Wszystkim nam karnawał kojarzy się z jego hucznym, frywolnym, wesołym i przyjemnym obchodzeniem w gronie znajomych, przyjaciół, sąsiadów czy też rodziny.
Geneza karnawału sięga aż rzymskich bachanalii podczas których wóz prowadził uroczystości na cześć Bachusa boga płodów i wina, stąd właśnie wzieła się nazwa karnawał - od łacińskiego wyrażenia "carrus navalis" czyli "wóz w kształcie okrętu".
W Starożytnej Grecji zwyczaj ten nazywano Dionizjami i był to czas tańców, biesiad, bali przebierańców i maskarad.
Wg innej teorii nazwa "karnawał" pochodzi od łacińskiego słowa "carnavale", co w tłumaczeniu oznacza pożegnanie mięsa, gdyż jest to okres poprzedzający Wielki Post.
W Polsce okres ten nazywano Zapustami i był on również bardzo hucznie obchodzony od pięknych magnackich bali przez nieco skromniejsze mieszczańskie do zabaw ulicznych odprawianych przez lud.
Najbardziej znane parady i zabawy karnawałowe to oczywiście Wenecja i Rio, gdzie rozwija sie cały "przemysł karnawałowy", a ludzie cały rok przygotowuja się do tego wspaniałego okresu. Parady odbywają się zazwyczaj tuż przed Środą Popielcową i trwają kilka dni.
Szkoda że w Polsce w ostatnich latach nie pielęgnuje się tej starej tradycji. Jakże byłoby miło zobaczyć w Polskich miastach nie tylko pseudo parady równości ale wesołe, roztańczone korowody w których każdy może wziąść udział.
Dlatego może warto wróci do takiego sposobu spędzania tego jedynego w swoim rodzaju czasu przebierając się za: Columbinę, Rosaurę, Florino, Arlekina, Pantalone czy też użyć własnych regionalnych wzorców, a więc jak śpiewa Maryla Rodowicz ... niech żyje bal ...
Na I Bal Kostiumowo-Maskowy zaprasza Restauracja Stary Dom w Rudzie Śląskiej
ul. Kubiny 28 tel. 032/244 00 04, 501 451 531
Cena 80.00 zł od osoby.
Bal odbędzie się 3 lutego, rozpoczęcie o godz.19:00 - 3:00
Strój lub maska obowiązkowe!
Zabawa przy muzyce mechanicznej D.J spoko, losowanie nagrody sponsorowanej, wiele konkursów i atrakcji.
Konkurs na najlepszy kostium.
Menu:
- przystawka królewska
- danie główne: filet drobiowy w sosie cytrynowym, trufle ziemniaczane, zestawy surówek
- zimna płyta: kulinarne atrakcje: przekąski, koreczki, pidy
- cukry i wety czyli deser: szarlotka firmowa, babeczki
- kolacja: bogracz
- napoje: kawa, herbata/b.o. sok, woda 0.5l/os.
41-710 Ruda Śląska (Wirek)
ul. P. Kubiny 28
tel: 300 41 32, 244 00 04, tel com: 501 451 531
www.starydom.com.pl