Sekret udanej kawy to składniki dobrej jakości oraz odpowiedni sprzęt, dzięki któremu przygotujesz napój taki, jak lubisz. Żeby napić się aromatycznego kawowego napoju, wystarczą świeżo zmielone ziarna kawy, odrobina tłustego mleka, kawiarka i spieniacz. A z naszymi przepisami wyczarujesz kawę rodem z najlepszej kawiarni.
Akcesoria do przyrządzania kawy
Jeśli codziennie pijasz kawę, czas zainwestować w ekspres przelewowy lub ciśnieniowy albo zakupić kawiarkę. Tym, którzy chcą przygotowywać aromatyczną i smaczną kawę bez wydawania dużych pieniędzy na kawowy sprzęt, przyda się french press (zaparzacz do kawy ze specjalnym sitkiem). Cappuccino czy latte nie obędzie się bez spieniacza do mleka, bo tylko dzięki niemu wyczarujesz nieziemską puszystą piankę. Jeśli lubisz nietypowe kawy z owocowymi dodatkami, przyda Ci się również zester do obierania skórki z owoców (np. z cytrusów). I oczywiście najważniejsze – kawę musisz podać w odpowiednim naczyniu. Niech będzie to więc wysoka szklanka z podwójnym dnem, kiedy serwujesz latte lub delikatna zdobiona filiżanka, kiedy podajesz cappuccino czy małą czarną. Sprawdź, jak profesjonalnie przyrządzić klasyczne kawy.
Kawa americano, czyli duża czarna
To typowa kawa dla smakoszy. Świeżo zaparzona pachnie już z daleka, kusząc swym aromatem. Przygotowuje się ją na bazie pojedynczego lub podwójnego espresso. Choć nazywa się americano, jest rodowitą Włoszką.
Składniki potrzebne do przyrządzenia kawy:
- espresso lub podwójne espresso zaparzone w ekspresie lub kawiarce
- gorąca woda
- cukier (opcjonalnie)
- syrop smakowy (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Do dużej filiżanki lub kubka wlej gorącą wodę, a następnie dolej przygotowane espresso. Proporcje dla idealnej americano to 1/3 kawy i 2/3 wody. Dobór intensywności i mocy kawy zależy jednak od Twojego gustu i ilości dodanej wody. Jeśli lubisz słodki napój, dodaj cukier lub odrobinę syropu smakowego.
Kawa cappuccino, czyli kawa z pianką
Ta najpopularniejsza i znana na całym świecie mleczna kawa charakteryzuje się gęstą i puszystą pianką posypaną kakao, czekoladą lub cynamonem. Cappuccino stanowi doskonałe uzupełnienie popołudniowego podwieczorku.
Składniki potrzebne do przyrządzenia kawy:
- espresso
- 150 ml mleka (najlepiej 3,2%)
- cukier (opcjonalnie)
- kakao, czekolada lub cynamon do posypania
Przygotowanie:
Mleko podgrzej do temperatury 60-70°C i spień spieniaczem do mleka (ewentualnie mikserem). Espresso przygotuj w ekspresie lub kawiarce. Dodaj cukier, jeśli lubisz. Do kawy wlej spienione mleko, pozostawiając na wierzchu puszystą piankę. Gotowy napój posyp kakao lub cynamonem.
Caffe latte, czyli kawa pełna mleka
Delikatną kawę z dużą ilością mleka zamiast wody można nazwać „dużą białą”. Mleko nadaje jej słodkawego posmaku, więc latte należy do ulubionych napojów miłośników mlecznych kaw.
Składniki potrzebne do przyrządzenia kawy:
- podwójne espresso
- 150 ml mleka (najlepiej 3,2%)
- cukier (opcjonalnie)
- syrop smakowy (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Jeśli używasz syropu, wlej go na dno wysokiej szklanki. Mleko podgrzej do temperatury 60-70°C i spień je spieniaczem do mleka. Przełóż do szklanki tak, żeby nie zmieszało się z syropem. Przygotuj podwójne espresso i delikatnie wlej po ściance szklanki. Kawę podawaj posypaną kakao, czekoladą lub cynamonem z długą łyżką do wymieszania składników.
Więcej porad dotyczących klasycznych kaw znajdziesz na https://www.przepisynakawe.pl.