Święta wielkanocne już z nami. Z pewnością lodówki wielu rudzkich rodzin nadal pękają w szwach od ilości mięsa, ciast oraz innych świątecznych smakołyków. Aby zapobiec marnowaniu jedzenia, w mieście działa kilka Jadłodzielni, gdzie można zostawiać żywność, która później trafi do potrzebujących. Już dziś dołącza do nich nowa Jadłodzielnia w Rudzkim Punkcie Pomocy dla Ukrainy.
Podziel się żywnością
O istnieniu Jadłodzielni przypomina się szczególnie w okresie różnych świąt, kiedy to w lodówkach rudzian roi się od różnego rodzaju żywności, której często jest po prostu za dużo. W związku z szeroko zakrojoną akcją pomocową na rzecz Ukrainy, w naszym mieście została uruchomiona dodatkowa, tymczasowa Jadłodzielnia. Mieści się w Rudzkim Punkcie Pomocy dla Ukrainy na hali przy ulicy Hallera 16b. Pozostawiona w Jadłodzielni żywność zostanie przekazana naszym gościom z Ukrainy.
Pomysłodawca tymczasowej Jadłodzielni, radny Rafał Wypior prosi o szczelne pakowanie oraz podpisywanie dostarczanej żywności.
Aby nie marnować
Jadłodzielnie powstają w różnych miastach w Polsce z myślą o niemarnowaniu jedzenia. W Rudzie Śląskiej działają 3 Jadłodzielnie:
- Jadłodzielnia w Kochłowicach przy ul. Oświęcimskiej 123,
- Jadłodzielnia w Rudzie przy ul. Wolności 16,
- Jadłodzielnia w Halembie w pobliżu parafii pod wezwaniem Matki Boskiej Różańcowej.
Podstawową zasadą Jadłodzielni jest to, aby dzielić się żywnością, którą sami chcielibyśmy zjeść. Produkty mogą przekraczać datę minimalnej trwałości, czyli słynne „najlepiej spożyć przed”, jednak nie powinny przekraczać daty przydatności do spożycia, figurującej przy frazie „najlepiej spożyć do”. Dostarczane produkty powinny być szczelnie zapakowane lub umieszczone w pojemnikach. Można dzielić się również samodzielnie przyrządzonymi daniami, takimi jak zupy czy ciasta – warunkiem jest, aby były one szczelnie zapakowane i dokładnie opisane. Konieczne jest zamieszczenie daty wykonania! Dzięki specjalnemu regałowi, mieszkańcy mogą przynosić również produkty suche, niewymagające trzymania w lodówce.
Tego zostawiać nie wolno
Istnieje również grupa produktów, których nie można umieszczać w Jadłodzielniach. Jest to przede wszystkim alkohol czy surowe mięso. Zakaz obejmuje także potrawy zawierające niepasteryzowane mleko czy surowe jaja, produkty z oznakami popsucia oraz takie, które miały kontakt z odpadami komunalnymi i spożywczymi.