Wiadomości z Rudy Śląskiej

Sekret zdrowia z Ameryki Południowej: yerba mate

  • Dodano: 2023-10-13 14:30

Yerba mate – niezwykły napój o wielu właściwościach – zdobywa coraz większą popularność na całym świecie. Oryginalnie pochodzi z Ameryki Południowej. To nieodłączny element kultury mieszkańców Argentyny, Paragwaju, Urugwaju i Brazylii. Dowiedz się więcej na temat yerba mate, sposobu przygotowania oraz o korzyściach, jakie niesie włączenie jej do codziennej diety. Zapraszamy do lektury!

Definicja yerba mate – co to jest?

Yerba mate to napar na bazie suszonych liści ostrokrzewu paragwajskiego (łac. Ilex paraguariensis), rośliny występującej jedynie w Ameryce Południowej, na pograniczu Argentyny, Brazylii, Paragwaju i Urugwaju. To tradycyjny napój, spożywany tam od wieków. Jest bogatym źródłem kofeiny, teobrominy i teofiliny, dzięki którym działa pobudzająco. Ze względu na pobudzający efekt, yerba mate często porównywana jest do kawy, a wiele osób wybiera yerbę jako alternatywę kawy. Warto jednak dodać, że pobudzające działanie yerby jest nieco inne – w odróżnieniu od kawy, kofeina dostarczana jest do organizmu wolniej i w nieco bardziej harmonijny sposób, nie powodując nagłych „skoków energetycznych”.

Historia i tradycja yerba mate

Jako pierwsi, yerba mate odkryli Indianie Guarani, którzy zauważyli, że spożycie liści z nieznanego im dotąd krzewu sprawia, że czują się pobudzeni i ożywieni, a jednocześnie nie odczuwają głodu. Liście yerba mate zaczęli suszyć, a następnie przygotowywali z nich napar, który stał się najważniejszym elementem ich codziennego życia i pielęgnowanej przez wieki tradycji. Od tamtych czasów minęły setki lat, ale yerba mate nadal zajmuje bardzo ważne miejsce w kulturze Latynosów. Napój znajduje także coraz większe grono miłośników na całym świecie.

Korzyści zdrowotne yerba mate

Yerba mate docenia się za naturalny smak – ziołowy, nieco trawiasty, zwykle lekko goryczkowy, cierpki, z delikatnie dymną nutą. Nie jest to jednak wyłącznie smaczny, pobudzający napój. To prawdziwa skarbnica zdrowia! Oprócz wspomnianych wcześniej kofeiny, teobrominy i teofiliny, yerba mate zawiera całą gamę witamin (z grup A, B, C i E) i minerałów (m.in. potas, fosfor, żelazo, magnez, cynk, krzem i wapń) oraz antyoksydanty. Wszystkie te substancje sprawiają, że yerba mate jest nie tylko cennym źródłem energii, ale także ma pozytywny wpływ na cały organizm. Właściwości, jakie wykazuje to między innymi:

  • wzmocnienie układu immunologicznego – dzięki antyoksydantom, które wspierają odporność organizmu;
  • łagodzenie stresu i poprawa nastroju – zawarta w yerbie teofilina i teobromina wpływają łagodząco na układ nerwowy, co pomaga zredukować stres, a w efekcie – poprawić samopoczucie;
  • wspomaganie pracy układu trawiennego – yerba mate wspomaga stymulację produkcji żółci, co może wpłynąć na poprawę pracy układu pokarmowego;
  • regulowanie poziomu cukru we krwi – liczne badania naukowe wskazują, że yerba mate może być pomocna w regulowaniu poziomu glukozy we krwi;
  • wspieranie procesu utraty wagi – substancje aktywne, jakie zawarte są w yerba mate mogą przyspieszyć metabolizm, a w efekcie przyczynić się do szybszego i lepszego spalania tłuszczu.

Tradycyjne picie yerba mate – jak przyrządzić napar?

Chociaż pod wieloma względami yerba mate przypomina herbatę, rytuał jej parzenia znacznie różni się od tradycyjnego przygotowania herbaty. Jak przyrządzić napar Indian Guarani? Potrzebujesz specjalnych akcesoriów: matero (naczynko z naturalnej tykwy, drewna palo santo lub ceramiki) oraz bombilli (metalowa rurka z filtrem). Procedura obejmuje kilka kroków, które pozwalają cieszyć się pysznym, energetyzującym naparem.

  1. Nasyp yerba mate do naczynka (około 1/4-3/4 objętości matero), przykryj je dłonią, obróć i delikatnie potrząśnij. Te czynności pomogą usunąć część pyłu, który mógłby zatkać bombillę.
  2. Obróć matero i przechyl je lekko tak, aby susz ułożył się na jednej z jego ścianek – powstanie tzw. „kopczyk”. 
  3. Ułóż bombillę na usypanym „kopczyku”. 
  4. Wlej do matero wodę – zwróć uwagę, aby nie była zbyt gorąca. Wrzątek może sparzyć liście, przez co napar będzie bardzo gorzki. Optymalna temperatura wody do parzenia yerby to 70-80 °C.
  5. Odczekaj kilka minut – listki yerby puszczą „soki”, a napar nabierze mocy.
  6. Gotowe!

Gdzie możesz kupić yerba mate?

Jeśli zainteresował Cię ten artykuł, pewnie chcesz samemu spróbować pysznego, zdrowego i pobudzającego naparu Indian Guarani. Na szczęście nie jest to już tylko indiańska tajemnica – w ciągu ostatnich kilku lat yerba mate stała się dość popularna również w naszym kraju. W Rudzie Śląskiej bez większego problemu kupisz yerbę i akcesoria niezbędne do jej przygotowania i picia w sklepach zielarskich, herbaciarniach, sklepach ze zdrową żywnością, a czasem nawet w supermarketach. Zagłębiając się w bogaty świat mateizmu zauważysz jednak, że warto stawiać na produkty najwyższej jakości, co gwarantują specjalistyczne sklepy internetowe z yerba mate (np. www.poyerbani.pl). Na tego typu stronach internetowych nie tylko znajdziesz szeroką, mocno rozbudowaną ofertę najlepszych produktów w najkorzystniejszych cenach, ale też będziesz mógł przeczytać wiele informacji i artykułów na temat ostrokrzewu paragwajskiego.

Odkryj yerba mate!

Yerba mate to źródło naturalnej energii i wielu korzyści zdrowotnych. Mimo że na początku przygotowanie i picie yerba mate może wydawać się nieco bardziej skomplikowane niż w przypadku kawy czy herbaty, warto poświęcić chwilę na naukę tego rytuału. Dzięki łatwej dostępności w sklepach internetowych, każdy może cieszyć się smakiem i dobroczynnym działaniem niezwykłej yerba mate, nawet Ty! 

Karolina GoikKarolina Goik
Źródło: Art. sponsorowany / Materiał dostarczony przez zleceniodawcę

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu RudaSlaska.com.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.