9 października w Szpitalu Miejskim w Rudzie Śląskiej miało miejsce uroczyste przekazanie nowej, wyremontowanej kuchni, która będzie służyć pacjentom i personelowi oddziału pediatrii. Inwestycja była możliwa między innymi dzięki wsparciu Stanisława Czesaka, który przyczynił się do sfinansowania projektu.
Wsparcie franczyzobiorcy McDonald’s – Stanisława Czesaka
Stanisław Czesak, franczyzobiorca McDonald’s, zarządzający 7 restauracjami w województwie śląskim i małopolskim tylko w maju tego roku przekazał 5 łóżek dla rodziców do Szpitala Miejskiego w Rudzie Śląskiej, aby zapewnić godne warunki pobytu w placówce bliskim chorującego dziecka. Teraz, w tym samym miejscu, zaangażował się w remont kuchni i sfinansował zabudowę oraz wyposażenie, które posłużą personelowi i pacjentom oddziału pediatrycznego.
– Każda chwila poświęcona dziecku jest najcenniejsza, a personel oraz opiekunowie małych pacjentów nie powinni tego czasu marnować, martwiąc się o podstawowe kwestie. Niezmiernie cieszę się, że mogłem dołożyć swoją cegiełkę i wesprzeć lokalny szpital. Jestem przekonany, że nowe wyposażenie kuchni na oddziale pediatrycznym przysłuży się zarówno pracownikom szpitala, jak i rodzicom odwiedzającym swoje pociechy – tłumaczy Stanisław Czesak, franczyzobiorca McDonald’s.
Uroczyste otwarcie nowej kuchni na oddziale pediatrycznym
Nowa zabudowa kuchni oraz zmywarko-wyparzarka służą od tej pory personelowi i pacjentom Oddziału Pediatrycznego, znacznie ułatwiając pracę i opiekę. Łączny koszt darowizny to: 23 712 zł.
- Dzięki nowej kuchni nie tylko przyjemniej przygotowuje się posiłki dla Pacjentów, ale robi się to znacznie szybciej i sprawniej, szczególnie za sprawą nowej zmywarko-wyparzarki. Głosy rodziców przebywających u nas dzieci także są pozytywne, widzą zmianę na lepsze - mówiła Pielęgniarka Oddziałowa, Małgorzata Wolska.
Oficjalne przekazanie wyremontowanej kuchni nastąpiło 9 października. W spotkaniu uczestniczył Ordynator Oddziału Pediatrii, lek. med. Robert Szylo.
- To kolejny raz, kiedy mogliśmy liczyć na wsparcie pana Stanisława Czesaka. Nowa kuchnia cieszy oko, to prawda, ale przede wszystkim jest funkcyjna, schludna i usprawnia pracę naszego Personelu. Zmywarko-wyparzarka skraca czas, który do tej pory był potrzebny, by utrzymać pomieszczenie w porządku, a nowe blaty zwiększają komfort pracy podczas przygotowywania posiłków dla naszych pacjentów – podsumowuje lek. med. Robert Szylo, Ordynator Oddziału.