Cynk jest minerałem śladowym, co oznacza, że nasz organizm potrzebuje bardzo małej jego ilości każdego dnia. Mimo to niedobory cynku są powszechne, a objawy z tym związane mogą utrudniać codzienne funkcjonowanie. Kiedy stosować suplement diety, a kiedy wystarczy dostarczać ten pierwiastek wraz z dietą? Sprawdzamy.
Cynk – niezbędny pierwiastek dla zdrowego organizmu
Długotrwały niedobór cynku to zdecydowanie niekorzystna sytuacja dla organizmu. Poważne braki tego pierwiastka, wynikające np. ze skrajnie ograniczonej diety, mogą powodować poważne problemy, jak np. zahamowanie wzrostu u niemowląt i dzieci, wypadanie włosów, gorsze gojenie się ran oraz osłabiona odporność.
Poziom cynku w organizmie zmienia się dość szybko. Wynika to z faktu, że pierwiastek ten często jest w „ruchu” – zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz naszych komórek. Przykładowo podczas infekcji poziom cynku we krwi spada, ponieważ jest on transportowany z krwiobiegu do komórek, by wspomóc odpowiedź immunologiczną. Jego poziom może być również zaburzony przez dietę, niektóre leki i hormony oraz stan zdrowia.
Cynk – kto szczególnie narażony jest na jego niedobór?
Głównymi przyczynami niedoboru cynku są nieprawidłowa dieta, utrata nadmiernej jego ilości np. przez słabe wchłanianie, a także choroby przewlekłe. Oprócz tego w grupie ryzyka znajdują się:
niemowlęta w wieku od 7 do 12 miesięcy karmione wyłącznie piersią;
- kobiety w ciąży i karmiące piersią;
- weganie i wegetarianie;
- osoby starsze;
- alkoholicy;
- osoby cierpiące na zaburzenie trawienia (np. przy chorobie Crohna);
- osoby z chorobami przewlekłymi (cukrzyca, choroba trzustki, nerek, wątroby).
Cynk w jedzeniu – jakie produkty są bogate w ten pierwiastek?
Cynk jest obecny w wielu różnych produktach. Najwyższą jego zawartość znajdziemy w ostrygach, krabach, wątróbce i wołowinie. Nie brakuje go również w produktach pochodzenia roślinnego (np. pieczarki, strączki, pestki dyni), jednak jest go zdecydowanie mniej i jest gorzej przyswajalny.
Chociaż najlepszym sposobem na zadbanie o prawidłowy poziom tego pierwiastka w organizmie jest zbilansowana dieta, to zdarza się, że z różnych powodów jest ona niewystarczająca. Dlatego warto wzbogacić ją o cynk w tabletkach pochodzący z dobrych źródeł. Wybierając suplement diety, pamiętaj, by zwrócić uwagę na jego skład. Nie powinny w nim znaleźć się popularne alergeny, barwniki czy konserwanty. Najlepiej, jeśli producent suplementu może pochwalić się certyfikatami i badaniami oferowanych produktów. Przed rozpoczęciem kuracji warto również przeprowadzić niezbędne badania pod okiem specjalisty.
Kiedy brać cynk – rano czy wieczorem?
Odpowiedź na to pytanie jest prosta – zależy od preferencji. Specjaliści zgodnie twierdzą, że nie ma znaczenia, o jakiej porze dnia przyjmujemy suplement. Bez względu na czas, organizm metabolizuje cynk dokładnie w ten sam sposób. Najważniejsze jest przestrzeganie zaleceń producenta odnośnie przyjmowania specyfiku. U niektórych osób, które przyjmują cynk na czczo, mogą pojawić się mdłości. Zaleca się wówczas stosować suplement podczas posiłku lub po nim.
Czy cynk w tabletkach powinniśmy przyjmować codziennie? Oczywiście to zależy od indywidualnych potrzeb, jednak jak długo przestrzegamy zaleceń producenta, codziennie spożywanie cynku jest nie tylko bezpieczne, ale również rozsądne.