Tradycyjna organiczna japońska herbata matcha, cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Wiele osób sięga po nią jako po alternatywę dla kawy czy herbaty, jednak równie wiele zastanawia się nad tym, jak przygotować i pić ten rodzaj zielonej herbaty. Z tego artykułu dowiesz się, jak pić matcha, skąd pochodzi ta tradycyjna herbata, jakie ma właściwości prozdrowotne i jak wygląda przygotowanie matchy w różnych wersjach – od tradycyjnej po nowoczesne matcha latte.
Skąd właściwie wzięła się matcha
Matcha to sproszkowana zielona herbata pita w Japonii od stuleci, choć sama idea picia zmielonych liści herbaty wywodzi się z Chin. W tradycyjnej formie matcha była ważnym elementem ceremonii herbacianej, symbolizującym spokój, harmonię i szacunek. Obecnie ta tradycyjna organiczna japońska herbata zdobywa coraz większą popularność na całym świecie – nie tylko jako napój, ale również składnik deserów, koktajli czy wypieków.
Jej intensywnie zielony kolor i delikatny smak sprawiają, że jest chętnie wykorzystywana przez kucharzy na całym świecie. Warto pamiętać, że przygotowanie matchy wymaga łyżeczki proszku i niewielkiej ilości wody lub mleka, aby proszek dobrze się rozpuścił. Tak przygotowaną matchę można łączyć z innymi Oryginalne herbaty matcha znajdziesz np. na https://studiozielarskie.pl/herbaty-matcha.
Jak przygotować matchę?
Jeśli chcesz przygotować matchę w tradycyjny sposób, musisz poświęcić na to chwilę i wyposażyć się w odpowiednie akcesoria. Przygotowanie matchy zaczynamy od przesiania porcji herbaty matcha przez gęste sitko – dzięki temu drobny proszek łatwiej rozpuści się w wodzie. Następnie wsyp zwykłą łyżeczkę matchy (ok. 2 g) do czarki, zalej niewielką ilością gorącej wody (ok. 70–80°C) i intensywnie mieszaj chasenem, czyli bambusową miotełką, aż powstanie gęsta, kremowa piana. W tej formie możesz pić matchę od razu – to jej najbardziej autentyczna, tradycyjna forma.
Jeśli nie masz chasena, to możliwe jest przygotowanie matchy spieniaczem do mleka. Wystarczy zmieszać łyżeczkę matchy z niewielką ilością gorącej wody i dokładnie wymieszać, a następnie dolać więcej gorącej wody, aby uzyskać pożądane stężenie napoju. To szybsza metoda, która świetnie sprawdzi się w codziennym użytkowaniu.
Jak pić matchę?
Dla urozmaicenia smaku możesz dosłodzić napój syropem klonowym lub miodem. Możesz też zdecydować się na przygotowanie matcha latte, wystarczy, że dodasz do gotowej herbaty gorące spienione mleko (tradycyjne lub roślinne). Matcha nadaje latte charakterystyczny, lekko roślinny smak, który w połączeniu ze słodyczą mleka tworzy harmonijną kompozycję smakową.
Liście matchy zawierają wysoką ilość antyoksydantów, które wspierają układ odpornościowy, spowalniają procesy starzenia i mogą zmniejszać ryzyko chorób serca. Matcha zawiera także kofeinę, ale w przeciwieństwie do kawy uwalnia ją stopniowo, co zapewnia długotrwałą energię bez nagłego spadku sił. Picie matchy poprawia koncentrację i pomaga utrzymać stabilny poziom energii przez wiele godzin. Regularne picie herbaty matcha może również wspierać metabolizm i sprzyjać utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Matcha to nie tylko napój gaszący pragnienie, to również sposób na wprowadzenie do diety wartościowego napoju pełnego antyoksydantów i składników wspierających zdrowie.