Wiadomości z Rudy Śląskiej

Kawior- luksusowy dodatek do potraw

  • Dodano: 2022-04-25 18:30, aktualizacja: 2022-04-26 10:58

Nie da się ukryć, że słowo „kawior” wywołuje skojarzenia z luksusem i bogactwem. Przezroczyste, czerwone, czarne, pomarańczowe lub złociste „ziarenka” podawane są i sprzedawane w niewielkich ilościach, co tylko podkreśla jego wyjątkowość. Jedni go uwielbiają, inni nie potrafią się przełamać, ale na pewno wśród smakoszy i wielbicieli dobrej kuchni nie ma osób, które są w stanie przejść obok nie go obojętnie. Wiele osób zastanawia się jednak widząc go na półkach sklepowych, w jaki sposób go podawać i spożywać by najlepiej wykorzystać jego walory smakowe.

Czym jest kawior

Kawior to nic innego jak solona ikra otrzymywana z kilku gatunków ryb jesiotrowatych i łososiowatych. Dawniej pozyskiwana była w sposób naturalny, w okresie godowym ryb, zaś obecnie produkuje się ją w hodowlach. Samicom podaje się tu hormony, a następnie wyciska powstałe jajeczka. Hodowla nie prowadzi do uśmiercania ryb, ale ingeruje w ich system hormonalny.

Choć dzięki hodowlom kawior jest obecnie bardziej dostępny, to jednak jest to wciąż produkt drogi, uchodzący za luksusowy. Zależnie od gatunku ryb, z jakich pozyskuje się ikrę kawior może mieć czerwony lub czarny kolor. Czerwony produkują ryby łososiowate, zaś czarny w różnych odcieniach, który może nawet mienić się srebrem, ryby jesiotrowate, w tym bieługa i jesiotr. Do rzadkich, ale bardzo cenionych odmian należy kawior biały i złoty, które są jednak bardzo trudno dostępne.

Właściwości kawioru

Spożywanie kawioru ma wielowiekowe tradycje szczególnie w krajach Europy Wschodniej. Od początku uchodził on za luksusowy dodatek do dań. Wierzono, nie bezpodstawnie, że wzmacnia potencję i siły witalne oraz wpływa na urodę.

Dziś wiemy, że ikra ryb jesiotrowatych i łososiowatych jest cennym źródłem kwasów omega-3, które regulują liczne procesy w naszym organizmie, antyoksydantów opóźniających procesy starzenia  i zmniejszających ryzyko chorób układu krążenia oraz witaminy A.

Zaskoczeniem może być fakt, że kawior się nie tylko jada, ale także stosuje w przemyśle kosmetycznym. Jest dodatkiem do kremów przeciwzmarszczkowych, maseczek i innych wyrobów poprawiających jędrność skóry i opóźniających procesy jej starzenia.

Jak podawać kawior

Kawior podaje się jako luksusowy dodatek, który ma uatrakcyjnić i podkreślić  smak potraw. Zwykle znajdziemy go w przystawkach, solo albo na grzankach, tostach lub blinach. Ma wyrazisty i specyficzny smak, który części osób nie pasuje, ale komponując się z białym pieczywem tworzy harmonijną całość.

Bardzo dobrze pasuje też do mocnych alkoholi, takich jak ukraińska wódka i w takim towarzystwie można go znaleźć często na przyjęciach.

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu RudaSlaska.com.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.