Oleje roślinne towarzyszą nam od wieków - ich ogromny potencjał doceniano już setki lat temu. W grę wchodzi nie tylko ich szerokie zastosowanie w kuchni - dobrej klasy oleje stanowią ogromne wsparcie dla organizmu. Duża w tym zasługa ich drogocennego składu, który powinien pochodzić prosto z natury. Po jakie warto sięgnąć i dlaczego? Sprawdź!
Olej z czarnuszki - kompleksowe wsparcie organizmu
Olej z czarnuszki to jeden z produktów, który nieustannie zyskuje na popularności. Słynie przede wszystkim z prozdrowotnego, kompleksowego działania na organizm. Zawiera moc cennych składników, które wykazują się wysoką skutecznością w różnych obszarach. Wiele osób sięga po niego z myślą o wzmocnieniu układu odpornościowego, jednak na tym jego potencjał się nie kończy.
Olej z czarnuszki to przede wszystkim źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych: omega-3, -6 i -9. Ich niedobór może być groźny dla Twojego zdrowia. Regulują bowiem pracę wielu układów, w tym m.in. nerwowego, sercowo-naczyniowego, jak również immunologicznego.
Musisz wiedzieć, że kwasy tłuszczowe przyczyniają się do obniżenia poziomu złego cholesterolu i trójglicerydów we krwi. To bardzo krótka droga do profilaktyki m.in. choroby wieńcowej, miażdżycy, zawału serca, a nawet udaru mózgu.
W regulacji poziomu cholesterolu bardzo ważną rolę odgrywają również sterole roślinne, które jednocześnie pomagają w kontroli glikemii. Są zatem cennym wsparciem dla diabetyków, a także osób z insulinoopornością. Fitosterole pomagają również budować odporność organizmu i chronić go przed drobnoustrojami chorobotwórczymi.
W oleju z czarnuszki znajdziesz również antyoksydanty. Ich głównymi przedstawicielami są tokoferole, których głównym zadaniem jest wymiatanie wolnych rodników z organizmu. Jest to o tyle istotne, że ich nadmiar prowadzi m.in. do powstawania stanów zapalnych, rozwoju nowotworów, sprzyja cukrzycy typu 2, otyłości i innym chorobom cywilizacyjnym, a nawet przyspieszeniu procesów starzenia się.
Olej z czarnuszki znany jest również z zawartości jednego, jakże cennego składnika - tymochinonu. To silny przeciwutleniacz, który działa przeciwzapalnie, przeciwalergicznie i antyseptycznie, dlatego też jest ogromnym sprzymierzeńcem odporności.
Przy wyborze oleju (https://olini.pl/kategoria/oleje) kieruj się przede wszystkim metodą jego produkcji. Najlepszy to taki, który jest tłoczony na zimno, nierafinowany i nieoczyszczony. To dowód na to, że w trakcie przetwarzania nie został pozbawiony właściwości prozdrowotnych drzemiących w nasionach czarnuszki siewnej.
Olej z wiesiołka - sprzymierzeniec kobiet
Olej z wiesiołka to kolejny produkt, któremu warto przyjrzeć się nieco bliżej. Pozyskiwany jest z nasion rośliny o tej samej nazwie, która wyróżnia się żółtym zabarwieniem. Kwitnie głównie wieczorami, a jej potencjał odkryto w pierwszej kolejności w Ameryce Północnej, gdzie przez wieki stanowiła remedium na wiele dolegliwości.
Olej z wiesiołka to wartościowe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie z grupy omega-6. W praktyce mowa o takich jak m.in. kwas linolowy, kwas gamma-linolenowy, jak również kwas oleinowy. Znajdziesz w nim także kwasy nasycone, w tym stearynowy i palmitynowy.
Dobrej klasy olej dostarcza Twojemu organizmowi również białko, sterole roślinne, enzymy, witaminę E, jak również cały wachlarz soli mineralnych na czele z takimi jak np. selen, cynk, potas czy też magnez.
Prozdrowotne właściwości oleju z wiesiołka to przede wszystkim te przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Są one wynikiem obecności w jego składzie wspomnianych nienasyconych kwasów tłuszczowych - kwasu linolowego (LA) i gamma-linolenowego (GLA). Działają ochronnie na organizm, zwłaszcza na układ rozrodczy, odpornościowy i sercowo-naczyniowy.
Musisz wiedzieć, że zbyt niski poziom kwasu GLA to bardzo krótka droga do zaburzenia funkcjonowania pracy gruczołów dokrewnych, które odpowiadają za produkcję hormonów. Efekt? Wyższe ryzyko m.in. cukrzycy, otyłości, zespołu napięcia przedmiesiączkowego (PMS) czy infekcji dróg oddechowych o charakterze nawracającym.
Nie możesz zatem dopuścić do jego niedoboru. Miej jednak na uwadze to, że musisz dostarczać go wraz z pożywieniem lub naturalnymi suplementami diety, które znajdziesz m.in. na Olini. Powód? Twój organizm nie jest w stanie samodzielnie go wytworzyć.
Olej z wiesiołka to produkt, który jest cennym wsparciem w diecie kobiet w każdym wieku. Z uwagi na właściwości przeciwzapalne i ochronne, może przyczyniać się do łagodzenia dolegliwości związanych ze wspomnianym PMS czy mastalgią. Nierzadko sięgają po niego również kobiety w trakcie menopauzy - jego spożywanie pomaga uporać się m.in. z uderzeniami gorąca.
Olej lniany - postaw na kompleksowe działanie
Olej lniany również warto mieć zawsze pod ręką. Pozyskiwany z nasion lnu w wyniku tłoczenia na zimno jest skarbnicą nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Dzięki temu działa przeciwzapalnie, antyoksydacyjnie, a do tego korzystnie wpływa na stan skóry.
Dobrej klasy produkt przyczynia się m.in. do obniżenia poziomu złego cholesterolu, kontroli glikemii, a także jest cennym wsparciem dla układu sercowo-naczyniowego. Wzmacnia naczynia krwionośne, chroni przed miażdżycą i chorobą wieńcową. Ponadto przyspiesza metabolizm i pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu.