Wiadomości z Rudy Śląskiej

Czy bekon to to samo co boczek? Sprawdź!

  • Dodano: 2018-08-10 15:00, aktualizacja: 2018-08-13 07:58

Chrupiący bekon to nieodzowny element typowego angielskiego śniadania. Jest serwowany w towarzystwie jajek, fasolki oraz innych dodatków – to idealna propozycja na początek dnia!

Znajdziesz go również w menu Burger Kinga oraz innych burgerowni – tam funkcjonuje jako dodatek do aromatycznych burgerów.

A czy jest tym samym co boczek? Sprawdź!

Na pytanie o to, czy boczek jest tym samym co bekon, nie ma jednej, spójnej odpowiedzi. Teorie są co najmniej dwie.

Teoria nr 1: bekon to to samo co boczek

Gdyby spojrzeć do słownika angielsko-polskiego i spróbować słowo „bacon” na naszą mowę – uzyskamy jedną, jasną odpowiedź: „boczek”. To między innymi na tym opierają swoją opinię zwolennicy poglądu, że boczek i bekon są dokładnie tym samym. Oba są typami mięsa wieprzowego, oba mają charakterystyczną „warstwową” strukturę oraz całkiem sporą ilość tłuszczu (to on czyni bekon tak chrupiącym!). Niemniej jednak, z drugiej strony – boczek zdaje się mieć większą warstwę tłuszczu niż bekon. I to prowadzi nas w stronę drugiej wersji tej historii.

Teoria nr 2: bekon i boczek to coś innego
Zgodnie z teorią numer dwa, bekon – choć podobnie jak boczek jest odmianą mięsa wieprzowego – pochodzi z innej części półtuszy. Mowa o tzw. back bacon, a więc bekonie, który jest pozyskiwany z grzbietowej części. Tu mięso jest nieco mniej tłuste, ale zachowuje swoją „marmurkową” teksturę. Natomiast to, co w Polsce znamy pod nazwą „boczek” to nic innego jak streaky bacon – pozyskiwany z boków półtuszy.

Czy w Polsce można dostać dobry bekon?
W Polsce z całą pewnością możesz dostać dobry streaky bacon, a więc ten, który my utożsamiamy z boczkiem. A co z bekonem? Ten jest zdecydowanie mniej popularny. Niemniej jednak, możesz go z powodzeniem zastąpić klasycznym boczkiem. Warunek jest jeden: musi to być dość chudy kawałek boczku surowego lub, opcjonalnie, wędzonego. Tylko taki będzie się nadawał do podsmażenia – tak, aby nadać mu charakterystyczną, chrupiącą teksturę. To właśnie w tej postaci znajdziesz go w menu Burger King oraz podobnych restauracji serwujących amerykańskie jedzenie.

Przygotuj chrupiący bekon samodzielnie
Aby skosztować chrupiący bekon, możesz wybrać się na English Breakfast lub dobrego burgera do restauracji. Gdy zaś zechcesz odtworzyć przepis na niego w domu, pamiętaj, że:
• potrzebujesz cienkich plasterków dobrej jakości chudego boczku,
• musisz go podsmażyć na suchej, dobrze rozgrzanej patelni na średnim ogniu,
• smażenie należy kontynuować, aż mięso uzyska złocisty odcień i chrupiącą konsystencję.

W takiej postaci chrupiący bekon będzie pasował i do jajecznicy, i do hamburgera i… do wielu innych potraw. Ale uwaga! Zawiera dość sporo cholesterolu, więc racz się nim od czasu do czasu, aby zachować zrównoważoną dietę.

Komentarze (1)    dodaj »

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu RudaSlaska.com.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.