Szalenie pikantne lub bardzo łagodne, ale zawsze o zdecydowanym smaku i wspaniałym, intensywnym aromacie. Z owocami morza, z mięsem lub w 100% wegańskie. Azjatyckie zupy cieszą się w Polsce coraz większą popularnością, a restauracje wprost prześcigają się w pomysłach na coraz to bardziej niezwykłe kompozycje. Oto kilka orientalnych specjałów, których po prostu trzeba w tym roku spróbować!
Miso-shiru. Miso-shiru to tradycyjna japońska zupa, spożywana przez Japończyków, jako dodatek do różnych posiłków, właściwie każdego dnia. Zupa miso powstaje na bazie dashi – czyli bulionu z wiórków ryby bonito, zwanych katsuobushi oraz wodorostów kombu – z dodatkiem pasty sojowej (czyli właśnie miso) oraz wielu innych składników, np. łososia, krewetek, tofu, grzybów, wodorostów wakame czy poszatkowanej rzodkwi.
Ramen. Ramen to japońskie danie składające się z rosołu, makaronu i innych składników w zależności od przepisu. Ramen przywędrował do Japonii z Chin w połowie XIX wieku (samo słowo „ramen” pochodzi od chińskiego słowa „lamian”, oznaczającego rodzaj makaronu z mąki pszennej, tradycyjnie spożywanego w Chinach). Podstawowe rodzaje ramenu to: shio-ramen (drób lub pulpety drobiowe, ryby, kapusta pekińska, cebula lub szczypiorek, pory i pędy bambusa); tonkotsu-ramen (gęsty, dość tłusty za sprawą gotowania na wieprzowych kościach); shōyu-ramen (na bazie rosołu z kurczaka, czasem z dodatkiem wieprzowiny lub wołowiny, doprawiony sosem sojowym, czarnym pieprzem, chili lub pieprzem syczuańskim, dzięki czemu jest ciemny i raczek pikantny); miso-ramen (wywodzący się z Hokkaido, przyrządzany na bazie mięsa z kurczaka oraz ryb i silnie przyprawiony pastą miso). Ale o tym, jakie dokładnie składniki znajdą się w naszej porcji remanu, decyduje tylko wyobraźnia szefa kuchni.
Tom yam. Tom yam to tradycyjny tajski przysmak. Zupa ta – w typowy dla tajskiej kuchni sposób – jest jednocześnie bardzo pikantna i delikatna. Przyrządza się ją na bazie bulionu lub wody, zazwyczaj z krewetkami lub kurczakiem, a w jaj skład wchodzą także: mleko kokosowe, trawa cytrynowa, galanglal (przyprawa o miętowo-imbirowym smaku), grzyby tam yan i chili.
Kimchi jjigae. Po Japonii i Tajlandii czas na wspaniałą zupę o koreańskim rodowodzie. Najogólniej rzecz ujmując kimchi jjigae to zupa, której głównym składnikiem jest kimchi, czyli koreańska fermentowana lub kiszona kapusta. Pozostałe składniki, np. warzywa, owoce morza, tofu, jajka, mogą występować w wielu rozmaitych konfiguracjach.
Wszystkie wymienione wyżej zupy (oraz wiele innych) znajdziemy np. w ofercie popularnej sieci azjatyckich restauracji Hana Sushi.