Nazwa dania: Pikantna włoska chwila.
Składniki na ciasto (dwie duże pizze) :
- 300g mąki typ 0
- świeże drożdże
- oliwa z oliwek
- sól
- ciepła woda
Składniki na sos :
- Passata
- czosnek
- cebula
- sól, cukier
Dodatki: ostre salami, mozzarella, czosnek.
Sposób przygotowania:
20dag drożdży zasypać łyżeczką cukru i mąki następnie zalać 280ml ciepłej wody. Odstawić ma 5min.
W misce wsypać pół kg mąki dodać 40ml oliwy, soli i nasz wcześniejszy rozczyn. Wszystko wymieszać i zagniatać przynajmniej przez 7min( im dłużej tym miasto jest bardziej elastyczne).
Na patelni przysmażyć cebulkę z czosnkiem na oliwie z oliwek, dodać Passate i dusić ok pół godziny.
Rozwałkować cienko ciasto, na górę posmarować sosem i położyć salami i mozzarella. Na koniec dodać tajny składnik który doda świeżości i pikanterii.. Świeży czosnek wycisnąć prosto ma nasza pizze. Wkładamy do bardzo nagrzanego pieca min 220 stopni na 9 minut.
Smacznego!