Wczoraj w Rudzie Śląskiej odbyła się inauguracja X edycji KakauSzale – Festu Literackiego, który przyciągnął miłośników literatury i sztuki intuicyjnej z całego regionu. Tradycyjnie wydarzenie rozpoczęło się od Finału Regionalnego Konkursu im. ks. Norberta Bonczyka, połączonego z wernisażem XIII Konkursu Sztuki Intuicyjnej im. Juliusza Marcisza.
Finał Regionalnego Konkursu im. ks. Norberta Bonczyka
Tegoroczna edycja cieszyła się dużym zainteresowaniem – do konkursu literackiego zgłoszono aż 33 zestawy wierszy. Jury, po wnikliwej ocenie, przyznało nagrody dla najlepszych twórców. Pierwsze miejsce i nagrodę w wysokości 1100 zł zdobyła Ewelina Kuśka, tworząca pod pseudonimem „KOKOCZ”, pochodząca z Jastrzębia-Zdroju. Drugą nagrodę, w wysokości 800 zł, otrzymał Bogdan Nowicki, znany pod pseudonimem „ZYMFCIOK” ze Świętochłowic. Trzecie miejsce oraz nagroda 500 zł trafiła do Anny Piliszewskiej, występującej pod pseudonimem „KOŁO” z Wieliczki.
Ponadto jury wyróżniło trzy osoby:
- Annę Dziedzic („UBERIBA”) z Krakowa,
- Pawła Marcina Zarębę („ARBACES”) z Tarnowskich Gór
- oraz Grzegorza Chwieduka („NA PRZEKÓR”) z Kępic.
X edycja KakauSzale - Festu Literackiego
Po raz dziesiąty w Rudzie Śląskiej odbywa się festiwal śląskiej książki. Impreza organizowana przez Miejską Bibliotekę Publiczną podzielona została na pięć części:
- finał Konkursu Poetyckiego im. ks. Norberta Bonczyka,
- Targi Śląskiej Książki połączone z prezentacjami autorskimi,
- galę wręczenia „Tabulki”,
- Śląskie Granie
- oraz „Gyburstag” Karola Goduli.
Wszystkie wydarzenia w ramach „Kakauszali” odbędą się w Stacji Biblioteka.
Kolejne wydarzenie w ramach tegorocznej edycji Festu Literackiego „Kakauszale”, czyli X Targi Śląskiej Książki, odbędzie się 16 października w godz. od 12:00 do 18:00. W czasie wydarzenia na 19. stoiskach odwiedzający będą mogli zapoznać się z najnowszą ofertą czytelniczą śląskich wydawców. Ponadto równolegle w Galerii Fermata Godula odbędzie się cykl spotkań autorskich, po których można będzie zdobyć autograf. Wśród zaproszonych gości pojawią się m.in. Alojzy Lysko i Krystian Węgrzynek, Jacek Kurek oraz Arkadiusz Kuzio-Podrucki.
W czwartą środę października /23.10/ miłośnicy literatury będą mieli okazję spotkać się w Stacji Biblioteka podczas uroczystej gali. Wręczona zostanie wtedy „Tabulka”, czyli honorowe wyróżnienie rudzkiej biblioteki, połączone z przyznaniem tytułu Optimus Auctor Silesianus Anno Domini MMXXIV. W trakcie gali gościem specjalnym będzie Robert Talarczyk. Oprawę muzyczną zapewni zespół DENDRO Poezja na Elektrosaxach.
- „Tabulka” to wyróżnienie dla najlepszego śląskiego autora. Przyznawane jest ono w formie tabliczki, wykonanej z płyty granitowej, która po wręczeniu zostaje wmurowana w Bibliogrodzie, czyli na Placu Tuzów przy Stacji Biblioteka – naszej głównej siedzibie. Z kolei wyróżniony autor otrzymuje wersję „Tabulki” w formie statuetki – tłumaczy Krystian Gałuszka.
Do tej pory honorową nagrodę rudzkiej biblioteki otrzymali: Henryk Waniek, ks. Jerzy Szymik, Zbigniew Kadłubek, Kazimierz Kutz, Szczepan Twardoch, Tadeusz Sławek, Lech Majewski, Alojzy Lysko oraz Zbigniew Rokita.
Z kolei 30 października zaplanowano prezentację historii śląskiej muzyki w formacie audiofilskim. Podczas wieczoru zostanie zaprezentowana legenda europejskiej sceny muzycznej – zespół SBB.
Jak zwykle podsumowaniem Festu Literackiego będzie „Gyburstag” Karola Goduli, który rozpocznie się 6 listopada o godz. 17:30. W tym dniu na uczestników będzie czekała urodzinowa niespodzianka oraz promocja książek o słynnym Królu Cynku. Goście mogą przynieść ze sobą upieczony kołocz w formie „gyszynku” oraz przebrać się w historyczny strój dla uczczenia symbolicznych urodzin.
Warto dodać, że każdego roku motywem przewodnim Festu są tzw. kakauszale, czyli po śląsku łuski kakaowe. Uczestnicy imprezy mogą częstować się tym szczególnym napojem podczas wydarzenia.
- Swym „oldschoolowym” charakterem „kakauszale” zawsze podkreślają charakter tego spotkania z książkami. W dzisiejszych czasach picie „kakauszali” nie jest zbyt popularne i musi przerodzić się w degustację, gdyż trudno znaleźć miejsca publiczne, w których serwowany jest wywar z łuski kakaowej – mówi Krystian Gałuszka, dyrektor MBP.