Wiadomości z Rudy Śląskiej

Wybieramy kuchenkę – płyta ceramiczna czy indukcja?

  • Dodano: 2022-08-24 06:30, aktualizacja: 2022-08-24 06:48

W ciągu ostatnich kilku lat dokonał się olbrzymi postęp technologiczny. Nie ominął on również sprzętu kuchennego. Coraz częściej kuchnię wyposaża się w płytę grzewczą. Jest ona znacznie bardziej atrakcyjna wizualnie i łatwa do utrzymania w czystości. Liczne nowoczesne inspiracje wystroju kuchennego dostępne na fachowych stronach jak AboutDecor nie uwzględniają już wcale kuchenek gazowych. Pozostaje tylko pytanie – indukcja czy ceramika? Przyjrzyjmy się dokładnie obu rozwiązaniom i poznajmy plusy oraz minusy każdej z opcji.

Płyty ceramiczne

Ceramiczna płyta grzewcza to symbol nowej jakości wśród sprzętów AGD. Gładka i estetyczna powierzchnia, łatwa do utrzymania w czystości zrewolucjonizowała aranżacje kuchenne. Płyty ceramiczne cechuje nowoczesny design, jakże odbiegający od żeliwnych palników gazowych. Zasada działania płyty jest niezwykle prosta. Pod ceramiczną taflą ukryte są spiralne elektryczne lub halogenowe lampy, ściśle wyznaczające pola grzejne, które generują energię cieplną. Ta z kolei przenoszona jest na dno naczynia. Nie ma tu zaawansowanych systemów, a elektronika należy do najprostszych.

Płyty indukcyjne

To najbardziej zaawansowane technologicznie rozwiązanie. Działanie płyty indukcyjnej polega na indukowaniu w dnie naczynia prądów wirowych pod wpływem znajdujących się w płycie cewek tworzących szybkozmienne pole magnetyczne. To sprawia, że naczynie i jego zawartość, a nie płyta, ogrzewa się.

Kryteria wyboru

Przy podejmowaniu decyzji, jaka płyta grzewcza sprawdzi się najlepiej, bierzemy pod uwagę przede wszystkim jej wygląd i wydajność. Ten pierwszy parametr jest kwestią gustu. Producenci oferują mnogość inspirujących form, kształtów, rozmiarów i rozwiązań estetycznych płyt do kuchni. Użyteczność urządzeń porównamy na podstawie: efektywności, kosztów, łatwości obsługi, czyszczenia oraz bezpieczeństwa.

Koszt i wydajność

Gotowanie z wykorzystaniem energii elektrycznej to oszczędne rozwiązanie. Wbrew obawom o wysokie rachunki za prąd, wraz z postępem technologicznym wydajność urządzeń wzrasta. O wiele bardziej oszczędne od innych są płyty na indukcję. Są one droższe, ale inwestycja zwróci się w krótkim czasie. Ze względu na specyfikę działania, energia elektryczna jest tu wykorzystywana niemal w 100 procentach. Płyta rozpoznaje wielkość naczynia i dostosowuje pole grzewcze do powierzchni dna, a gdy garnek zdejmiemy, płyta przestaje generować ciepło. Redukuje to znacznie czas gotowania. Do wad tańszych płyt ceramicznych zalicza się długi czas gotowania, a przez to większe zużycie prądu. Nie można jednak pominąć milczeniem faktu, że płyta ta działa ze wszystkimi rodzajami materiałów, natomiast do gotowania na płycie indukcyjnej konieczny jest zakup zestawu specjalnych garnków.

Bezpieczeństwo

Kolejnym argumentem przemawiającym za wyborem płyty indukcyjnej jest bezpieczeństwo korzystania. Niweluje ona ryzyko poparzenia, ponieważ sama w sobie się nie nagrzewa. Ponadto, w czasie gotowania potraw, na wyświetlaczu widnieje informacja o stopniu nagrzania pola. Nie ma też ryzyka porażenia prądem ani żadnego kontaktu z płomieniem. Płyta ceramiczna, natomiast po zdjęciu z niej naczynia pozostaje jeszcze ciepła i nie powinna być dotykana.

Funkcjonalność

Najnowsze urządzenia ceramiczne oferują wiele interesujących funkcji. Lista ta jest zdecydowanie dłuższa dla płyt indukcyjnych np. Power Boost, Timer, czujnik temperatury, blokada włączenia, Sto&Go, sensor smażenia, zdalne sterowanie. Obsługa obu tych urządzeń jest prosta i intuicyjna i nie będzie stanowiła wyzwania dla ludzi starszych, mniej obeznanych z nowinkami technologicznymi.

Higiena

Ogromną zaletą obu płyt jest również łatwość utrzymania ich w czystości dzięki idealnie gładkiej powierzchni zapobiegającej gromadzeniu się tłuszczu. Płyta indukcyjna ma tę przewagę, że tuż po gotowaniu można ją przetrzeć bez narażenia na oparzenie, natomiast posiadacze płyt ceramicznych muszą odczekać około 30–60 minut aż grzałki będą zimne, zanim przystąpią do jej mycia. Większe jest też ryzyko, że fragmenty potraw, które wydostały się z garnka lub patelni podczas gotowania, przywrą do gorącej powierzchni i stworzą nieestetyczne plamy. Nie ma tu jednak mowy o mozolnym szorowaniu i wielogodzinnym czyszczeniu zakamarków. Tafla obu płyt może być idealnie czysta w ciągu kilku minut dzięki odpowiedniej ściereczce i delikatnemu detergentowi.

Nowoczesne płyty ceramiczne oraz indukcyjne są bardzo eleganckie. Wpiszą się w inspirującą aranżację każdej kuchni. Pamiętajmy, że płyta ma być dopasowana do naszych potrzeb, gustu i możliwości, tak by gotowanie stało się satysfakcjonujące, łatwe i przyjemne.

Sylwia MachowskaSylwia Machowska
Źródło: Art. sponsorowany / Materiał dostarczony przez zleceniodawcę

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu RudaSlaska.com.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.