Wiadomości z Rudy Śląskiej

Znów zapachniało chlebem w Rudzie! Za nami piknik przy rudzkim piekaroku [FOTO]

  • Dodano: 2024-05-26 09:00, aktualizacja: 2024-05-26 11:05

Znów zapachniało chlebem w Rudzie! Przy zabytkowym piekaroku odbył się wczoraj piknik wiosenny. Podczas imprezy nie zabrakło wielu atrakcji dla starszych i młodszych, a największą była degustacja chleba wypieczonego właśnie w zabytkowym piecu chlebowym.

Piknik przy rudzkim piekaroku

Imprezę rozpoczęła się opowieścią Krzysztofa Gołąba – dyrektora Muzeum Miejskiego im. Maksymiliana Chroboka w Rudzie Śląskiej, który przypomniał historię powstania zabytkowego pieca oraz dzieje miejsca, w którym się znajduje, czyli terenu dawnego dworu w  Rudzie. Było można wysłuchać też ciekawostek o życiu i pracy pszczół oraz nabyć słoiczek miodu z lokalnej pasieki Pasjonata.

Później mieszkańcy mogli podglądnąć tradycyjny proces wypieku chleba oraz skosztować jego smaku.

– Kiedyś gospodynie z pobliskiego familoka wyrabiały ciasto w domu i zanosiły je w specjalnych foremkach do wypieku w piekaroku. Dzisiaj ten obiekt służy nam do okazyjnych spotkań i prezentacji – mówi Krzysztof Piecha, naczelnik Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta.

Nie zabrakło też warsztatów kreatywnych dla najmłodszych rudzian. Dzieci wykonały kwiatki dla mam z okazji zbliżającego się ich święta. Młodzi rudzianie mogli też spróbować, jak prało się na "waszbrecie" i "szpanowało" pranie.

Imprezę poprowadziła aktorka sceny śląskiej, konferansjerka i prezenterka radiowa Inga Papkala.

Piekarok przy ul. Bujoczka powstał około 1900 roku

Chleb wypiekano w nim do lat 50. ubiegłego wieku. Składa się z przedsionka i pieca. Swojego czasu został zagospodarowany na pomieszczenie dla królików. By obiekt doprowadzić do stanu pierwotnego, trzeba było rozebrać i odtworzyć na nowo część, w której znajdował się piec. Wymieniono również dach i niektóre elementy elewacji. Piekaroki były nieodłącznym elementem XIX-wiecznych familoków. Z czasem ulegały zniszczeniu lub wykorzystywano je do innych celów niż piekarnicze.

Komentarze (2)    dodaj »

  • ZET

    Wszystko fajnie, tylko głodomory brały po 6-8 kromek, dla wszystkich nie starczyło.

  • Lyjo

    Ja mosz recht, Jakubiec za mało chlebów napiek. Co tydzień mog by je sprzedować tukej pod piekarokiem. Nie jedyn by kupioł.

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu RudaSlaska.com.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Czytaj również