Wiadomości z Rudy Śląskiej

Kuchnia włoska w Rudzie Śląskiej

  • Dodano: 2005-08-17 13:10

Restauracja Dama Pik to lokal dobrze znany Rudzianom, a szczególnie tym mieszkającym w dzielnicy Bielszowice. Od 1991 roku, czyli momentu powstania restauracji, goście Damy Pik mają okazję próbować rozmaitych potraw przygotowywanych tak, aby zaspokoić gusta najbardziej wybrednych smakoszy.

Lokal dysponuje trzema eleganckimi, w pełni klimatyzowanymi, salami restauracyjnymi, a także parkietem tanecznym. Dzięki przestrzennym pomieszczeniom oraz profesjonalnej obsłudze Dama Pik cieszy się sporą popularnością wśród klientów rezerwujących lokal zarówno na przyjęcia okolicznościowe jak i konferencje. W okresie letnich upałów goście mają do dyspozycji ogród letni, gdzie po sowitym posiłku mogą wypocząć na świeżym powietrzu.

Teraz Dama Pik może poszczycić się nową atrakcją, którą bez wątpienia stanowi oryginalna kuchnia włoska przygotowywana przez prawdziwego Włocha, Salvatore Tiberi. Aby dowiedzieć się więcej o szefie kuchni Damy Pik, przeprowadziliśmy krótki wywiad, który zamieszczamy poniżej.

REDAKCJA: Jak zaczęła się Twoja przygoda z gotowaniem?
Kliknij aby powiększyć !SALVATORE: W 1960 roku ukończyłem szkołę hotelarską we Włoszech. W tym samym roku wyjechałem do Szwajcarii, gdzie przez siedem lat pracowałem w kuchni. Następnie wróciłem do ziemi ojczystej na dwa lata, by kolejne siedem spędzić w Afryce. Stamtąd znowu powróciłem do Włoch. Następne dziesięć lat spędziłem w Rosji, skąd przyjechałem na trzy lata do Polski. Znów zatęskniłem za ojczyzną, więc wróciłem do Włoch. Teraz jestem z powrotem w Polsce.

REDAKCJA: Jak oceniasz kuchnię polską i czy masz jakieś ulubione, typowo polskie, danie?
SALVATORE: Wasza kuchnia bardzo mi odpowiada. Co do ulubionego dania, to jest ich wiele, ale najbardziej smakuje mi schabowy, golonko i bigos.

Kliknij aby powiększyć !REDAKCJA: Jakie najbardziej znane potrawy przyrządzasz dla gości Damy Pik?
SALVATORE: Oczywiście jest to spaghetti, lasagne, caneloni - czyli ciasto makaronowe ze zwiniętym w środku mięsem - oraz pizza.

REDAKCJA: Czy zdradzisz nam, jakie są podstawowe składniki Twojej kuchni?
SALVATORE: Podstawą kuchni włoskiej jest olej z oliwek oraz makaron, np. spaghetti alla belonage, spaghetti alla matriciana, czy spaghetti alla carbonale.

Kliknij aby powiększyć !REDAKCJA: Na koniec powiedz, czy masz ulubioną potrawę pośród tych, którymi raczysz gości restauracji?
SALVATORE: Nie mam jednej, wszystkie dania są smaczne, ponieważ wszystkie przyrządzam z sercem, tak żeby klient był zadowolony.



ZAPRASZAMY DO RESTAURACJI DAMA PIK

Ruda Śląska, ul Ks. Niedzieli 13
tel 032-2421388, fax 032-2421383
www.damapik.rsl.pl