W niedzielne popołudnie przy Piekaroku odbył się piknik zorganizowany w ramach festiwalu irlandzkiego. Przybyli mieszkańcy mogli skosztować „rudzianina”, chleba wypieczonego w zabytkowym piecu chlebowym z irlandzkimi dodatkami. Wystąpił też zespół ViolinDi z koncertem „Na irlandzką nutę”.
Rudzki piekarok to jedyny piec chlebowy w regionie, który nadal spełnia swoje funkcje.
– Dzięki współpracy z Piekarnią „Jakubiec” kilka razy w roku odbywa się w nim wypiek chleba tradycyjną metodą – mówi Krzysztof Piecha, naczelnik Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta. – To niepowtarzalna okazja, by podejrzeć, jak wygląda taki proces i spróbować, jak smakuje tak przygotowany wypiek – zaznacza.
Wraz ze świeżo wypieczonym chlebem podczas pikniku można było degustować sery i masło dostarczone przez głównego sponsora Festiwalu, firmę Kerrygold. Nie zabrakło też rudzkiego „tustego”, które wyjątkowo przypadło do gustu irlandzkim gościom. Na pikniku zjawiły się zawodniczki zespołu Amazons Arklow, które wczoraj na Burloch Arenie zmierzyły się z rudzkimi Diablicami.
Program Festiwalu Polska Eire zobaczysz TUTAJ