Wiadomości z Rudy Śląskiej

Spotkanie z Gabrielą Anną Kańtor w ramach „Twórczego czwartku na Ficinusie”

  • Dodano: 2025-03-24 14:00

27 marca 2025 roku gościem cyklu „Twórczy czwartek na Ficinusie” będzie Gabriela Anna Kańtor, autorka powieści historycznych związanych ze Śląskiem. Spotkanie odbędzie się o godz. 17:00 w Bibliotece Ficinus przy ul. Pawła Kubiny 24 w Rudzie Śląskiej - Wirku.

Spotkanie z autorką książek o Śląsku

Gabriela Anna Kańtor opowie o swojej twórczości, która w dużej mierze skupia się na historii Śląska. Autorka, która z zamiłowaniem bada śląską kulturę i historię, przybliży losy postaci związanych z tym regionem. Wśród jej książek znajduje się m.in. historia rudzkiego Kopciuszka - Joanny Gryzik, której życie zostało powiązane z osobą Karola Goduli, właściciela majątku w Kopicach. Kańtor opowie także o Theodorze Erdmannie Kalide, śląskim rzeźbiarzu, nazywanym Michałem Aniołem Śląska.

Gabriela Anna Kańtor o swojej twórczości

Autorka książek takich jak „Koronki z płatków śniegu” czy „Śląski Kopciuszek”, w swojej twórczości łączy pasję do historii z literackim talentem. W swoich powieściach przybliża losy niezwykłych kobiet, m.in. księżnej Daisy czy hrabiny Joanny Schaffgotsch, ukazując życie na Śląsku w różnych okresach historycznych.

Gabriela Anna Kańtor zdradzi także szczegóły swojej najnowszej książki „Bachantka na panterze”, opowiadającej historię Theodora Erdmanna Kalide. Pisarka, która nieustannie pracuje nad nowymi projektami, zapowiedziała również, że wkrótce wyda powieści historyczne, które osadzone są w czasach Sobieskiego oraz II wojny światowej.


Cykl „Twórczy czwartek na Ficinusie”

Twórczy czwartek na Ficinusie” to cykl spotkań organizowanych przez miasto i Bibliotekę Miejską, mający na celu promocję kolonii robotniczej przy ul. Kubiny w Rudzie Śląskiej. Spotkania odbywają się w każdy ostatni czwartek miesiąca o godz. 17:00 w Bibliotece Ficinus i są doskonałą okazją do zwiedzenia tej najstarszej kolonii robotniczej w regionie oraz obejrzenia wystawy muzealnej pt. „W dawnej śląskiej kuchni”.

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu RudaSlaska.com.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Czytaj również