znajdziemy wysoką zawartość kwasów z grupy omega-6. 

Dobrej klasy olej z wiesiołka (https://olini.pl/olej-z-wiesiolka-olini) tłoczony na zimno to przede wszystkim prawdziwe bogactwo kwasu linolowego (LA) i kwasu gamma-linolenowego (GLA). Oba są bardzo skuteczne w regulowaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Ponadto kwas GLA to cenne wsparcie dla kobiecego organizmu - m.in. pomaga przy dolegliwościach w czasie miesiączki, menopauzy czy ciąży. Ponadto warto go stosować przy PMS czy też bolesności piersi.

Olej z czarnuszki

Bogatym źródłem kwasów omega-3 i omega-6 jest olej z czarnuszki (https://olini.pl/olej-z-czarnuszki-tloczony-na-zimno-olini). Aby tak się stało, należy jednak sięgać po produkty wysokiej jakości. Wówczas możemy się spodziewać dużej ilości kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, gdzie 57,08% to kwas linolowy (LA) typu omega-6, natomiast 2,44% to kwas alfa-linolenowy (ALA) z rodziny omega-3.

Wprowadzenie oleju z czarnuszki do diety to solidny zastrzyk wsparcia dla układu immunologicznego. Wykazuje on działanie przeciwzapalne przeciwalergiczne i regulujące odporność. Można podawać go na łyżeczce np. w towarzystwie miodu, ale równie dobrze może stać się także kompanem np. sałatek czy też twarogu. 

Sylwia MachowskaSylwia Machowska
Źródło: Art. sponsorowany / Materiał dostarczony przez zleceniodawcę

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu RudaSlaska.com.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.