Jak wybrać najlepsze drewno do palenia w kominku
Palić każdy może, ale nie każdy wie czym. Drewno, w zależności od tego, z jakiego drzewa pochodzi, ma inne właściwości. Największe różnice są między drewnem liściastym a iglastym, ale warto wiedzieć na ten temat o wiele więcej, zwłaszcza, jeśli w domu ma się lub planuje się ogrzewanie kominkowe.
Przed wyborem drewna warto zwrócić uwagę na to, skąd pochodzi i jak było przechowywane. Na rynku można kupić wiele rodzajów drewna, ale nie każde nadaje się do palenia w kominku. Ten rodzaj ogrzewania wiąże się z wyższymi wymaganiami, niż ogrzewanie piecem, w którym można palić o wiele więcej. Drewno kominkowe powinno być w postaci szczap oraz klocków. Najlepiej jeśli jest sezonowane, czyli przeleżało odpowiednią ilość czasu. Dzięki temu zawartość wilgoci w drewniejest niższa, najlepiej jeśli utrzymuje się na poziomie max. 20 procent. Oto najpopularniejsze rodzaje drewna opałowego:
Drewno iglaste
Ma mniejszą gęstość, ale większą palność, czyli spala się szybko i dość intensywnie. Zawiera więcej żywicy, która jednak bardzo zanieczyszcza kominek. Nie poleca się takiego drewna do palenia, co najwyżej do rozpalania w kominku. Gatunki iglaste to sosna, świerk, jodła oraz modrzew. Jako rozpałka sprawdzają się doskonale!
Drewno liściaste twarde
Uważa się, że ma większą wartość opałową, ponieważ ma większą gęstość i ciężar, czyli także kaloryczność.To czy drewno jest twarde czy miękkie można zweryfikować samodzielnie, naciskając drewno metalowym przedmiotem np. kluczem. W twardym drenie będzie trudniej zrobić wgłębienie. Do tego rodzaju drewna można zaliczyć grab, dąb, buk, akację, klon, brzozę, olchę, jesion, a także drzewa owocowe, m.in. jabłoń, gruszę, czereśnię i wiśnię. Zdecydowanie warto rozważyć zakup brzozy, która jest łatwo dostępna i szybko schnie. Cenione jest także drewno bukowe oraz grab, ale są one o wiele trudniej dostępne. Dąb jako opał jest mniej atrakcyjny, ponieważ długo przesycha i jest trudny do porąbania.
Drewno liściaste miękkie
Ma mniejszą wartość opałową, ale też dzięki temu niższą cenę. Do tego rodzaju drewna zalicza się m.in. lipę, olchę szarą, topolę, wierzbę ikasztanowiec. Można spróbować palić drewnem lipowym, ale jest dość mocno ugałęzione, dlatego bywa trudne w rąbaniu. Nawet jeśli mamy piwnicę pełną drewna twardego, warto od czasu do czasu spalić w kominku trochę osiki. Osika bowiem, choć miękka, ma wyjątkową cechę – oczyszcza częściowo komin ze smoły i z sadzy.
Artykuł powstał we współpracy z Kratki.com




















Komentarze (1) DODAJ