Już w najbliższą sobotę /26 października br./ będzie ostatnia w tym roku okazja do degustacji chleba z piekaroka. O godz. 11:00 przy jedynym czynnym w regionie zabytkowym piecu chlebowym (ul. Bujoczka 24 w dzielnicy Ruda) rozpocznie się ekopiknik z szeregiem występów artystycznych, warsztatów, stoisk i prelekcji dotyczących zasad prawidłowej segregacji odpadów. Imprezę poprowadzi Inga Papkala.
Edukacja ekologiczna przy piekaroku
26 października rudzki magistrat we współpracy z Piekarnią Cukiernią „Jakubiec” zaprasza na ostatnią w tym roku biesiadę. W godz. 11.00 -14.00 obok degustacji chleba wypiekanego tradycyjną metodą zaplanowano m.in. edukacyjne warsztaty ekologiczne:
- “Dajemy drugie życie torbom wielokrotnego użytku!”,
- “Stoisko recyklingowe – przygotuj kreację z materiałów recyklingowych”,
- „Wykorzystujemy potencjał plastiku!” (tworzenie biżuterii),
- „Coś pożytecznego i ładnego – przybornik na kredki lub inne rzeczy domowe”
- oraz sensoryczną zabawę dla dzieci z wykorzystaniem odpadów.
Edukacja ekologiczna w zakresie prawidłowego postępowania z odpadami komunalnymi będzie też możliwa za sprawą Strefy Edukacji Ekologicznej PreZero, gdzie czekać będą między innymi: koło fortuny, wrzucanie piłek do koszy oraz zagadki i quizy. Najmłodsi mieszkańcy będą mogli również wziąć udział w grach i zabawach związanych z ekologią i recyklingiem w tzw. punktach aktywności (rozpoznaj odpady, rzut odpadami do celu, ekologiczne taboo).
Nie zabraknie atrakcji na scenie
Na początek zaprezentuje się na niej chór szkolny Ruda Nuta ze Szkoły Podstawowej nr 16 im. Janusza Korczaka z repertuarem ekologicznym. Ponadto z tejże szkoły uczniowie zaprezentują “Taniec ogrodnika” - również związany z tematyką ochrony środowiska. Wystąpią także zespoły muzyczne Młodzieżowego Domu Kultury z Rudy Śląskiej.
Ponadto odbędą się dwie prelekcje Pasieki Pasjonata pod hasłem „Rola drzew oraz łąk kwietnych w ograniczeniu ciepła w miastach, oraz ich wpływ na poprawę retencji wody” oraz „Czy mam wpływ na poprawę bioróżnorodności?”, a także stowarzyszenia TURuda pt. „Przemysł i przyroda, czyli niełatwa historia pewnej znajomości”.
Piekarok przy ul. Bujoczka powstał około 1900 roku
Chleb wypiekano w nim do lat 50. ubiegłego wieku. Składa się z przedsionka i pieca. Swojego czasu został zagospodarowany na pomieszczenie dla królików. By obiekt doprowadzić do stanu pierwotnego, trzeba było rozebrać i odtworzyć na nowo część, w której znajdował się piec. Wymieniono również dach i niektóre elementy elewacji. Piekaroki były nieodłącznym elementem XIX-wiecznych familoków. Z czasem ulegały zniszczeniu lub wykorzystywano je do innych celów niż piekarnicze.