W ubiegłym tygodniu, uczniowie ze Szkoły Podstawowej nr 23 im. Jana Brzechwy w Rudzie Śląskiej odwiedzili Piekarnię Poloczek.
Mali rudzianie upiekli własne bułeczki i chałki
Wizyta związana była z serią lekcji dotyczących upraw zboża, jego rodzajów i wyrobu różnych typów mąki, a także produktów, które z niej powstają.
- Wiedzę teoretyczną najlepiej utrwalić w praktyce, dlatego w piekarni pan Mirek, bardzo cierpliwy i mądry, przybliżył dzieciom, czym zajmuje się piekarz, w jakich warunkach pracuje i co musi wiedzieć. Dzięki niemu uczniowie zobaczyli, jak powstaje chleb, porównali różne rodzaje mąki, mogli dotknąć surowego ciasta i ziaren zbóż. Wszystko po to, by wiedza pozostała na dłużej - czytamy na fanpage'u SP nr 23.
Dzieci mogły same stworzyć różne kształty własnego wypieku, np. chałki, precle, rogaliki, ale też zwierzątka, serduszka, literki i wiele, wiele innych.
- Bułeczki były tak pyszne, że niewielu rodziców mogło ich skosztować, ponieważ nie dotarły do domu. Serdecznie dziękujemy pracownikom piekarni za cierpliwość i możliwość obejrzenia wszystkiego na własne oczy - czytamy we wpisie.