Jest takie miejsce w Rudzie, gdzie można zapomnieć o łatwym wyborze "Co zjeść". Jeśli chcecie to miejsce znaleźć, to koniecznie zajrzyjcie do Restauracji 4 Pory Roku.
Nowa Restauracja otwarta na miejscu pubu "Trzy cztery" to miła zmiana, zaskakuje zarówno oferowanym jedzeniem, świetną kawą jak i wysmakowanym wnętrzem. Można tu zjeść dania sezonowe sporządzane w oparciu o okresowo występujące składniki jak i tradycyjne.
Uwaga! Pobierz menu Restauracji z niespodzianką!
Klientom trudno się oprzeć kremowi grzybowemu z grzankami za jedyne 7 złotych. Aromat sałatki z grzybami, pomidorem, czerwoną cebulką, rukolą i gorgonzolą pobudza apetyt na więcej (14 złotych za porcję). Szef kuchni poleca filet z kurczaka duszony w porach i podgrzybkach podawany z dufinkami i marchewką w sezamie (18 zł). Dla zwolenników ryb grzechu warta jest panga w sosie śmietanowo - winnym z dodatkiem ogórka podawana z frytkami i brokułami (19 zł za porcję).
To tylko niektóre z dań oferowanych w ramach menu jesiennego. Dania oprócz tego, że smaczne na pewno nie wymagają ich poszukiwania na talerzu przy użyciu mikroskopu – porcje duże, tak że po zjedzeniu dania głównego ciężko trzeba się zastanowić czy zamawiać deser, bo można nie dać rady.
A deser jest imponujący - gruszka na brandy z kiwi i bitą śmietaną (za 8 złotych) to nie tylko feeria barw ale i niesamowita kompozycja smaków. Zieloność kiwi jest wyraźnie podkreślona kwasowym smakiem tajemniczego dodatku szefa kuchni.
Reszta dań z tegoż menu brzmi równie dobrze a smakuje jeszcze lepiej. To efekt przygotowywania na bieżąco każdego dania. Ma to swoją cenę – na szczęście mierzoną w czasie, a nie złotówkach - na zamówione dania trzeba czekać 20 do 30 minut, ale taką cenę warto poświęcić za bogactwo smaku i powiew orzeźwienia sezonowych dodatków.
A po sutym posiłku nie ma to jak podelektować się cudowną kawą latte macchiato z syropem jeżynowym – aromatyczną i niedrogą (7 złotych za naprawdę dużą szklanicę) lub rozgrzewającą czekoladą z nutą pistacji.
Wszystko podane w miłym, nastrojowym wnętrzu, w błogim chłodzie szlacheckiej piwniczki. Jest też na czym oko zawieść – restauracja serwuje swoim gościom dania w otoczeniu galerii – wysmakowane kopie kart pocztowych z początków tworzenia się miasta, pokazujące niezwykle bogatą historię Rudy Śląskiej z jej licznymi zabytkami przemysłowymi, pierwszymi restauracjami, kawiarniami czy sklepami z końca XIX i początków XX wieku. Historia Rudy Śląskiej w pigułce.
Ale skąd w ogóle nazwa "4 Pory Roku"? Nazwa odnosi się do idei jej istnienia – menu ma charakter sezonowy zmieniający się wraz z porą roku dlatego żadnemu gościowi nie powinno się "przejeść" z powodu jednostajności dań. Jeśli cieknie Ci ślinka, to musisz się pośpieszyć, bo wkrótce smakowita zmiana menu jesiennego na zimowe – ale co będzie serwowane, to tajemnica szefa kuchni – na razie spiesz się jeśli chcesz skosztować jesiennych dań.
Dla osób pragnących uczcić szczególne chwile z rodziną czy bliskimi restauracja organizuje przyjęcia okolicznościowe.
Restauracja 4 Pory Roku
ul. Niedurnego 34
41-709 Ruda Śląska
czynna codziennie od 11-22
tel. 32 240 20 27
www.4pory-roku.eu