Idea dzielenia się jedzeniem z bardziej potrzebującymi weszła Rudzianom w krew. W mieście powstała kolejna jadłodzielnia – miejsce, w którym można zostawiać jedzenie zalegające w domowej lodówce. Tym razem dumny regał stanął w dzielnicy Halemba.
Dzielmy się dobrem!
Kolejna, już 3 jadłodzielnia stanęła w pobliżu parafii pod wezwaniem Matki Boskiej Różańcowej w dzielnicy Halemba. Oficjalne otwarcie odbyło się w wigilię, 24 grudnia, co ma szczególnie znaczenie. Co roku na naszych świątecznych stołach zostaje sporo jedzenia, którym, dzięki nowo powstałej jadłodzielni, można się podzielić z potrzebującymi. Część produktów trafiła do noclegowni na terenie Rudy Śląskiej.
Halembianie w akcji
Już w pierwszy dzień działania jadłodzielni, lodówka wypełniła się po brzegi. Mieszkańcy Halemby chętnie przynosili jedzenie, którym chcieliby się podzielić. O potrzebie informowania o istnieniu takiego rozwiązania przypomina Łukasz Wodarski, Radny Miasta Ruda Śląska na swoim profilu facebookowym. Mieszkańcy miasta przynoszą do jadłodzielni przeróżne produkty – parówki, bigos, ryby, a nawet tort świąteczny! Ważne jest, aby osoby potrzebujące nie bały się korzystać z produktów – to właśnie z myślą o nich powstała jadłodzielnia. Poza tym celem obiektu jest również ograniczenie marnowania jedzenia.
Zasady korzystania z jadłodzielni
Aby zachować porządek, powstał specjalny regulamin korzystania z jadłodzielni. Podstawową zasadą jest to, aby dzielić się takim jedzeniem, które sami chcielibyśmy zjeść. Produkty mogą przekraczać datę minimalnej trwałości, czyli słynne „najlepiej spożyć przed”, jednak nie powinny przekraczać daty przydatności do spożycia, figurującej przy frazie „najlepiej spożyć do”. Dostarczane produkty powinny być szczelnie zapakowane lub umieszczone w pojemnikach, aby odpowiednio je zabezpieczyć. Można dzielić się również samodzielnie gotowymi daniami, takimi jak zupy czy ciasta – warunkiem jest, aby były one szczelnie zapakowane i dokładnie opisane. Konieczne jest zamieszczenie daty wykonania! Poza tym mile widziane są również sery, twarogi czy jogurty.
Czym nie powinno się dzielić?
Istnieją produkty, które nie są mile widziane w jadłodzielni. Są to na przykład surowe mięso, potrawy zawierające niepasteryzowane mleko czy surowe jaja, produkty z oznakami popsucia oraz takie, które miały kontakt z odpadami komunalnymi i spożywczymi. Ważną zasadą jadłodzielni jest to, że nie można w niej umieszczać żadnego rodzaju alkoholu. Wszystkie inne produkty są jak najbardziej mile widziane w jadłodzielni! Dzięki specjalnemu regałowi, mieszkańcy mogą przynosić również produkty suche, niewymagające trzymania w lodówce!