Azjatycka kuchnia jest w Polsce szalenie popularna, jednak kojarzy się ona głównie z restauracjami – od barów zwanych chińczykami, poprzez miejsca z sushi, aż po wykwintne azjatyckie lokale. Jak zacząć przygotowywać smaki Azji w domu? Sprawdź!
Podstawowe składniki – co kupić?
Aby osiągnąć oczekiwane efekty, najpierw należy wyposażyć się w autentyczne azjatyckie składniki – tu nie ma półśrodków. Dobrym kierunkiem są sprawdzone sklepy z kuchnią z całego świata: https://sklep.kuchnieswiata.com.pl/.
Kluczowe produkty to między innymi sos sojowy, sos rybny czy ostrygowy, do tego dobrej jakości ryż jaśminowy, pasta curry, mleczko kokosowe, makaron ryżowy, marynowany imbir. Z przypraw i dodatków przyda się limonka kaffir, miso, wasabi, sezam, różnego rodzaju papryczki chili i trawa cytrynowa.
Te produkty są bazą, na której możesz zbudować różnorodne azjatyckie dania – od kuchni japońskiej po tajską!
Techniki kulinarne – sekret azjatyckich dań
Jak to się dzieje, że w restauracjach azjatyckich dania smakują inaczej, niż te, które zdarza się przyrządzać w domu? Sekret tkwi w technikach, które sprawiają, że Azję czuć w każdym kęsie.
Jedną z najbardziej znanych technik jest stir-fry, czyli krótkie, intensywne smażenie w specjalnym woku. Tego efektu nie osiągniesz na zwykłej patelni podczas długotrwałej obróbki warzyw – przestaną być chrupiące.
Inna technika to gotowanie na parze, które nadaje pierożkom elastycznej, ale nie kleistej ani rozgotowanej struktury. Dodatkowo azjatycka kuchnia to także aromatyczne, esencjonalne buliony i wywary gotowane wiele godzin. Wśród technik znajduje się też balans przyprawami, w taki sposób, aby smaki słodkie, słone, kwaśne i pikantne znajdowały się w idealnej równowadze.
Azjaci używają dużej ilości przypraw na każdym etapie tworzenia dania – doprawiasz więc ryż octem i mirinem, później rybę, następnie całość dania, a często uzupełniasz je jeszcze panierkami, polewami, sosami. W kuchniach azjatyckich trudno o minimalizm, ale taka jest właśnie ich charakterystyka – stąd ich urok.
Przepisy, od których warto zacząć
Przygodę z daniami azjatyckimi warto zacząć od prostych potraw, które możesz dowolnie modyfikować według własnego gustu. Przykład to Pad Thai, czyli tajska patelnia z makaronem i dodatkami jak krewetki czy inne owoce morza.
Prosty będzie też ramen pochodzący z Japonii, choć aby smakował naprawdę idealnie, należy postarać się w trakcie przygotowywania. Sam proces nie jest trudny, liczy się jednak odpowiednia ilość przypraw i czas poświęcony na gotowanie bulionu.
Wypróbuj też zielone lub czerwone tajskie curry z mleczkiem kokosowym, bardzo sycące. Jest to danie, które. . . trudno zepsuć. Możesz dowolnie modyfikować poziom ostrości i uzupełniać je ulubionymi dodatkami – liczy się baza, czyli pasta curry i ryż jaśminowy.
Ziołowy, lekki bulion Pho pochodzący z Wietnamu to nasza ostatnia propozycja. Zachęcamy do eksperymentów i odkrywania kuchni azjatyckiej w zaciszu domowym!