W najbliższą sobotę, 18 września przy zabytkowym piecu chlebowym zlokalizowanym przy ul. Bujoczka 24 w dzielnicy Ruda znowu zapachnie chlebem. Będziemy obchodzić tam Europejskie Dni Dziedzictwa, których tegoroczne hasło to "smaki dziedzictwa".
- Rudzki piekarok to jedyny piec chlebowy w regionie, który nadal spełnia swoje funkcje. Piekaroki były nieodłącznym elementem XIX-wiecznych familoków. Rudzki piec powstał około 1900 roku, a chleb wypiekano w nim do lat 50. ubiegłego wieku – zauważa Krzysztof Piecha, naczelnik Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta.
Piknik przy rudzkim piekaroku
Piknik rozpocznie się o godz. 15:00 i potrwa do 17:00. Na uczestników pikniku będzie czekać wiele atrakcji m.in.: degustacja chleba z piekaroka. Dla najmłodszych Muzeum Miejskie im. Maksymiliana Chroboka w Rudzie Śląskiej zaplanowało warsztaty artystyczne.
Poza tym będzie można posłuchać historii rudzkiego pieca chlebowego i kuchni śląskiej. Zaprezentowane zostaną również dawne sprzęty AGD i będzie można spróbować swych sił w szatkowaniu kapusty. Imprezę poprowadzi aktorka sceny śląskiej, konferansjerka i prezenterka radiowa Inga Papkala.
– Impreza będzie niepowtarzalną okazją, by podejrzeć, jak wygląda proces wypieku chleba w historycznym piekaroku oraz spróbować jak smakuje – dodał Krzysztof Piecha.
Europejskie Dni Dziedzictwa
Europejskie Dni Dziedzictwa to cykliczny projekt kulturalny, społeczny i edukacyjny o wyjątkowej skali i zasięgu: co roku we wrześniu mieszkańcy Starego Kontynentu mogą bezpłatnie zwiedzić najciekawsze zabytki w swojej okolicy oraz skorzystać z szerokiego wachlarza wydarzeń kulturalnych i edukacyjnych. Podczas EDD nawet niedostępne na co dzień zabytki wpuszczają w swoje mury gości, a uczestnicy licznych spotkań, prelekcji i warsztatów poznają historię i kulturę zarówno narodową, jak i tę regionalną oraz lokalną. Ogólnopolskim koordynatorem obchodów Europejskich Dni Dziedzictwa jest Narodowy Instytut Dziedzictwa. Polska włączyła się do akcji w 1993 roku.