Los stołówki w Liceum Ogólnokształcącym im. G. Morcinka w Rudzie Śląskiej stoi pod znakiem zapytania. Zgodnie z wyliczeniami, ostatnio korzystało z niej około 20 uczniów. Jej dalsze utrzymanie jest nierentowne. Miasto proponuje szkole catering.
Sprawą stołówki w Morcinku zainteresował się radny Marek Wesoły, który złożył w tej sprawie interpelację. W odpowiedzi miasto dokonało analizy funkcjonowania kuchni w Zespole Szkół Ogólnokształcących nr 2 im. Gustawa Morcinka w Rudzie Śląskiej, która wykazała, że w szkole wydawanych jest około 20 obiadów dla uczniów. Tymczasem średnia liczba uczniów w ostatnich czterech latach wynosi 249. Pokazuje to, że niewielu z nich stołuje się w szkole. Co więcej, aby kuchnia mogła dalej poprawnie funkcjonować konieczny jest remont, a ten oszacowano na ok. 100 tys. zł. Koszty związane z jej utrzymaniem też nie należą do najmniejszych. Czy warto zatem utrzymać szkolą kuchnię?
- Mając na uwadze powyższe, a także przeprowadzone rozeznanie przedmiotowego problemu w innych szkołach tego typu, dla których organem prowadzącym jest miasto Ruda Śląska, proponuje się rozważyć wykorzystanie cateringu. Firmy cateringowe zatrudniają doświadczonych dietetyków i dbają o jakość, różnorodność oraz zdrowie i smak posiłków. Dodatkowym plusem jest możliwość zamawiania posiłków (śniadań, obiadów) również dla młodzieży o specjalnych potrzebach żywieniowych, na przykład dietach bezmięsnych, bezglutenowych, bez laktozy - czytamy w odpowiedzi UM na interpelację radnego.
Należy też podkreślić, że pracownicy kuchni nie stracą pracy, ponieważ zaproponowano im etaty w innych palcówkach oświatowych.