Wiadomości z Rudy Śląskiej

Mistrzowie Smaku: Pikantna włoska chwila

  • Dodano: 2019-04-19 12:15

Nazwa dania: Pikantna włoska chwila.

Składniki na ciasto (dwie duże pizze) :

  • 300g mąki typ 0
  • świeże drożdże
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • ciepła woda

Składniki na sos :

  • Passata
  • czosnek
  • cebula
  • sól, cukier

Dodatki: ostre salami, mozzarella, czosnek.

Sposób przygotowania:

20dag drożdży zasypać łyżeczką cukru i mąki następnie zalać 280ml ciepłej wody. Odstawić ma 5min.

W misce wsypać pół kg mąki dodać 40ml oliwy, soli i nasz wcześniejszy rozczyn. Wszystko wymieszać i zagniatać przynajmniej przez 7min( im dłużej tym miasto jest bardziej elastyczne).

Na patelni przysmażyć cebulkę z czosnkiem na oliwie z oliwek, dodać Passate i dusić ok pół godziny.

Rozwałkować cienko ciasto, na górę posmarować sosem i położyć salami i mozzarella. Na koniec dodać tajny składnik który doda świeżości i pikanterii.. Świeży czosnek wycisnąć prosto ma nasza pizze. Wkładamy do bardzo nagrzanego pieca min 220 stopni na 9 minut.

Smacznego!


Źródło: Przepis: Oliwia Ojczyk

Komentarze (1)    dodaj »

  • pizza? zawsze!

    Kurde, wygląda prosto jak na pizzę, ale włoska pizza podobno jest prosta :)

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu RudaSlaska.com.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Czytaj również