Nie da się ukryć, że słowo „kawior” wywołuje skojarzenia z luksusem i bogactwem. Przezroczyste, czerwone, czarne, pomarańczowe lub złociste „ziarenka” podawane są i sprzedawane w niewielkich ilościach, co tylko podkreśla jego wyjątkowość. Jedni go uwielbiają, inni nie potrafią się przełamać, ale na pewno wśród smakoszy i wielbicieli dobrej kuchni nie ma osób, które są w stanie przejść obok nie go obojętnie. Wiele osób zastanawia się jednak widząc go na półkach sklepowych, w jaki sposób go podawać i spożywać by najlepiej wykorzystać jego walory smakowe.
Czym jest kawior
Kawior to nic innego jak solona ikra otrzymywana z kilku gatunków ryb jesiotrowatych i łososiowatych. Dawniej pozyskiwana była w sposób naturalny, w okresie godowym ryb, zaś obecnie produkuje się ją w hodowlach. Samicom podaje się tu hormony, a następnie wyciska powstałe jajeczka. Hodowla nie prowadzi do uśmiercania ryb, ale ingeruje w ich system hormonalny.
Choć dzięki hodowlom kawior jest obecnie bardziej dostępny, to jednak jest to wciąż produkt drogi, uchodzący za luksusowy. Zależnie od gatunku ryb, z jakich pozyskuje się ikrę kawior może mieć czerwony lub czarny kolor. Czerwony produkują ryby łososiowate, zaś czarny w różnych odcieniach, który może nawet mienić się srebrem, ryby jesiotrowate, w tym bieługa i jesiotr. Do rzadkich, ale bardzo cenionych odmian należy kawior biały i złoty, które są jednak bardzo trudno dostępne.
Właściwości kawioru
Spożywanie kawioru ma wielowiekowe tradycje szczególnie w krajach Europy Wschodniej. Od początku uchodził on za luksusowy dodatek do dań. Wierzono, nie bezpodstawnie, że wzmacnia potencję i siły witalne oraz wpływa na urodę.
Dziś wiemy, że ikra ryb jesiotrowatych i łososiowatych jest cennym źródłem kwasów omega-3, które regulują liczne procesy w naszym organizmie, antyoksydantów opóźniających procesy starzenia i zmniejszających ryzyko chorób układu krążenia oraz witaminy A.
Zaskoczeniem może być fakt, że kawior się nie tylko jada, ale także stosuje w przemyśle kosmetycznym. Jest dodatkiem do kremów przeciwzmarszczkowych, maseczek i innych wyrobów poprawiających jędrność skóry i opóźniających procesy jej starzenia.
Jak podawać kawior
Kawior podaje się jako luksusowy dodatek, który ma uatrakcyjnić i podkreślić smak potraw. Zwykle znajdziemy go w przystawkach, solo albo na grzankach, tostach lub blinach. Ma wyrazisty i specyficzny smak, który części osób nie pasuje, ale komponując się z białym pieczywem tworzy harmonijną całość.
Bardzo dobrze pasuje też do mocnych alkoholi, takich jak ukraińska wódka i w takim towarzystwie można go znaleźć często na przyjęciach.