Gośćmi Rudzkiego Inkubatora Przedsiębiorczości byli przedsiębiorcy działający w branży gastronomicznej i hotelarskiej.
W dniu 27 lutego br. w bezpłatnym szkoleniu pt. "Fundusze unijne dla branży hotelarsko-gastronomicznej" uczestniczyło 33 słuchaczy zainteresowanych pozyskaniem dofinansowania z UE dla inwestycji w rozwój swoich firm. Szkolenie odbyło się w nieprzypadkowym terminie, bowiem wnioski w ramach Działań 3.1.1 Infrastruktura zaplecza turystycznego - przedsiębiorcy oraz 3.2.1 Infrastruktura okołoturystyczna - przedsiębiorcy będą przyjmowane przez Śląskie Centrum Przedsiębiorczości ( www.scp-slask.pl ) w terminach 6.03 - 6.05 oraz 7.04 - 8.06 br.
Przewidywane dofinansowanie w ramach w/w Działań może wynieść do 60% kosztów kwalifikowanych planowanej inwestycji.
Podczas szkolenia uczestnicy dowiedzieli się m.in.:
- jaki sprzęt można zakupić z dotacji unijnych dla restauracji, baru, pensjonatu lub hotelu,
- jakie są zasady pozyskiwania dotacji,
- jaka procedura obowiązuje przy ocenie i wyborze projektów,
- jakie obowiązki wiążą się z uzyskaną dotacją.
Szkolenie przeprowadziła Aleksandra Karaś - akredytowany konsultant Krajowego Systemu Usług dla Małych i Średnich Przedsiębiorstw – kierownik Centrum Doradztwa Biznesowego Rudzkiego Inkubatora Przedsiębiorczości.
Ofertę sponsora szkolenia – firmy Stalgast Sp. z o.o. (dostawcy wyposażenia dla kuchni, restauracji, stołówek i innych punktów gastronomicznych) - przedstawił Krystian Szmidt.
Źródło: www.inkubatorrudzki.pl