Główny Inspektorat Sanitarny opublikował ostrzeżenie dotyczące wykrycia bakterii Listeria monocytogenes w partii sera żółtego polskiego producenta. Spożycie może prowadzić do choroby zakaźnej - listeriozy!
Władze Kanady, gdzie trafiła skażona partia żółtego sera produkowanego przez Spółdzielnię Mleczarską RYKI niezwłocznie poinformowała Główny Inspektorat Sanitarny w Polsce o zanieczyszczeniu bakterią Listeria monocytogenes. Ostrzeżenie wydane przez GIS w piątek dotyczy jednej partii sera żółtego Gouda w plastrach.
Jak informuje sanepid, spożycie zanieczyszczonej żywności może wywołać chorobę zwaną listeriozą, szczególnie groźnej dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt – Ser żółty Gouda marki Ryki, 135 g, plastry
Producent: Spółdzielnia Mleczarska Ryki, ul. Żytnia 3, 08-500 Ryki, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06161601 WE
Numer partii: 290351
Data minimalnej trwałości: 06.09.2019
Inspekcja Weterynaryjna prowadzi postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie. Ustalono, że ww. partia trafiła na rynek Kanady oraz do odbiorców w Polsce. Spółdzielnia Mleczarska Ryki rozpoczęła proces wycofywania kwestionowanej partii produktu z obrotu.
W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.
Konsumenci powinni sprawdzić czy posiadają w domu skażony produkt. Ser żółty z tej partii należy wyrzucić lub zwrócić do sklepu, w którym został zakupiony.
Czym jest listerioza?
Listerioza stanowi zagrożenie głównie dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością. Jej czynnikiem etiologicznym jest Listeria monocytogenes. Bakterie Listeria wydalane są z kałem zakażonych zwierząt. Są one szeroko rozpowszechnione w środowisku, a ogniska zatruć pokarmowych przez nie wywoływane są rejestrowane na całym świecie.
Jak dochodzi do zakażenia? Na skutek bezpośredniego kontaktu z wydalinami i wydzielinami zakażonego zwierzęcia (m.in. bydła, owiec, kóz, drobiu), bądź tez przez spożycie skażonej żywności. Wrotami zakażenia są przewód pokarmowy, uszkodzona skóra, błony śluzowe, łożysko.
Listerioza jest szczególnie niebezpieczna dla kobiet w ciąży. Po okresie inkubacji trwającym około 3 tygodni pojawiają się objawy grypopodobne lub objawy wynikające z zapalenia dróg moczowych. Na skutek zakażenia może dochodzić do obumarcia płodu i poronień lub też wrodzonej listeriozy u noworodka. U dorosłych najczęściej nie występują żadne objawy zakażenia, a u osób starszych i z obniżoną odpornością na skutek zakażenia może dochodzić do zapalenia opon mózgowych, mózgu i sepsy.