Wiadomości z Rudy Śląskiej

Rodzaje urządzeń chłodniczych Stalgast

  • Dodano: 2019-09-04 06:45, aktualizacja: 2019-09-04 06:58

Stalgast to polska marka produkująca wyposażenie do profesjonalnej gastronomii. Część oferty stanowią urządzenia chłodnicze Stalgast, które cieszą się renomą także zagranicą. Firma produkuje szafy, stoły, witryny oraz zamrażarki przeznaczone do eksponowania towarów i utrzymywania ich w optymalnej temperaturze. Dzięki kreowaniu właściwego mikroklimatu użytkownicy mają pewność, że ich produkty zachowują wartości odżywcze, walory smakowe i wizualne.

Dzięki zamrażalkom szokowym Stalgast czy innym urządzeniom chłodniczym tej marki, możliwe jest przedłużenie daty ważności produktów spożywczych i gotowych dań z nich przyrządzonych. To dlatego trudno wyobrazić sobie działalność sklepu czy lokalu gastronomicznego bez witryn chłodniczych. Niektóre służą wyłącznie do przechowywania, inne są zaprojektowane w taki sposób, aby umożliwić eksponowanie zawartości. Większość z nich dostępna jest w renomowanych sklepach takich jak Technica - https://sklep.technica.pl/stalgast.

Do czego służą urządzenia chłodnicze?

Wyposażenie profesjonalnej kuchni to nie lada wyzwanie. Każde zaplecze gastronomiczne musi mieć wydzieloną strefę do przechowywania dań. Niekiedy (choć częściej w supermarketach niż restauracjach) są aranżowane specjalne pomieszczenia chłodnicze. Jednak znacznie częściej właściciele wybierają zamrażarki szokowe Stalgast lub inne rozwiązania służące do obniżania temperatur.

Mrożenie czy chłodzenie to dwie metody, które sprzyjają przedłużaniu daty ważności mięs, owoców, warzyw. Dzięki nim możliwe jest utrzymanie, zwłaszcza szybko psujących się artykułów w nienaruszonym stanie. Zachowanie koloru, smaku, zapachu i wartości odżywczych jest możliwe dzięki zaawansowanym urządzeniom chłodniczym Stalgast. 

Rodzaje urządzeń do chłodzenia i mrożenia

Gotowe, przeznaczone do sprzedaży w tym samym dniu desery czy dania można wyeksponować w dedykowanych witrynach chłodniczych Stalgast. Pozostałe można umieścić w szafach chłodniczych Stalgast, które zazwyczaj pozbawione są przeszkleń. Panują w nich temperatury w przedziale od 0 °C do 10 °C. Natomiast, jeżeli pojedyncze składniki czy gotowe dania mają być spożyte w ciągu kilku dni czy tygodni, jedynym sposobem na ich bezpieczne przechowanie okazuje się skorzystanie z zamrażarki szokowej Stalgast. Panująca w niej temperatura może sięgać nawet -30 °C.

Poniżej przybliżamy różnice i zasady działania poszczególnych urządzeń chłodniczych Stalgast:

  • szafa chłodnicza Stalgast — metalowy mebel, który służy do przechowywania dań czy składników przeznaczonych do szybkiego spożycia. Działają podobnie jak lodówki, ale mają większy zakres regulacji temperatur i często większą pojemność, niezbędną w gastronomii,

  • stół chłodniczy Stalgast — kompaktowy mebel przydatny w barach czy restauracjach typu fast-food. Wyposażone w blaty do przygotowywania potraw, a także szuflady czy witryny do przechowywania i eksponowania dań lub produktów spożywczych,

  • witryna chłodnicza Stalgast —to rodzaj przeszklonej lodówki, która służy do eksponowania gotowych dań czy deserów, a także produktów spożywczych. Odpowiednio podświetlona, z mechanizmem kręcącym się pozwala efektownie podkreślić walory towarów na sprzedaż,

  • zamrażarka szokowa Stalgast — jak sama nazwa wskazuje urządzenie wykorzystywane do szybkiego zamrażania potraw dopiero co przygotowanych. Pozwala to na znaczne oszczędności czasu, ponieważ czas obniżania temperatury nawet o 90 °C jest o kilka godzin krótszy niż w przypadku klasycznych zamrażarek.

Urządzenia chłodnicze Stalgast podobnie jak urządzenia służące do mrożenia to nowoczesne i efektywne rozwiązania dla profesjonalnej gastronomii.
















 

Co trzeba wiedzieć przed kupnem pieca konwekcyjnego?

Wielu kucharzy uważa, że sercem każdego profesjonalnego zaplecza gastronomicznego jest piec konwekcyjny. Trudno wyobrazić sobie bez niego pracę w kuchni. Urządzenie działa prosto, jednak efekty, jakie daje są nie do przeceniania. Potrawy przygotowywane są znacznie szybciej niż w tradycyjnych piecach, a do tego nie wymagają dużych nakładów energii. Jak wybrać najlepszy piec konwekcyjny?

Obróbka termiczna potraw ma ogromny wpływ na efekt końcowy dania. Nawet najlepiej przygotowana pizza, ciasto czy pieczeń nie zachwycą gości, o ile nie zostaną przyrządzone w odpowiedniej temperaturze. Piece konwekcyjne pozwalają piec potrawy słodkie i wytrawne w sposób precyzyjny. Dzięki łatwej kontroli, kucharz ma wpływ na finalny efekt dania, problem niedopieczonego czy surowego dania na pewno nie będzie już więcej jego zmartwieniem.

Wybieramy piec konwekcyjny gastronomiczny

Urządzając lub modernizując zaplecze kuchenne zapewne zadajesz sobie pytanie, jakie meble i sprzęty wybrać. Czy piec konwekcyjny gastronomiczny jest Ci w ogóle potrzebny? Odpowiedź jest prosta — tak! 

Piec konwekcyjny gastronomiczny może być gazowy lub elektryczny. Zasada jego działania jest bardzo prosta. Poprzez ruch powietrza ciepło transportowane jest do wnętrza urządzenia. Dochodzi do tego poprzez odpowiednio zaprojektowane i rozmieszczone w emaliowanej komorze wentylatory. Oprócz nich ten rodzaj pieca ma filtry, które oczyszczają powietrze zanim wydalą je na zewnątrz. Dzięki temu, w kuchni, w której znajduje się piec konwekcyjny gastronomiczny nie dochodzi do zbyt intensywnego mieszania się zapachów.

Do innych zalet tego urządzenia należy:

  • praca z wykorzystaniem termoobiegu, która nie wymaga aż takiego nakładu energii, jak ma to miejsce w przypadku klasycznego pieca. Dzięki temu generowane są oszczędności,

  • potrawy przyrządzane w piecu konwekcyjno-parowym są równomiernie wypieczone i mają taką samą temperaturę w każdym miejscu,

  • wielozadaniowość, ponieważ ten rodzaj pieca, ze względu na mechanizm działania nadaje się nie tylko do pieczenia, ale też gotowania na parze,

  • ochrona potraw przed wysychaniem, dzięki stałemu dopływowi powietrza pozostają one idealnie wilgotne, nawilżone,

  • dostępność w wielu rozmiarach, nawet niewielkich, dzięki czemu na piec konwekcyjno-parowy mogą zdecydować się również właściciele niewielkich restauracji czy bistro.

Piece konwekcyjne elektryczne czy gazowe?

Skoro wiesz już, że inwestycja w piec konwekcyjny to dobry pomysł dla Twojej gastronomii, czas wybrać najlepszy model. Do wyboru są:

  • piece konwekcyjne elektryczne,

  • piece konwekcyjne gazowe.

Piec konwekcyjno-parowy pozostaje najpopularniejszym wyborem wśród restauratorów. To urządzenie, które ma dodatkową funkcję, jaką jest emitowanie pary. W praktyce zdecydowanie rozszerza to spektrum zastosowań pieca o takie czynności jak blanszowanie, regenerowanie dań, pieczenie z sondą, a nawet grillowanie i smażenie. Tyle funkcji w jednym sprawia, że piec konwekcyjno-parowy będzie doskonałym wyposażeniem niewielkich barów typu bistro. Przygotowane w nim dania zachowają właściwości odżywcze, a smak i aromat zachwyci kubki smakowe wszystkich degustatorów.

W zależności od możliwości i tego, jakie media są podprowadzone do lokalu możesz wybrać piec konwekcyjny elektryczny lub piec konwekcyjny gazowy. Różnica w sposobie zasilania nie wpływa na finalny efekt dań, które w każdym przypadku są perfekcyjnie przyrządzone. Urządzenia pozwalają też wygenerować znaczne oszczędności na zużyciu wody, zredukować kaloryczność potraw (poprzez redukcję tłuszczu) czy przyrządzać kilka dań jednocześnie.















 

Melamina czy porcelana? Jakie naczynia wybrać?

Obecnie naczynia produkowane są z różnych tworzyw. Szczególnie w gastronomi rośnie zainteresowanie talerzami z melaminy. Ten materiał ma cechy, które są cenione właśnie w miejscach o dużym natężeniu ruchu. Odznacza je wysoka estetyka oraz odporność na uszkodzenia mechaniczne, w tym stłuczenia. Przeczytaj nasz tekst, aby poznać więcej zalet melaminy i dowiedzieć się, jak wypada w porównaniu z porcelaną.

Ze względu na plastyczność, melamina ma zastosowanie w różnych gałęziach przemysłu. Od pewnego czasu rosnącym zainteresowaniem restauratorów i klientów indywidualnych cieszą się naczynia z melaminy. Miski, kokilki, talerze, pojemniki występują w różnych formach, rozmiarach i kolorach. Dzięki tak szerokiemu wyborowi dają szerokie możliwości pod względem aranżacji nakrycia stołowego podczas codziennego obiadu lub eleganckiej uroczystości.  

Co to jest melamina?

Melamina jest tworzywem sztucznym występującym w formie bezbarwnej substancji krystalicznej. Naczynia z melaminy powstają w wyniku termoutwardzania żywicy. W efekcie otrzymujemy produkty, które:

  • mogą być bezpiecznie stosowane z żywnością,

  • są odporne na tłuszcz, oleje, kwasy czy zasady,

  • nadają się do ozdabiania różnymi metodami, dzięki czemu występują w bogatej gamie kolorystycznej, są pokrywane foliami impregnowanymi czy farbami.

Ze względu na właściwości, jakie wykazuje, melamina znajduje zastosowanie nie tylko w gospodarstwach domowych czy gastronomii. Produkuje się z niej wyroby o charakterze dekoracyjnym, drewnopodobnym, we włókiennictwie, a nawet motoryzacji. 

Rodzaje i zalety naczyń z melaminy

Z plastycznej, łatwej w kształtowaniu melaminy powstają rozmaite elementy wykorzystywane w gospodarstwach domowych i restauracjach. Wśród naczyń produkowanych z tego tworzywa są:

  • talerze z melaminy (płytkie i głębokie),

  • miski z melaminy, 

  • salaterki,

  • kokilki, 

  • pojemniki,

  • tace.

Tak duża dostępność różnych elementów sprawia, że zastawa z melaminy coraz częściej gości na polskich stołach. Można zdecydować się na gotowy komplet lub skomponować własny według potrzeb i liczby domowników. 

Zaletą zastawy z melaminy jest:

  • dostępność naczyń w różnych rozmiarach, formach i kolorach,

  • wysoka wytrzymałość elementów na stłuczenia czy pęknięcia,

  • estetyczna prezentacja dań w formie stałej lub płynnej,

  • odporność na działanie środków dezynfekujących, czyszczących.

Nawet w wyniku długiej i intensywnej eksploatacji czy częstego mycia, naczynia z melaminy pozostają gładkie i błyszczące. Nasycone kolory talerzy z melaminy, mis czy salaterek to wyraźny akcent na stole w domu lub w lokalu gastronomicznym. Dzięki temu Twoi goście zachwycą się nie tylko smakiem serwowanych dań, ale też estetycznym sposobem ich podawania. 

Melamina czy porcelana?

Krucha porcelana czy wytrzymała melamina? Taki dylemat mogą mieć właściciele ekskluzywnych restauracji czy domów weselnych. W większości przypadków liczy się jednak nie tylko elegancki wygląd naczyń, ale przede wszystkim ich odporność na stłuczenia czy pęknięcia. Aby nie było konieczności zbyt częstej wymiany zastawy stołowej, warto wybrać tę, produkowaną z melaminy. Sprawdzi się ona świetnie szczególnie na stołówkach, w jadłodajniach, w przedszkolach czy żłobkach oraz w restauracjach typu fast-food. Również do użytku domowego polecamy naczynia z melaminy. Drugi zestaw, porcelanowy, może być umieszczony za przeszkloną witryną, a tym samym stanowić dekorację jadalni. Wyciągany na święta lub inne ważne uroczystości stanie się symbolem luksusu.










 

Wyposażenie pizzerii — w co zainwestować na początku?

Decydując się na otworzenie pizzerii musisz dysponować nie tylko kucharską pasją i wiedzą, ale również odpowiednio wyposażonym zapleczem. Jego sercem jest oczywiście piec do pizzy. Aby praca w restauracji była przyjemna, bezpieczna i efektywna niezbędne będą też urządzenia chłodnicze, przybory kuchenne czy zmywarki gastronomiczne. Podpowiadamy, w jakie sprzęty i meble zainwestować na początku.

Inwestycja w nowy lokal gastronomiczny lub modernizacja czy remont obecnego to zawsze ogromny wydatek. Dlatego każdy kupujący wyposażenie pizzerii analizuje ofertę rynkową i wybiera produkty, które pod względem ceny, rozmiaru i funkcjonalności spełnią jego potrzeby. Zwłaszcza, kiedy musisz wyposażyć zaplecze kuchenne niemal od zera, a przy tym zadbać o wystrój sali i wynagrodzenie personelu, budżet odgrywa dla Ciebie ważną rolę. Podpowiadamy zatem, jakie wyposażenie pizzerii wybrać, aby dobrze i mądrze zainwestować.  

Wybieramy piece do pizzy

Piece do pizzy to bez wątpienia najważniejsze elementy wyposażenia lokali, które serwują dania kuchni włoskiej. Niektórzy decydują się na tradycyjne modele kamienne, ale tam, gdzie nie ma miejsca lub możliwości instalacji takich konstrukcji równie dobrze radzą sobie sterowane elektronicznie piece do pizzy. W zależności od tego, jak duża jest Twoja restauracja i ilu gości planujesz obsługiwać (w lokalu i na dowóz) możesz wybrać modele 2- lub 4- komorowe. 

Już nawet w 2-komorowym piecu do pizzy, podczas jednego cyklu pieczenia zmieścisz nawet 6 wypieków. Co szczególnie ważne, każdy zachowa swój własny aromat i smak. Sporym ułatwieniem dla obsługujących sprzęt pizzermanów okazuje się opcja sterowania cyfrowego z pomocą programatora. W takim piecu do pizzy można bez problemu określić moment początkowy i końcowy cyklu pieczenia, aby mieć pewność, że wypiek wyjdzie idealnie rumiany.

Meble i sprzęty do pizzerii

Meble na zapleczu kuchennym w lokalu gastronomicznym służą do przechowywania naczyń, akcesoriów do pizzerii, składników spożywczych oraz przygotowywania dań. Nie bez znaczenia pozostaje ich estetyczny wygląd oraz łatwość w utrzymaniu czystości. Liczba szafek czy szuflad zależy od metrażu wnętrza i potrzeb indywidualnych. Są jednak pewne sprzęty, które muszą znaleźć się tam obligatoryjnie.

Wyposażenie pizzerii, oprócz wspomnianego już pieca do pizzy obejmuje:

  • miksery spiralne — dzięki dużym dzieżom wykonanym ze stali nierdzewnej w mikserze spiralnym przyrządzisz idealnie elastyczne ciasto na pizzę czy pierogi,

  • stoły chłodnicze i szafy chłodnicze — do bezpiecznego przechowywania składników spożywczych lub półproduktów, które wymagają niższe temperatury,

  • zmywarki gastronomiczne — dezynfekujące i myjące naczynia oraz akcesoria do pizzerii, które znacznie usprawniają codzienne porządki w kuchni,

  • zamrażarki — do głębokiego mrożenia i dłuższego przechowywania artykułów wrażliwych na działanie wysokich temperatur.

Przydatne przybory kuchenne

Zanim kolorowa, aromatyczna pizza zostanie umieszczona w piecu, szef kuchni musisz przyrządzić oddzielnie wszystkie potrzebne składniki i ciasto. W tym celu potrzebuje przyborów kuchennych, a wśród nich:

  • blachy do pizzy w różnych kształtach i rozmiarach,

  • łopatki do pizzy,

  • wałkownicy do ciasta,

  • radełka.

Jeżeli Twój lokal obsługuje gości nie tylko stacjonarnie, ale również oferuje pizzę na dowóz powinieneś zatroszczyć się o zakup torby termoizolacyjnej. Stabilnie przechowasz w niej zamówienia na czas transportu, zachowując ich temperaturę i walory smakowe oraz wizualne. 












 

Wózki transportowe niezbędne w gastronomii

Do usprawnienia codziennej pracy w gastronomii, obsługi gości, serwowania dań i sprzątania naczyń niezbędne są wózki transportowe. Mogą stanowić element wyposażenia zaplecza, ale w restauracjach samoobsługowych, na stołówkach czy jadalniach często umieszczane są na sali. Nawet załadowane po brzegi mogą być łatwo przepychane między salą a zmywakiem, dlatego ich obecność w lokalu jest nie do przecenienia.

Trudno wyobrazić sobie, aby w restauracji, która przyjmuje dziennie setki gości, w tym grupy zorganizowane, wydawanie dań czy zbieranie naczyń było wykonywane ręcznie. Znacznie szybszym, sprawniejszym i bezpieczniejszym dla pracowników sposobem jest wyposażenie lokalu w wózki transportowe. Dzięki nim wszystkie dania na stołówce, w hotelowej restauracji czy na sali weselnej zostaną rozdane w najkrótszym możliwym czasie, zachowując swoją temperaturę, walory smakowe i zapachowe. 

Zastosowanie wózków przewozowych w gastronomii 

Wózki przewozowe w gastronomii mają wiele zastosowań. Wiele zależy od tego, jak funkcjonuje Twój lokal i jaki sposób obsługi w nim panuje (kelnerska czy samoobsługa). Jednak najczęściej wózki przewozowe wykorzystywane są do:

  • przechowywania i porządkowania tac w kuchni,

  • sprawnego rozwożenia dań, kiedy zależy Ci na obsłudze większej grupy w krótkim czasie,

  • zbierania brudnych naczyń i przewożenia ich do kuchni.

Dzięki wózkom przewozowym w Twoim lokalu gastronomicznym zapanuje porządek i ład. Bez względu na to, czy umieścisz je na sali, czy na zapleczu będziesz mógł korzystać z wygodnej przestrzeni do zbierania naczyń — gotowych do wydawki lub przeznaczonych do umycia.

Wózki nierdzewne — co wybrać?

Najważniejszym aspektem, na który musisz zwrócić uwagę kupując wózki transportowe jest sposób ich wykonania, materiał użyty w produkcji oraz rozmiar. Nie wybieraj jednak modeli największych, tylko takie, które będą optymalne dla Twoich potrzeb i ruchu, jaki panuje w Twoim lokalu gastronomicznym. Zwróć też uwagę na szerokość drzwi oraz możliwość swobodnego manewrowania między stolikami.

W kwestii materiału, najpopularniejsze pozostają wózki nierdzewne, ponieważ:

  • są estetyczne,

  • łatwo utrzymać je w czystości i zdezynfekować,

  • zapewniają solidne podparcie dla przewożonych tac z naczyniami,

  • można nimi łatwo manewrować.

  • są odporne na korozję oraz ewentualne uszkodzenia mechaniczne.

Estetyczne wózki nierdzewne stanowią harmonijne wyposażenie sali restauracyjnej lub kuchennego zaplecza. Ich minimalistyczny wygląd pozwala wkomponować mobilny mebel niemal w każdy wystrój.

Wózki transportowe platformowe — rodzaje

Choć wydawać by się mogło, że wózki transportowe platformowe to nieskomplikowane konstrukcje wyposażone w kółka, to w rzeczywistości występują one w kilku wariantach do wyboru. Inwestując w wózki transportowe możesz sam zadecydować ilu piętrowe będą, jaki rodzaj uchwytu będą miały i w jaki sposób będą na nim umieszczane naczynia czy sztućce. 

Do wyboru są różne rodzaje wózków transportowych platformowych:

  • półki ścienne,

  • wózki na kosze do naczyń,

  • wózki do transportu tac i skrzynek,

  • wózki platformowe.

W zależności od miejsca ekspozycji i sposobu obsługi możesz wyposażyć wózki transportowe w dodatkowe elementy, które usprawnią pracę. Należą do nich:

  • haki holownicze,

  • pokrowce,

  • zaczepy transportowe,

  • uchwyty,

  • dyszle.

Wózki transportowe to nie tylko profesjonalne wyposażenie lokalu gastronomicznego. To również troska o zdrowie pracowników, którzy zamiast przemierzać trasę między kuchnią a salą wielokrotnie w ciągu dnia, mogą znacznie usprawnić proces wydawania dań i sprzątania naczyń.  








 

Rodzaje wózków transportowych ze względu na zastosowanie

W gastronomii ma zastosowanie wiele różnych rodzajów wózków transportowych. Ale to nie jedyna branża, która korzysta z tego rodzaju mobilnych mebli. Wózki do transportu są również wsparciem w prowadzeniu magazynu czy sklepu wielko powierzchniowego. Nawet w mniejszych punktach handlowy trudno wyobrazić sobie załadunek, rozładunek czy uzupełnianie stanów bez wózka transportowego.

Wyposażenie restauracji czy sklepu wymaga inwestycji w wózki transportowe. To bardzo szeroka kategoria mebli, które najczęściej produkowane są ze stali nierdzewnej wysokiej klasy. Oznacza to, że są odporne na korozję i uszkodzenia mechaniczne, o które nietrudno w zatłoczonych kuchniach, salach czy magazynach. Inną ich zaletą jest wysoka higiena i łatwość w utrzymaniu czystości. Wózki do transportu znaczni usprawniają codzienną pracę w gastronomii, załadunek oraz rozładunek towarów.

Wózki transportowe piekarnicze

Świeże pieczywo nie zawsze wypiekane jest na miejscu w sklepie czy piekarni. Czasem musi zostać dostarczone z centrum dystrybucyjnego i jak najszybciej ulokowane na półkach. Do sprawnej realizacji załadunku oraz rozładunku niezbędne okazją się wózki transportowe piekarnicze, które pozwalają szybko i bezpiecznie przewozić drożdżówki, pączki, chleby, bułki i ciasta. To produkty wymagające szczególnie delikatnego traktowania, dlatego trudno wyobrazić sobie lepszy sposób zaopatrywania punktów sprzedażowych.

Wózek na blachy i talerze

Oprócz wózków transportowych piekarniczych produkowane są również inne, które znajdują zastosowanie nie tylko w sklepach. Popularne jest wykorzystywanie wózków na blachy czy wózków na talerze w takich miejscach jak jadłodajnie, stołówki, restauracje samoobsługowe. Kilkunastopiętrowe konstrukcje ze stali są wyposażane w szyny, w które kolejno wsuwa się tace. Na nich kelnerzy rozkładają talerze z daniami, aby w sprawny sposób, nie tracąc temperatury czy wartości odżywczych potraw, dostarczyć je na stoły. Po zakończonym posiłku wózki na tace służą do gromadzenia brudnych naczyń i transportowania ich do kuchni. 

Dzięki wózkom na talerze:

  • kelnerzy szybciej i bez większego wysiłku dostarczą dania na stoły gości,

  • sprawniej zbiorą brudne naczynia, aby dostarczyć je na zmywak,

  • zmniejsza się ryzyko potłuczonych naczyń,

  • łatwiej zapanować nad porządkiem na sali czy kolejnością serwowania dań.

Dzięki temu, że wózki na tace i talerze występują w różnych formach i rozmiarach, z powodzeniem sprawdzą się też w mniejszych restauracjach typu bistro. Mogą znajdować się na sali lub na zapleczu.

Wózki transportowe do przewożenia kontenerów, skrzynek

Jednymi z najcięższych, pod względem wagi i gabarytów, do przenoszenia są kontenery i skrzynki. Nie sposób wyobrazić sobie przenoszenia ich bez pomocy wózków transportowych. Ten typ nosi nazwę wózków platformowych i powstaje najczęściej z połączenia stali oraz plastiku. Na czterech stabilnych, skrętnych kółkach znajduje się podest, na którym można ułożyć nawet kilka kartonów, jeden na drugim. Dla większego bezpieczeństwa warto zabezpieczyć je sznurkiem lub taśmą. Wygodna rączka do pchania, w którą wyposażone są wózki platformowe pozwala operatorowi sprawnie dostarczyć załadunek przy niewielkim nakładzie sił.

Wśród wózków do transportu wyróżniamy zatem:

  • wózki platformowe, 

  • wózki transportowe piekarnicze, 

  • wózek na blachy, 

  • wózki do tac, 

  • wózki do koszy,

  • wózki na talerze.

Wybór konkretnego produktu powinien być podyktowany przede wszystkim charakterem prowadzonej działalności oraz rodzajem ładunków, jakie będą przewożone.













 

Serwis angielski — obsługa kelnerska wykorzystująca wózki kelnerskie

Kelner pchający przed sobą wózek z tacą, talerzami i chłodzącym się szampanem to charakterystyczny serwis angielski. Uznawany za niezwykle elegancki obecnie stanowi domenę wyłącznie luksusowych restauracji czy 5- gwiazdkowych hoteli. Jeśli obiekt, który prowadzisz pretenduje właśnie do takiego poziomu, musisz wyposażyć go w wózki kelnerskie. Służą nie tylko do transportowania, ale również przygotowywania dań na oczach gości.

Stolik kelnerski na kółkach inaczej zwany gerydonem pozwala na podniesienie jakości obsługi w Twojej restauracji. Warto jednak zaznaczyć, że sprawdzi się w miejscach, gdzie zagęszczenie stolików jest mniejsze, a sam kelner ma czas na indywidualne podejście do klienta. W restauracjach, które obsługują wielu gości i skupiają się głównie na serwowaniu dań bez dodatkowych rytuałów wystarczające okażą się klasyczne wózki transportowe.

Wózek kelnerski do flambirowania

Znamy wiele sposobów przyrządzania i serwowania dań. W restauracjach, które decydują się na serwis angielski nie może zabraknąć wózka kelnerskiego do flambirowania. Ta metoda polega na podawaniu płonącej potrawy. To niezwykle spektakularne widowisko, które wymaga jednak odpowiedniego doświadczenia kucharzy i obsługi, a także zaplecza technicznego.

Flambirowanie, czyli podpalanie potrawy wcześniej polanej alkoholem odbywa się na oczach gości w restauracji czy na sali weselnej. Dlatego wymaga odpowiedniego wózka kelnerskiego do flambirowania, który charakteryzuje się:

  • obecnością kółek zwiększających jego mobilność,

  • blatu do przygotowania potrawy i późniejszego jej porcjowania,

  • miejsca na butlę gazową,

  • palnikami umieszczonymi na blacie, 

  • wygodnym uchwytem do pchania i zawieszenia ściereczki,

  • szuflad na sztućce.

W gastronomii najczęściej można spotkać wózki kelnerskie do flambirowania wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Jest ona bezpieczna, odporna na korozję i inne szkodliwe czynniki. W dodatku może być bezpiecznie stosowana w kontakcie z żywnością.

Wózek barmański do pokazów

Szukasz sposobu na wyróżnienie swojej restauracji na tle innych? Zapewne smaczna kuchnia, komfortowe wnętrza i obsługa kelnerska na wysokim poziomie pozytywnie wpływają na opinię o Twoim lokalu. Czasem jednak to za mało. Dlatego managerowie lub właściciele obiektów gastronomicznych mogą rozszerzyć zakres swojej działalności o pokazy barmańskie. Jeśli w skład Twojego personelu wchodzi doświadczony barman, warto wykorzystać jego umiejętności. Wyposażony w wózek barmański może przyrządzać kolorowe drinki na zamówienie klientów. Takie akcesorium okaże się również niezbędne podczas organizowania atrakcji na weselach. Wózek barmański oprócz blatu roboczego powinien mieć:

  • półkę na alkohole,

  • małą lodówkę do chłodzenia alkoholi oraz kostkarkę,

  • szufladę na sztućce,

  • miejsce na położenie szklanek i shakera,

  • wygodny uchwyt,

  • skrętne kółka z opcją blokady.

Wózek kelnerski do obsługi w stylu angielskim pozwala nie tylko serwować dania. Często jest to przestrzeń przeznaczona do wykańczania dań lub wręcz przyrządzania ich od podstaw na oczach klienta. Z tego względu wybierając wózek transportowy sugeruj się nie tylko jego walorami praktycznymi. Mobilny mebel powinien być również solidnie i estetycznie wykonany, a przy tym wysoce stabilny, aby praca osoby, która go obsługuje była komfortowa i bezpieczna. Zawartość umieszczają na wózkach kelnerskich bez zamykanych szafek czy szuflad możesz przesłonić z pomocą estetycznej zasłonki materiałowej. 














 

Jaki rodzaj wózka kelnerskiego wybrać?

Stoisz przed zadaniem zakupienia wózka kelnerskiego? Z bogatej oferty producentów wyposażenia sklepów i gastronomii możesz wybrać różne modele, które najlepiej wpiszą się w Twoje oczekiwania. Kieruj się nie tylko ceną, ale też jakością wykonania, liczbą półek czy stabilnością. Najważniejsze jest dopasowanie wózka kelnerskiego do sposobu obsługi, jaki panuje w restauracji oraz liczby obsługiwanych gości.

Wózki kelnerskie są dostępne w wielu wariantach. Jedne idealnie sprawdzą się na zapleczu, jako miejsce segregowania naczyń, przygotowywania dań do wydania. Inne, ze względu na swoje dodatkowe wyposażenie oraz wygląd będą w stanie sprostać bardziej wymagającym zadaniom, tj. serwowaniu potraw na sali czy przyrządzaniu potraw, drinków na oczach gości. Bez względu jednak na to, w jakim celu potrzebujesz kupić wózki kelnerskie, zwracaj uwagę na jakość ich wykonania oraz rozmiar. Zbyt duży może sprawić, że pchanie wypełnionego brudnymi naczyniami mebla na kółkach będzie bardzo uciążliwe. Inną przeszkodą mogą okazać się zbyt wąskie drzwi czy progi. Według wielu restauratorów najbardziej wygodne są wózki kelnerskie 3- półkowe.

Wózek kelnerski plastikowy czy ze stali?

Plastik jest mniej wytrzymały od stali, co w przypadku wózków kelnerskich może skutkować częstymi uszkodzeniami. Narażone na intensywną eksploatację wózki kelnerskie plastikowe mogą szybciej pękać czy przebarwiać się. Gorzej amortyzują wstrząsy, a więc ryzyko stłuczenia zastawy stołowej znacznie wzrasta. Ich wadą jest również mniejszy udźwig, a także mało elegancki wygląd. Jeżeli jednak szukasz wyposażenia taniego, o dobrym stosunku ceny do jakości, który stanie się głównie wyposażeniem kuchni lub stołówki czy szkolnej jadalni, możesz postawić na wózek kelnerski plastikowy. 

Do hotelu czy restauracji zdecydowanie polecamy wózki kelnerskie ze stali nierdzewnej. Choć są cięższe od plastikowych, to ich obsługa pozostaje łatwiejsza i bardziej przyjemna. Solidna stal jest odporna na korozję i uszkodzenia mechaniczne, nie traci swoich właściwości nawet pod wpływem częstego kontaktu z wodą i środkami dezynfekującymi.

W tej kategorii dostępne są:

  • wózki kelnerskie 3-półkowe, 

  • wózki kelnerskie 2-półkowe.

Większe (wyższe) konstrukcje, choć mogłyby pomieścić więcej talerzy, byłyby też bardziej chybotliwe i mniej stabilne. Dlatego lepiej zastąpić je kilkoma mniejszymi modelami.

Wózki kelnerskie do serwowania dań

W hotelach, w których goście mogą zamawiać sobie posiłki do pokojów, wózki kelnerskie są niezastąpione. Podobnie jest w przypadku eleganckich restauracji, które preferują angielski styl obsługi. Jeżeli zatem, wózek kelnerski ma wyjść poza teren kuchni i być widocznym elementem wyposażenia obiektu, zwór uwagę nie tylko na jego walory praktyczne, ale też estetyczne. W tej roli najlepiej sprawdzą się wózki kelnerskie ze stali nierdzewnej, ponieważ:

  • charakteryzują się minimalistyczną, elegancką konstrukcją,

  • zapewniają wysoką stabilność podczas transportowania i serwowania dań,

  • zmieszczą swobodnie dwie lub trzy zastawy stołowe dla gości,

  • są wyposażone w wygodne rączki, które ułatwiają nawigowanie i prowadzenie mebla na kółkach,

  • mają kółka skrętne, dzięki którym łatwiej jest pokonywać progi.

Wózki kelnerskie ze stali nierdzewnej możesz dowolnie doposażyć. Podobnie, jak wózki kelnerskie plastikowe są one kompatybilne z pojemnikami na odpadki i na sztućce oraz innymi akcesoriami ułatwiającymi obsługę.

















 

Najważniejsze zalety mebli ze stali nierdzewnej

Zastanawiasz się, dlaczego meble ze stali nierdzewnej cieszą się tak dużą popularnością w branży gastronomicznej? Właściciele restauracji, managerowie hoteli i wreszcie sami szefowie kuchni są zgodni, że to najbardziej solidny rodzaj wyposażenia. Odporne na działanie wilgoci, wysokich temperatur, tłuszczów i środków dezynfekujących są przy tym wysoce estetyczne i praktyczne. Z ich pomocą możesz zaaranżować wygodne, profesjonalne zaplecze kuchenne.

Stal nierdzewna to materiał, który od dawna wykorzystywany jest w lokalach gastronomicznych. Produkowane z niego wyposażenie kuchenne jest solidne oraz w pełni bezpieczne, co oznacza, że może mieć bezpośredni kontakt z żywnością. Meble nierdzewne mają szereg zalet, które sprawiają, że są najlepszym wyborem w kawiarniach, barach oraz restauracjach.

Rodzaje mebli i wyposażenia ze stali

Ze stali nierdzewnej produkowane są niemal wszystkie rodzaje mebli oraz kuchennego wyposażenia. To bardzo bogata kategoria produktów, wśród których znajdują się:

  • blaty i stoły z blachy nierdzewnej, 

  • regały z blachy nierdzewnej, 

  • szafki i szafy ze stali nierdzewnej,

  • baseny gastronomiczne,

  • podstawy, nadstawki nierdzewne,

  • umywalki gastronomiczne.

Skompletowanie całe zestawu wyposażenia kuchennego składającego się z mebli nierdzewnych to gwarancja spełnienie restrykcyjnych wymogów jakościowych i higienicznych. W takich wnętrzach łatwiej utrzymać porządek i przyrządzać dania.

Jakie są zalety poszczególnych mebli nierdzewnych?

Każdy mebel nierdzewny ma w kuchni swoją rolę. Dzięki temu, że są sprzedawane pojedynczo, każdy właściciel lokalu może skomponować zestaw odpowiadający jego potrzebom i pasujący do metrażu czy wreszcie charakteru restauracji. Warto wiedzieć, jakie właściwości wykazują poszczególne meble gastronomiczne ze stali nierdzewnej:

  • stoły z blachy nierdzewnej — zapewniają wygodną przestrzeń do przygotowywania dań. Siekanie, krojenie, miażdżenie nawet ostrymi narzędziami nie pozostawia na nich śladu. Co więcej, stoły z blachy nierdzewnej szybko wyczyścisz między przyrządzaniem poszczególnych artykułów spożywczych. Dzięki temu masz pewność, że zapachy czy kolory składników nie pomieszają się,

  • regały z blachy nierdzewnej — to bardzo pojemne meble gastronomiczne, które cechują się dużą powierzchnią do przechowywania. Idealne miejsce do ułożenia naczyń, blach czy składników spożywczych. Regały z blachy nierdzewnej to wyposażenie nie tylko kuchni, ale też magazynu czy spiżarni. Ich ogromną zaletą jest bardzo duża wytrzymałość na obciążenia,

  • szafy ze stali nierdzewnej — podobnie jak w gospodarstwie domowym, również w lokalu gastronomicznym zachodzi konieczność przechowywania artykułów spożywczych oraz naczyń. W pomieszczeniach socjalnych stawia się szafy ze stali nierdzewnej przeznaczone do wieszania ubrań pracowniczych. W biurach są one niezastąpione do segregowania dokumentów. 

  • Szafy ze stali nierdzewnej występują w różnych konfiguracjach. Mogą być stojące lub wiszące, otwierane lub zamykane. Dopasujesz do nich drzwiczki i daszki.

Meble gastronomiczne ze stali nierdzewnej ułatwiają magazynowanie i przygotowywanie posiłków. Trudno przecenić ich rolę w profesjonalnej kuchni czy na zapleczu socjalnym. Dają nieograniczone możliwości aranżacyjne, dzięki czemu nawet niewielki metraż zostanie wyposażony w sposób ergonomiczny. Wysoka jakość oraz trwałość wyposażenia ze stali sprawia, że na ten moment meble nierdzewne nie mają sobie równych w zastosowaniu gastronomicznym.















 

Sprzęt gastronomiczny niezbędny w każdej kawiarni

Kawiarnia to wyjątkowy lokal gastronomiczny, który kojarzy się z przyjemnościami. Apetyczne ciasta, aromatyczna kawa, przytulne wnętrza to cechy, jakimi powinien charakteryzować się dobry lokal. Jego wyposażenie to tylko częściowo wystrój sali. Równie ważne jest zaaranżowanie nowoczesnego i ergonomicznego zaplecza, a więc wybór sprzętu dla gastronomii — urządzeń chłodniczych, szaf i witryn, naczyń, akcesoriów oraz zmywarki.

Zastanawiasz się, jakie wyposażenie jest niezbędne w kawiarni? Wszystko zależy od tego, jakie menu zaoferujesz swoim gościom. Wiele tego typu lokali serwuje nie tylko wyborne desery, ale też ma propozycje śniadaniowe czy lunchowe. Wówczas potrzebujesz sprzętu gastronomicznego, który sprawdzi się w tworzeniu nie tylko dań słodkich, lecz również wytrawnych. Innym, bardzo ważnym elementem działalności kawiarni jest oczywiście serwowanie napojów — świeżo wyciskane soki czy prawdziwa włoska kawa, one też powstają z pomocą zaawansowanych urządzeń.

Sprzęt dla gastronomii potrzebny w kawiarni

Picie kawy z przyjaciółmi czy rozkoszowanie się smacznym deserem to jedne z ulubionych czynności Polaków. Stąd rosnące zainteresowanie kawiarniami, nie tylko pod względem miejsc wartych odwiedzania, jak również pomysłów na biznes. Jednak nie każdy inwestor wie, z jakimi wyzwaniami przyjdzie mu się zmierzyć na etapie kompletowania sprzętu dla gastronomii.

W kawiarni niezbędne okażą się:

  • urządzenia chłodnicze — zarówno te do przechowywania artykułów spożywczych na zapleczu, jak również te, stanowiące element wyposażenia sali. W tej drugiej roli sprawdzą się przeszklone witryny z półkami (również obrotowymi), które pozwolą w widoczny i estetyczny sposób wyeksponować ofertę. Ciasta, desery, sałatki, które wymagają odpowiednio niskiej temperatury w urządzeniu chłodniczym zachowają walory smakowe i wizualne nawet przez kilkanaście godzin,

  • zmywarki gastronomicznej — trudno wyobrazić sobie codzienne porządki w kawiarni bez zmywarki gastronomicznej.  Z powodzeniem zastąpi ona pracę rąk ludzkich nie tylko myjąc szkło czy talerze, ale także dezynfekując je,

  • ekspres do kawy —według wielu to serce każdej kawiarni. Zaserwuj swoim gościom aromatyczny napój, jakiego nie przyrządzą sobie w domu, 

  • akcesoria barmańskie — niezbędne zwłaszcza w kawiarniach, w których część oferty stanowią drinki. Do ich przyrządzania niezbędne okażą się kostkarki, syfony, shakery, coolery czy sety,

  • zastawa stołowa — jeśli Twoja oferta uwzględnia głównie napoje i desery, będziesz potrzebował szklanek w różnych rozmiarach i formach, a także małych talerzyków. Oprócz tego niezbędne będą sztućce, elementy dekoracyjne, pojemniki.

Urządzenia dla gastronomii to cała plejada mebli, sprzętów AGD dużego i małego, elementów ozdobnych oraz przyborów i akcesoriów. Zwracając uwagę na wybór dobrej jakości produktów wyrażasz szacunek oraz troskę o swoich klientów. Z ekonomicznego punktu widzenia lepiej zainwestować w dobrej klasy urządzenia dla gastronomii, które posłużą Ci przez wiele lat, niż wymieniać je lub naprawiać co sezon.

Czym kierować się kupując wyposażenie do gastronomii?

W kwestii wyposażenia do gastronomii nie powinieneś uznawać żadnych kompromisów. Wybieraj tylko takie produkty, które są dopuszczone do kontaktu z żywnością. Naczynia ze szkła efektownie wyeksponują Twoje dania, np. piętrowe desery. Równie ciekawym pomysłem na prezentację potraw jest umieszczanie ich na nietypowych, czarnych, kamionkowych cz kryształowych talerzach. W kwestii sprzętu AGD (np. zmywarki gastronomiczne) zdaj się na uznane w branży marki i zaawansowane rozwiązania. Zwróć uwagę na pobór energii elektrycznej oraz ładowność.














 

Przegląd urządzeń Hendi do obróbki termicznej

Urządzenia do obróbki termicznej wykorzystywane są w restauracjach o różnym profilu działalności. Zarówno tam, gdzie specjalizacją są dania główne i kolacje, jak również w miejscach nastawionych na serwowanie deserów przydadzą się podgrzewacze Hendi, gofrownice, piece konwekcyjne czy patelnie. Poznaj urządzenia holenderskiej marki specjalizującej się w zapatrywaniu gastronomii i wybierz produkty dla siebie.

Obróbka termiczna to jedna z podstawowych czynności, którą wykonują kucharze przygotowujący dania na ciepło. Pieczenie, smażenie, gotowanie, duszenie to tylko niektóre ze sposobów serwowania np. mięsa lub warzyw. Jeżeli szukasz urządzeń, które sprostają potrzebom Twojej działalności, a jednocześnie będą niezawodnym wsparciem w realizacji codziennych zamówień, zwróć uwagę na asortyment Hendi.

Wyposażenie restauracji — piece konwekcyjne Hendi

Menu restauracyjne jest zazwyczaj bardziej rozbudowane niż oferta baru czy kawiarni. Oprócz samych deserów serwowane są przystawki, zupy, dania główne, przekąski. Stąd wyposażanie tego typu lokalu warto rozpocząć od pieca konwekcyjnego Hendi. To niezwykle praktyczne rozwiązanie, które pozwala przyrządzać jednocześnie nawet kilka potraw. Dzięki działaniu pary i odpowiednio rozmieszczonym wentylatorom, dania dochodzą idealnie i równomiernie, a zapachy nie mieszają się.

Pieczenie to tylko jeden ze sposobów obróbki termicznej. Jeśli w menu Twojej restauracji znajdują się frytki czy inne dania typu fast food, powinieneś także zaopatrzyć się w frytkownicę Hendi. 

Kawiarnia — patelnie i gofrownice Hendi

Kawiarnia, choć dysponująca zazwyczaj krótkim menu, skoncentrowanym na napojach, w swojej ofercie zazwyczaj ma ciasta, desery, lody, naleśniki, gofry. Do ich przyrządzenia potrzebujesz profesjonalnego, małego AGD, a więc:

  • patelni Hendi,

  • gofrownicy Hendi,

  • podgrzewacza.

Do serwowania dań niezbędne okażą się:

  • naczynia, w tym talerzyki, miseczki,

  • sztućce,

  • koszyczki z pojemnikami na przyprawy,

Proponowane rozwiązania marki Hendi odznaczają się nie tylko wysoką jakością, ale też estetyką, która zaspokoi gusta nawet najbardziej wymagających. Choć wydawać by się mogło, że wygląd podgrzewacza Hendi czy gofrownicy nie ma większego znaczenia, to jednak w pracy na kuchni także liczy się design. Solidne komponenty są odporne na działanie wysokich temperatur, tłuszczu, wilgoci, częstego mycia i dezynfekcji. Ponadto wykazują energooszczędne działanie (np. piece konwekcyjne Hendi zużywają znacznie mniej prądu niż ich tradycyjne odpowiedniki). 

O marce Hendi

Już od 1934 roku Hendi dostarcza profesjonalne rozwiązania dla gastronomii w całej Europie. W Polsce szczególną popularnością cieszą się frytkownice Hendi oraz piece tej marki, ponieważ prezentują doskonały stosunek ceny do jakości. Dostępne w różnych rozmiarach czy pojemnościach akcesoria holenderskiego producenta pozwolą Ci stworzyć idealne wyposażenie swojego lokalu. Tak pod względem przygotowania dań czy ich serwowania możesz liczyć na zachowanie najwyższych standardów, które na pewno docenią goście.

Patelnie hendi, podgrzewacze Hendi, kuchenne przybory, barmańskie akcesoria. Bez względu na to, czego potrzebujesz, aby prowadzić swój gastronomiczny biznes możesz zaufać doświadczeniu oraz renomie tego producenta. Jeśli zależy Ci na nowoczesnych rozwiązaniach i klasycznym, ponadczasowym wyglądzie zastawy czy sprzętów kuchennych, na pewno zainteresujesz się propozycjami Hendi. To kompleksowa oferta dla właścicieli restauracji, barów, kawiarni, punktów typu fast food oraz innych, gdzie serwuje się napoje i potrawy.













 

Dlaczego patelnia elektryczna jest niezbędnym sprzętem gastronomicznym?

Patelnie elektryczne to sprzęt wykorzystywane głównie w gastronomii. Z wyglądu tylko w niewielkim stopniu przypominają klasyczne patelnie przeznaczone do użytku z płytami indukcyjnymi lub gazowymi. W praktyce patelnia elektryczna ma konstrukcję zbliżoną do grilla i działa na podobnej zasadzie. Pozwala realizować wiele kulinarnych fantazji, dlatego jest niezastąpionym elementem wyposażenia restauracji.

Ze względu na rozmaite metody obróbki stosowane w gastronomii oraz konieczność szybkiego i sprawnego serwowania wielu dań jednocześnie, niezbędne okazują się patelnie elektryczne. To wolnostojący sprzęt kuchenny, który przeznaczony jest do smażenia i duszenia potraw. Duża patelnia gastronomiczna sprawdzi się szczególnie w lokalach, które prawdziwe oblężenie przeżywają w sezonie wakacyjnym (np. w smażalniach czy barach typu fast food).

Charakterystyka patelni elektrycznych gastronomicznych

Patelnia elektryczna gastronomiczna może być wykorzystywana do smażenia potraw lub ich duszenia. Taki sposób obróbki termicznej wymaga odpowiedniej powierzchni oraz mocy, którą łatwo możesz kontrolować z pomocą przełącznika i pokrywy. W ten sposób uzyskujesz mięso, warzywa lub inne potrawy przyrządzone dokładnie tak, jak planowałeś. Odpowiednio zarumienione, chrupiące i pachnące mogą stanowić samodzielne danie lub być dodatkiem do reszty zamówienia.

Wykonane ze stali nierdzewnej patelnie elektryczne gastronomiczne są odporne na działanie wysokich temperatur i tłuszczu. Nie korodują. Łatwo utrzymać je w czystości. W zależności od modelu pozwalają na dużą swobodę w zakresie regulowania temperatur od 50 do nawet 300°C. Oznacza to, że szef kuchni korzystający z patelni przemysłowej może w tym samym czasie przyrządzić kilka zamówień, bez ryzyka niedoróbek. 

W jaki sposób zbudowana jest patelnia elektryczna? Bardziej od tradycyjnej patelni przypomina grilla, lecz różni się sposobem obróbki termicznej:

  • ma element grzejny, który podgrzewa wannę smażalniczą i umieszczone w niej potrawy,

  • wanna smażalnicza wyposażona jest w lej zlewowy, który odprowadza wydzielający się tłuszcz,

  • ma pokrywę, która nie tylko pozwala kontrolować temperaturę i dopływ powietrza, ale też zatrzymuje parę wodną, która po skropleniu trafia do wanny.

Jaką patelnię przemysłową wybrać?

Podobnie jak w przypadku mebli czy pozostałego wyposażenia lokalu gastronomicznego, również przy zakupie patelni przemysłowej warto zaufać znanym markom. W naszej opinii na szczególną rekomendację zasługuje:

  • patelnia elektryczna Kromet — ta marka od pół wieku zajmuje się zaopatrywaniem gastronomii w zaawansowane urządzenia. Patelnia elektryczna Kromet cechuje się wysoką jakością wykonania oraz stylowym designem. Zaprojektowane w taki sposób, aby sprostać wymogom miejsca zajmującego się zbiorowym żywieniem gości. Wolnostojące, z opcją regulacji nóg i poziomowania patelnie elektryczne Kromet to czołowy wybór wielu restauratorów,

  • patelnia elektryczna Stalgast —tej marki nie trzeba nikomu przedstawiać. Restauratorzy w Polsce od lat ufają producentowi, dlatego wielu z nich wybiera patelnie elektryczne Stalgast do swojej kuchni. Idealne do smażenia i duszenia są wygodne w obsłudze. Mają dużą powierzchnię oraz sztywny stelaż zapewniający wysoką stabilizację. Patelnie elektryczne Stalgast znacząco podnoszą efektywność i bezpieczeństwo pracy w gastronomii. 

Patelnia przemysłowa zasilana energią elektryczną pozwoli zdecydowanie skrócić czas przygotowywania dań. To z kolei zwiększy wydajność pracy i sprawność obsługi. Z patelni przemysłowej zadowoleni będą nie tylko szefowie kuchni, ale również goście restauracji.

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu RudaSlaska.com.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.