Wiadomości z Rudy Śląskiej

Czym zastąpić ziemniaki?

  • Dodano: 2021-07-08 06:45, aktualizacja: 2021-07-08 06:49

Ziemniaki to najbardziej tradycyjny dodatek do drugiego dania. Wielu z nas nie wyobraża sobie przysłowiowego schabowego bez ziemniaków. Większość Polaków uwielbia ziemniaki, ale spożywane w nadmiarze mogą doprowadzić do nadwagi i otyłości. To produkty o wysokim indeksie glikemicznym, dostarczają organizmowi dużo energii, ale tylko na krótki czas. Warto ograniczyć ich spożywanie i znaleźć ich zamienniki, aby być zdrowszym.

Kasze

Doskonałym zamiennikiem ziemniaków są kasze. Nie wmawiajmy sobie, że nie lubimy kaszy. Istnieje tak wiele rodzajów kasz, że na pewno któraś z nich przypadnie nam do gustu. 

Pęczak często pomijany w naszych jadłospisach to smaczna, sycąca i zdrowa kasza, która idealnie komponuje się z mięsem i z warzywami. Kasza gryczana ze sklepu bee.pl to bogactwo witamin i minerałów, zawiera dużo błonnika, białka, węglowodanów. Polecana jest cukrzykom i osobom, które mają problemy z prawidłową przemianą materii. Nie zawiera glutenu, mogą ją więc spożywać osoby chore na celiakię i osoby z nietolerancją glutenu. 

Kasza jaglana jest źródłem witaminy E, witamin z grupy B, żelaza, magnezu i krzemionki. Posiada wyższy od kaszy gryczanej indeks glikemiczny. Kasza bulgur stanowi źródło błonnika, magnezu, fosforu, potasu. Posiada niski indeks glikemiczny, jest dość kaloryczna, zapewnia uczucie sytości na długi czas. 

Ryż

Ryż większości z nas kojarzy się z zupą pomidorową. Ale może stanowić świetną alternatywę dla ziemniaków podawanych na obiad. Idealnie komponuje się z kotletem, kurczakiem, sosami i innymi daniami obiadowymi. 

Makaron

Sosy i gulasze wcale nie muszą być podawane z ziemniakami. Jeżeli podamy je z makaronem, otrzymamy danie o ciekawych walorach smakowych. Dostępnych jest wiele rodzajów makaronów, można wybierać pomiędzy nitkami, wstążkami, rurkami, kokardkami, kolankami, świetnie sprawdzi się makaron razowy, pełnoziarnisty, makaron z pszenicy durum. Z dodatkiem makaronu można przygotować pyszne spaghetti, makaron z warzywami, z kurczakiem, bardzo smaczne są też makaronowe zapiekanki. 

Puree warzywne

Alternatywą dla ziemniaków może być też puree warzywne. Nie jest ono popularne w polskich kuchniach, ale warto się na nie zdecydować ze względu na walory zdrowotne i smakowe. Puree z marchewki jest bogactwem wielu składników odżywczych, a zwłaszcza witaminy A, która wzmacnia wzrok. Smaczne i zdrowe jest puree z zielonego groszku, z kalafiora, z gotowanego bobu, z ciecierzycy. 

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu RudaSlaska.com.pl.

Więcej informacji na temat przysługujących Państwu praw zawarliśmy w Polityce Prywatności.