Wiadomości z Rudy Śląskiej

Finał rewitalizacji na koniec roku

  • Dodano: 2021-01-04 08:30, aktualizacja: 2021-01-04 11:45

Teren przed Miejskim Centrum Kultury w  Rudzie Śląskiej – Nowym Bytomiu został na nowo zagospodarowany.

W miejscu gdzie do tej pory parkowały samochody powstała przestrzeń dla pieszych i rowerzystów. W ramach inwestycji przebudowany został także ciąg pieszy wzdłuż ul. Niedurnego od skrzyżowania z ul. Markowej do skrzyżowania z ul. Hallera. Powstał również fragment ścieżki rowerowej. Koszt zakończonej właśnie inwestycji wyniósł 1,2 mln zł, z czego 300 tys. zł stanowiło dofinansowanie z Górnośląsko-Zagłębiowskiej Metropolii.

- Temat przebudowy przestrzeni przed MCK wielokrotnie powracał w trakcie spotkań z mieszkańcami czy różnych interwencji. Dziś możemy go szczęśliwie zakończyć i cieszyć kolejną zrewitalizowaną przestrzenią w mieście. Oprócz poprawy bezpieczeństwa i komfortu pieszych udało nam się także dzięki nowemu oświetleniu wyeksponować nasze zabytki – komentuje prezydent Grażyna Dziedzic.

W ramach trwającej od sierpnia br. inwestycji przed Miejskim Centrum Kultury powstał mały plac z ławkami i oświetleniem ledowym. Przed budynkiem ustawione zostały podświetlane płyty z granitu i szkła. Wjazd i wyjazd do placówki zabezpieczone zostały obniżanymi słupkami.

- Całości przemiany tego miejsca dopełni zieleń. Na pełen efekt trzeba będzie jednak poczekać do wiosny, aby przy sprzyjających warunkach pogodowych mogła zazielenić się posiana trawa - tłumaczy Piotr Janik, naczelnik Wydziału Inwestycji.

Zakończona właśnie inwestycja nie ograniczyła się tylko do obszaru przylegającego do budynku MCK, ale objęła też ciąg komunikacyjny wzdłuż ul. Niedurnego od skrzyżowania z ul. Markowej do skrzyżowania z ul. Hallera. Na całej długości tego odcinka powstał nowy chodnik z płyt betonowych oraz zainstalowane zostały ławki i kosze na śmieci. Dodatkowo dzięki zamontowanym w podłożu lampom LED podświetlone zostały rosnące wzdłuż chodnika okazałe drzewa. W ramach zadania wzdłuż przebudowywanego chodnika na odcinku od ul. Markowej do budynku przy ul. Niedurnego 73 powstała także ścieżka rowerowa z nawierzchni mineralno-żywicznej, co istotne przepuszczalnej, która zasili w wodę istniejący drzewostan.

- Koszt całej inwestycji wyniósł blisko 1,2 mln zł. Została ona objęta wsparciem Górnośląsko-Zagłębiowskiej Metropolii, która przeznaczyła ze swoich środków na ten cel 300 tys. zł w ramach programu na rzecz ograniczania niskiej emisji – mówi wiceprezydent Michał Pierończyk.

– To ważny element domykający projekt „Rewitalizacja centrum Nowego Bytomia z terenami przyległymi, ukierunkowana na nowe funkcje centrotwórcze”, na który pozyskaliśmy ponad 1,7 mln zł ze środków Unii Europejskiej – podkreśla.

Wartość wspomnianego projektu to ponad 3,2 mln zł, a unijne dofinansowanie przyznane zostało w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego na lata 2014-2020 (Zintegrowane Inwestycje Terytorialne). W ubiegłych latach zagospodarowano przestrzeń w rejonie ul. Pileckiego 24-33, odnowiono podwórko przy ul. Podgórze 5-15, wyremontowano części wspólne, przede wszystkim dachy, w budynkach przy ul. Pileckiego 28 i 33, wykonano nową nawierzchnię boiska przy ul. Podgórze, a także zaadaptowano pomieszczenia w budynku przy ul. Pileckiego 23/2 na cele społeczne, gdzie dzięki innemu dofinansowanemu przez Unię Europejską projektowi działa świetlica, punkt pralniczy z suszarnią, łaźnia oraz kaplica pw. św. Brata Alberta.

Budynek, w którym mieści się obecnie Miejskie Centrum Kultury, został wzniesiony w 1888 r. w stylu eklektycznym jako kasyno hutnicze z inicjatywy dyrektora huty „Pokój” Eduarda Meiera. Na objętym inwestycją odcinku ul. Niedurnego znajdują się również dwa inne zabytkowe budynki. Pierwszy z nich to wybudowana w 1905 roku willa „Florianka”, pełniąca niegdyś funkcję mieszkania dyrektora Huty Pokój. W tym roku miasto zakończyło rewitalizację tego budynku. Ogłoszony został też przetarg na najem obiektu pod działalność gastronomiczno–hotelarską. Drugi budynek to kolejna zabytkowa willa,  która  również w tym roku została zrewitalizowana. Została ona zaadaptowana pod nowoczesne przestrzenie biurowe. M.in. od listopada br. funkcjonuje tu Biuro Terenowe ZUS
w Rudzie Śląskiej.

Zobacz także

Komentarze (43)    dodaj komentarz »

  • RedPill

    Bardzo profesjonalne i nuefunkcjonalne, nagrobkopodobne twory.

  • Stev

    A Włodarze tak płakali tak szkamrali że brak piniyndzy że na nic niyma że cza podwyżki zrobić a na take [...]y kasa jest i zaś ftoś dostoł do paci za projekt i za budowa

  • boluś

    Kiej szkrykloł bywalec Druida'noreszcie momy prowdziwo [...]nia Miejsko z prowdziwego zdorzynia ! Zachyncom do korzystania' ostrzegom przed kamerami! Zdoły by sie jeszcze ryniynki i spłukiwanie!Babć Klozetowy.Pyrsk

  • boluś

    Terozki Angole ze swoimi megalitami w Stonehenge to nom mogom nagwizdać ’ momy własne "świyżutkie"! I cro'magnon'cyków u władzy!

  • Rudzianka

    Przechodząc tam mam wrażenie jakby za chwilę te płyty miały się zwalić,w lato ławeczki mogą opanować bezdomni, kawałek ścieżki rowerowej, nie polecam dla dzieci,zbyt blisko ruchliwej ulicy. Zamiast jednej ławki mógłby tam stać kosz na nakrętki, czemuś by się to przysłużyło.

  • kuba

    zaraz to kibole oznaczą

  • widuch

    Te betonowe kloce będą za chwilę pomazane przez pseudokibiców z NRSL gang

  • dzejms

    Super jakość zdjęć :)

  • Leo

    Płyty kamienne - szkoda miejsc parkingowych

  • Lila

    Ścieżka rowerowa fajnie wygląda, podświetlone drzewa też, no ale z tymi,, nagrobkami " to kto autor tego,,, dzieła" grubo przesadzil. Wygląda to zimno, oschle, wcale nie dizajnersko i kojar, y się jednoznacznie. Dołączam zatem do gruoy na nie i też nie utożsamiam się roogie Władze za Nowym Betonem

  • boluś

    Te szańce z granitu to po to' coby chamstwo niy parkowało na bezczela' przed Tyatrym Narodowym Rudy Ślonskiyj ! Zdecydowanie powinni to postawić na Placu Defilad przed Urzyndym!

  • B.

    Ciekawe, kto z tego badziewia będzie korzystał??? A może tak za karę posadzić naszych radców w upalne dni, albo dać im karny marsz tam i z powrotem po betonie?? Dkaczego takie pseudo inwestycje są finansowane z naszych pieniędzy????

  • Ola

    Zgadzam się z Tobą. Nie ma to jak posiedzieć wśród hałasu i w spalinach z samochodów. Cieszę się, że tak "świetnie "wydaje się nasze pieniądze.

  • Producent betonu

    WINCEJ BETONU!!!! Patelnia jak przed urzędem to jedyna droga! Tako rzecze producent betonu!

  • boluś

    Myślołch' co po tym badziewie na wireckiej hołdzie'rozum im wróci! Normalnie myśląc'powinien ! Fto to zaprojektowoł i kiela za to wzion? O dycy'dyntkuf niy pytom 'syćkie ich znajom!

  • Klj

    Na hałdzie w Wirku postawili murowane płyty dali leżaki teraz tam jest jeden wielki [...]. Dwie kamery niby obserwują co się dzieje tylko że zero reakcji straży miejskiej. Tam się dzieje pijaństwo , palenie nie tylko papierosów i kur.....o. .Co tam robią dzieciaki po 11 lat wieczorem. O bałaganie jaki tam jest to nie wiem czy to bałagan czy wysypisko śmieci. Pytam gdzie straż miejska gdzie policja.

  • Tomek90

    Potwierdzam. Jeden wielki [...]. Wszystko zniszczone . Butelki, papierki i torby z McDonald's, bazgroły na ścianach.... Wstyd!

  • Ola

    A kto ten syf robi?????? Nawet jeśli kosz na śmieci będzie co 50 cm to i tak nie wrzucą do niego tylko na ziemię. Ludzie nic nie szanują i to nie ma znaczenia czy ławka z drewna czy betonu.

  • Hřbitov

    I nagle się okazało, że na Nowym Bytomiu, pradawnym Friedenshütte mamy... cmentarz żydowski odkryty i zrewitalizowany podczas remontu parkingu przed MCK.

  • Metej

    Wam się nigdy nic nie podoba cieszcie się że jest robione. Ławeczki złe oświetlenie źłe wszystko wam złe. Tragedia co za ludzie.

123

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na publikację postu w formie komentarza zgodnie z obowiązującym Regulaminem.

powiadamiaj o odpowiedziach na komentarz.

dodaj mój adres do newslettera.

Więcej informacji na temat przysługujących Państwu praw zawarliśmy w Polityce Prywatności.