18 i 19 września rudzkie obiekty zapraszają na wydarzenia w ramach Europejskich Dni Dziedzictwa (EDD). W tych dniach będzie można zwiedzić niedostępne na co dzień wnętrza baterii koksowniczych oraz obejrzeć od środka wieżę węglową dawnej koksowni „Orzegów”, skosztować chleba wypiekanego w zabytkowym piecu chlebowym, poznać „Ficinus” od kuchni oraz dowiedzieć się, co dawniej jedli szeregowi żołnierze oraz czego używali do przyrządzania i spożywania posiłków.
Ruda Śląska: Europejskich Dni Dziedzictwa - program
Tegoroczne Dni Dziedzictwa odbędą się pod hasłem „smaki dziedzictwa”. W Rudzie Śląskiej wydarzenia w ramach imprezy odbywać się będą przez dwa dni.
18.09 - sobota
Oprowadzanie konserwatorskie po terenie dawnej koksowni "Orzegów"
18 września wydarzenie rozpocznie oprowadzanie konserwatorskie po terenie dawnej koksowni "Orzegów" (ul. Hlonda 45-47, dzielnica Orzegów). Zostało ono zaplanowane w godz. 11:00 – 13:00, a poprowadzi je dr inż. arch. Łukasz Urbańczyk, Miejski Konserwator Zabytków w Rudzie Śląskiej. Zapisy na wydarzenie: zabytki@ruda-sl.pl
fot. edd.nid.pl
Przypomnijmy, że w latach 2017-2021 miasto realizowało projekt, dzięki któremu teren po byłym zakładzie przemysłowym został gruntownie oczyszczony, a zachowane zabytkowe obiekty poddane pracom konserwacyjnym i restauratorskim. W efekcie powstał ogólnodostępny park rekreacyjny, gdzie poprowadzona została ścieżka edukacyjna z informacjami na temat funkcjonującego historycznie zakładu koksowniczego. W trakcie oprowadzania przybliżona zostanie historia tego miejsca oraz jego specyfika.
- Uczestnicy dowiedzą się, na czym polegała remediacja i rekultywacja gruntów oraz jakie wyzwania pojawiały się przed służbami konserwatorskimi w trakcie prowadzenia robót przy zachowanych obiektach zabytkowych. Będzie można również zwiedzić niedostępne na co dzień wnętrza baterii koksowniczych oraz obejrzeć od środka wieżę węglową – zachęca do udziału w spacerze dr inż. arch. Łukasz Urbańczyk, Miejski Konserwator Zabytków w Rudzie Śląskiej.
"Znowu zapachnie chlebem" - piknik przy piekaroku
W tym samym dniu (sobota 18 września) w godz. 15:00 – 17:00 odbędzie się piknik przy zabytkowym piecu chlebowym zlokalizowanym przy ul. Bujoczka 24 w dzielnicy Ruda.
- Rudzki piekarok to jedyny piec chlebowy w regionie, który nadal spełnia swoje funkcje. Piekaroki były nieodłącznym elementem XIX-wiecznych familoków. Rudzki piec powstał około 1900 roku, a chleb wypiekano w nim do lat 50. ubiegłego wieku – zauważa Krzysztof Piecha, naczelnik Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta.
– Impreza będzie niepowtarzalną okazją, by podejrzeć, jak wygląda proces wypieku chleba w historycznym piekaroku oraz spróbować jak smakuje – dodaje.
fot. edd.nid.pl
Poza tym będzie można posłuchać historii rudzkiego pieca chlebowego i kuchni śląskiej. Zaprezentowane zostaną również dawne sprzęty AGD i będzie można spróbować swych sił w szatkowaniu kapusty. Nie zabraknie także atrakcji dla najmłodszych. Imprezę poprowadzi aktorka sceny śląskiej, konferansjerka i prezenterka radiowa Inga Papkala.
Garniec Kocha, czyli jak wyglądało wojsko od kuchni
Obok miejskich jednostek do akcji włączyło się również Stowarzyszenie Paramilitarne „Prochownia 1910”, które 18 września w godz. 13:00 – 18:00 zaprasza w okolice schronu bojowego nr 27 przy ul. 1 Maja 374. Będzie można dowiedzieć się, co jedli i jakiego wyposażenia używali do przyrządzania i spożywania posiłków szeregowi żołnierze.
19.09 - niedziela
Ficinus od kuchni
19 września od strony kulinarnej zaprezentuje się zabytkowe osiedle robotnicze Ficinus. Wydarzenie rozpocznie o godz. 15:00 spotkanie autorskie z Dorotą Świtałą–Trybek oraz Joanną Świtałą–Mastalerz w budynku Biblioteki Ficinus (ul. P. Kubiny 24). Będzie to okazja do dyskusji o „jodle, warzyniu i inkszym pichcyniu”. Następnie rudzki kucharz Michał Kaczmarczyk, szef kuchni Druid PUB, wygłosi prelekcję pt. „Śląski finger food”, a Łukasz Pogorzelski z Buldog Coffee Roasting zdradzi tajniki parzenia aromatycznej kawy. O 17:00 uczestnicy spotkania zostaną zaproszeni do zwiedzenia ekspozycji muzealnej „W dawnej śląskiej kuchni” oraz spaceru po kolonii robotniczej. Spotkanie będzie też okazją do degustacji śląskich „maszkytów”.
fot. edd.nid.pl
O projekcie EDD
Europejskie Dni Dziedzictwa to cykliczny projekt kulturalny, społeczny i edukacyjny o wyjątkowej skali i zasięgu: co roku we wrześniu mieszkańcy Starego Kontynentu mogą bezpłatnie zwiedzić najciekawsze zabytki w swojej okolicy oraz skorzystać z szerokiego wachlarza wydarzeń kulturalnych i edukacyjnych. Podczas EDD nawet niedostępne na co dzień zabytki wpuszczają w swoje mury gości, a uczestnicy licznych spotkań, prelekcji i warsztatów poznają historię i kulturę zarówno narodową, jak i tę regionalną oraz lokalną. Ogólnopolskim koordynatorem obchodów Europejskich Dni Dziedzictwa jest Narodowy Instytut Dziedzictwa. Polska włączyła się do akcji w 1993 roku.
Więcej informacji: https://edd.nid.pl/