Wiadomości z Rudy Śląskiej

Zaczęło się lato - zostań mistrzem grilla

  • Dodano: 2017-06-29 15:45

W końcu ciepłe i słoneczne dni zaczęły się na dobre. Unoszący się zapach kwiatów i koszonej trawy nierozerwalnie łączy się jednak z wonią grilla i pieczonych przysmaków. Nie sposób spędzić lata bez grilla, dlatego zobacz, jak najlepiej przygotować się do sezonu.

Każdy kto pretenduje do bycia mistrzem grilla, musi uzbroić się w podstawowe narzędzia – szczypce, specjalny szpikulec, ostry nóż do mięsa i rękawicę. No i oczywiście najważniejsze – grill. Na rynku istnieje ich wiele rodzajów – jak się w nich połapać i czym się różnią?

Rodzaje grilla

Najpopularniejszym i najtańszym grillem jest ten wykonany z emaliowanej blachy. Można go dostać już za kilkanaście złotych, a przy odpowiednim użytkowaniu powinien wytrzymać nawet dwa sezony. Minusem taniego grilla jest często brak możliwości ustawiania wysokości rusztu i regulowania temperatury grilla. Nierzadko jest to też grill otwarty bez przeciwwiatrowych osłonek, przez co przy silnym wietrze węgielki i popiół mogą zostać rozwiane. Niestety, konstrukcja takich urządzeń sprawia, że całe ciepło paleniska skupia się w jego środku, przez co co jakiś czas mistrz grilla musi przekładać jedzenie z brzegów do środka.

Lepszą wersją powyższego modelu jest grill okrągły z pokrywą. Potrawy przygotowane pod przykryciem zachowują głębszy smak i intensywniejszy aromat, a jednocześnie trudno je przypalić, ponieważ żar pod przykryciem nie zamieni się w żywy ogień. Ta wersja wyposażona jest zazwyczaj w specjalne otwory z ruchomymi blaszkami, za pomocą których mistrz grilla reguluje dopływ powietrza i temperaturę swego dzieła. Pokrywa – cóż za proste rozwiązanie, sprawia także, że ciepło rozprowadza się równomiernie po komorze grillowej, a potrawy opiekają się doskonale z każdej strony.

Tak samo, a nawet lepiej działa grill żeliwny, w którym ciepło rozprowadza się stopniowo i pochłaniane jest przez całe żeliwo. Utrzymuje się wówczas jeszcze dłużej niż w przypadku klasycznego zamykanego grilla. Palenisko wykonane z tego stopu jest również dużo bardziej wytrzymałe, więc wytrzyma na pewno kilkanaście intensywnych sezonów.

W niepogodę mistrz grilla może wspomagać się grillem gazowym. Do jego obsługi potrzebna jest butla z gazem i rurka doprowadzająca paliwo. Przypomina on często zwykłą kuchenkę gazową, na której za pomocą pokręteł regulowana jest temperatura paleniska. Tego rodzaju grill można używać na tarasach, balkonach, ponieważ nie wytwarza on dymu. Istnieje też odmiana elektryczna, którą można używać również w domu – przez 365 dni w roku, a w komplecie nierzadko mamy specjalne sztućce do nakładania jedzenia. Wersja na prąd może mieć dwa rodzaje powierzchni: kamienną oraz dającą efekt kratkowanego zarumienienia, metalową ze żłobieniami. Sam grill również nie wytwarza dymu.

Omawiane rodzaje grilla znajdziesz na https://www.makro.pl/swiat-produktow/grill.

Grillowane pyszności

Gdy już wybierzemy urządzenie, musimy coś na nie wrzucić. Mistrz grilla rozpoczyna każdą ucztę od lekkich opiekanych przystawek. Najlepsze do tego nadają się warzywa (bezpieczna opcja, gdy nie wiesz, czy ktoś jest wege), szczególnie te z dużą zawartością wody. Po odpowiednim zgrillowaniu pozostaną one soczyste i nie stracą swojego smaku, ponieważ cukier zawarty w warzywie karmelizuje się, co wzmacnia smak.

Ponieważ jedzenie często je się oczami, mistrz grilla ozdabia swój ruszt kolorowymi warzywami, takimi jak papryka, cukinia, bakłażan czy pomidory. Najlepiej pokroić je na kawałki o grubości 0,5 – 1 cm, wówczas nie przypalą się, a na pewno dojdą w całości. Można je położyć na specjalnej aluminiowej tacy lub bezpośrednio na ruszcie – wówczas wcześniej mistrz grilla smaruje je oleje, bo wie, że inaczej przywrą lub się spalą. Warzywa można kłaść osobno pokrojone w kawałki lub w atrakcyjnej formie szaszłyków. Warto wówczas zadbać o to, by było kilka rodzajów szaszłyków – dla każdego coś innego. Bardzo istotne jest odpowiednie trzymanie się czasu, dlatego prawdziwy mistrz wie, że utrzymując średnią temperaturę grilla cukinię przekłada po ok. 4 minutach, chybachyba że jest w połówkach to 8, tak jak pomidora czy słodką paprykę. Plasterki bakłażana i grzyby grillujemy ok. 10 minut z każdej strony.

Przygotowując danie główne miło jest zaskoczyć gości czymś prostym, ale oryginalnym. W końcu ile można jest kiełbasy i karkówki, skoro można przyrządzić np. flambirowane brzoskwinie z grilla. Flambirowanie to sposób podawania potrawy polegający na oblaniu lub skropieniu dania alkoholem i podpalenia go. Do flambirowania używa się wyłącznie mocnych alkoholi, np. mocnego likieru. Wystarczy przeciąć brzoskwinie na połówki, wycisnąć sok z cytryny i marynować w nim brzoskwinie z dodatkiem skórki, cukru trzcinowego i rozmarynu przez ok. 15 minut. Następnie grillować przez ok. 8 minut i flambirować przy użyciu likieru. Palce lizać!

Innym nietypowym daniem mistrza grilla mogą być szaszłyki z barweny. Ich przygotowanie jest niezwykle proste o ile ma się cierpliwość do filetowania ryb. Od tego zaczyna się przygotowanie potrawy – należy wyfiletować obie strony ryby tak, by uzyskać płaty mięsa pozbawione ości. Mięso skrapiamy limonką i nabijamy na szaszłyk kawałkami owoców. Na sam koniec, chwile przed włożeniem na grill, lekko polewamy oliwą.

Mamy nadzieję, że po przeczytaniu tego artykułu czujesz się lepiej przygotowany do letniego sezonu grillowego, a Twoje potrafi zaskoczą znajomych. Pamiętaj, że mistrzem grilla masz się poczuć przede wszystkim ty. Teraz już wiesz, jaki grill wybrać i co na nim przyrządzić, a więc – do dzieła!

Komentarze (1)    dodaj »

  • EKO

    Oby nie było tego gryzoncego,dymu smrodu zdziałek,prond gas to tak,to super eko,bykowina katowicka tam to kopcom zdziałek.

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu RudaSlaska.com.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.