Chiny to największy kraj na świecie, więc nie może dziwić fakt, że tamtejsza kuchnia jest niezwykle zróżnicowana. W Polsce, dzięki coraz większej liczbie chińskich restauracji, możemy poznawać orientalne smaki i aromaty, kosztować tradycyjnych dań, uczyć się technik gotowania i całej kulinarnej filozofii.
Kuchnia chińska słynie na całym świecie z niebywałego bogactwa smaków i aromatów. Nie sposób jest tak naprawdę policzyć wszystkich tamtejszych potraw - kiedyś podjęto taką próbę i liczba sięgnęła... 20 tysięcy, choć była to dopiero część z nich. Kuchnia chińska skrywa wiele ciekawostek oraz sekretów - ich poznanie pozwoli nam lepiej zrozumieć całą kulinarną filozofię tego kraju.
- Bycie kucharzem to w Chinach bardzo prestiżowy zawód. Trzeba ukończyć specjalną szkołę, zdobyć praktykę, nauczyć się technik gotowania. A trzeba przyznać, że jest się czego uczyć - w kuchni chińskiej znanych jest około 80 sposobów krojenia składników oraz 60 metod przyrządzania mięsa.
- Tradycyjny chiński obiad rozpoczyna się filiżanką ciepłej herbaty, której celem jest rozbudzenie apetytu. Kolejność spożywania potraw rożni się od tradycji polskiej. Najpierw podawane są dania zimne, później smażone, a dopiero jako trzecia na stole pojawia się zupa. Zwieńczeniem posiłku są słodkie desery i owoce.
- Jeśli jest się gościem chińskiej rodziny, należy koniecznie spróbować wszystkich potraw zaserwowanych przez gospodarzy. Odmowa traktowana jest jako poważny afront. Nigdy nie nalewamy również napoju do własnej szklanki, ale tylko do szklanek sąsiadów.
- Co ciekawe, w kuchni chińskiej właściwie nie używa się mleka krowiego ani jego przetworów. Około 95% tamtejszej ludności boryka się bowiem z uwarunkowaną genetycznie nietolerancją laktozy. Zastępuje je mleko sojowe, bez laktozy, ale równie bogate w białko i wapń.
Co ważne, dania chińskie są smaczne i bardzo sycące, więc sprawdzają się w różnych sytuacjach. Właściwie nie ma już miejsca w naszym kraju, w którym nie funkcjonuje popularny „chińczyk” - we Wrocławiu i najbliższych okolicach restauracji serwujących tamtejsze potrawy jest mnóstwo. Każdy może więc bez problemu zacząć swoją przygodę z tym fantastycznym jedzeniem!