Wiadomości z Rudy Śląskiej

Orzeźwienie w upalne dni: rozmowa z Jolantą Gacką, twórczynią lodów rzemieślniczych

  • Dodano: 2024-05-14 13:30, aktualizacja: 2025-04-23 12:46

W upalne dni nic nie przynosi takiej ulgi jak kremowe, rzemieślnicze lody. Dla tych, którzy cenią sobie smaki tworzone według sprawdzonych receptur, „Strefa Lodowa” jest miejscem, które koniecznie trzeba odwiedzić. Jolanta Gacka, założycielka i dusza tego słodkiego przedsięwzięcia, odkrywa przed nami tajniki swojej lodowej sztuki. 

Jak długo zajmują się Państwo produkcją lodów?

Jolanta Gacka: Nasza przygoda z lodami rozpoczęła się w 2022 roku, ale nasze doświadczenie w branży gastronomicznej sięga 15 lat wstecz. Zawsze marzyliśmy o własnej lodziarni, i oto jest – pierwsza „Strefa Lodowa” na Goduli, gdzie codziennie tworzymy nasze wyjątkowe lody. Chcąc dotrzeć do serc mieszkańców innych dzielnic, otworzyliśmy kolejne punkty: „Strefa Lodowa – Kokota” i „Strefa Lodowa – Wolności”.

Jakie smaki są najbardziej na topie? Które najchętniej wybierają rudzianie?

Jolanta Gacka: Wśród naszych klientów króluje śmietanka, przygotowywana z wysokiej jakości śmietany od lokalnych dostawców z górskich regionów. Oprócz niej, wielką popularnością cieszą się nasze klasyczne lody czekoladowe, a także oryginalne smaki takie jak masło palone, chałwa, czy kasza manna z malinami. Zawsze słuchamy naszych klientów i tworzymy smaki na ich specjalne życzenie. W tym sezonie nowością będą lody popcornowe!

Jaką przewagę mają lody rzemieślnicze nad tzw. "zwyczajnymi" lodami?

Jolanta Gacka: Nasze lody rzemieślnicze wyróżniają się na tle „zwyczajnych” lodów dzięki unikalnym smakom, najwyższej jakości składnikom i ręcznej produkcji. To wszystko sprawia, że nasze lody mają intensywniejszy i głębszy smak. Co więcej, oferujemy unikalne i sezonowe kompozycje, których nie znajdziecie nigdzie indziej!

Jakie inne słodkości mają jeszcze Państwo w ofercie?

Jolanta Gacka: Poza lodami, zapraszamy na aromatyczną kawę i chrupiące gofry z bogatymi dodatkami. A dla tych, którzy nie mogą się zdecydować na jedną czy dwie gałki, mamy w ofercie bogate desery lodowe!


Czy poczuliście już ochotę na te wyjątkowe lody? Odwiedźcie nas w „Strefie Lodowej” przy ulicy Floriana 7 w Goduli, Kokota 132 w Bielszowicach oraz Wolności 16 w Rudzie. Nie zapomnijcie podzielić się z nami w komentarzach, który smak lodów jest Waszym ulubionym!

Komentarze (4)    dodaj »

  • Achim

    Czy ktos kiedys zrobi lody ajerkoniakowe ? Takie po ktorych kopie, 2 galy i pol promila

  • Klientka

    Osobiście próbowałam lodów na Goduli, wykonane przez Panią Jolantę prosto z produkcji, chałwowe,kasza manna z maliną poezja,a masło palone i sorbet truskawkowy przebija wszystkie. Obsługa bardzo miła zawsze uśmiechnięta... Ogólnie częściej odwiedzamy lodziarnię na Wolności,lecz smak lodów wszędzie taki sam. Polecam

  • Rudolf

    Nie kłamcie. Na upały najlepszy jest zimny 8pak ewentualnie 12pak.

  • Ona z Rudy

    No najbardziej dla dzieci, fajnie jak myślisz tylko o sobie.

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu RudaSlaska.com.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Czytaj również