RudaSlaska.com.pl - 20 lat

Wiadomości z Rudy Śląskiej

Jak prawidłowo nakrywać do stołu?

  • Dodano: 2022-03-17 11:30

Każdego dnia zasiadamy do wspólnych posiłków z rodziną. Obecnie wiele osób nie przykłada większej uwagi do tego jak powinno wyglądać nakrywanie stołu zgodnie z zasadami savoir-vivre'u. Eleganckie nakrycie stołu może jednak zupełnie zmienić charakter spotkania i dlatego warto się przyłożyć do odpowiedniego ustawienia poszczególnych elementów na stole.

Prawidłowe nakrycie stołu

Odpowiednio nakryty stół stanie się sporym ułatwieniem dla osób, które zajmują się obsługą gości. Stylowe nakrycie stołu dodaje też powagi miejscu, w którym spożywa się posiłek. Przygotowując nakrycie stołu na eleganckie przyjęcie warto wiedzieć, po której stronie należy położyć elementy zastawy, kieliszki, sztućce.

Układanie elementów zastawy może informować kelnerów czy zakończyliśmy już spożywanie posiłków, czy też jeszcze jesteśmy w trakcie, ale zrobiliśmy przerwę. Znajomość zasad savoir-vivre'u może znacznie ułatwiać nam życie. Warto mieć wiedzę, chociaż odnośnie podstawowych zasad.

Co położyć po lewej stronie talerza a co na krawędzi stołu?

Układając serwis obiadowy powinieneś wiedzieć jakie powinno być ustawienie widelczyka deserowego, gdzie ma znaleźć się duży płaski talerz oraz czy sztućce powinny być po prawej stronie talerza czy po lewej. Zanim o tym wspomnimy warto podać kilka informacji na temat obrusu i innych ważnych elementów.

Otóż przygotowując wystawny obiad zwróć uwagę by na stole znalazł się biały obrus. Doda on powagi całemu przyjęciu. Nakrycia powinny być ustawione w taki sposób, aby z każdej strony stołu było wystarczająco dużo przestrzeni dla gości.

Układanie talerzy i sztućców

Aby dobrze nakryć stół musisz zwracać uwagę na kolejność podawanych posiłków. Sztućce i serwis obiadowy używany na przyjęciu należy układać zgodnie z kolejnością serwowanych dań. Należy zwrócić uwagę na to, aby od prawej strony nakrycia znalazły się noże i łyżki. Natomiast od lewej strony talerza powinien znaleźć się widelczyk zwrócony prostopadle do krawędzi stołu.

Zasada jest taka, że sztućce używane najczęściej powinny znaleźć się najdalej od talerzy z zewnętrznej strony. Im bliżej w stronę talerza to, tym rzadziej stosowane widelce powinny być układane.

Układanie talerzy na stole

Chcąc prawidłowo nakryć do stołu musisz wiedzieć jak ułożyć sztućce, ale zasady savoir vivre mówią również o układaniu talerzy. Zastawa stołowa tworząca nakrycie stołu powinna znaleźć się w odległości wynoszącej około 2 cm od brzegu stołu. Układając talerze położyć trzeba najpierw duży płaski talerz, który jest też nazywany podtalerzem lub też talerzem serwisowym. Na nim dopiero należy ułożyć głęboki talerz przeznaczony do dania głównego. Pamiętajmy o tym, że z talerza serwisowego nie spożywa się posiłków.

Tutaj jednak trzeba wiedzieć, że zastawa stołowa może się różnić w zależności od planowanego serwowanego menu. Należałoby więc dopasować rodzaj nakryć do stołu w zależności od tego co ma być podawane. Talerzyki deserowe należy natomiast ułożyć dopiero po zabraniu talerzy do dań głównych.

Prawidłowe nakrywanie do stołu to połowa sukcesu

Wiadomo, że odpowiednie przygotowanie stołów przed przyjęciem jest bardzo ważne. Jednak musisz wiedzieć, że ogromną rolę odgrywa także sama zastawa stołowa. Wybierając serwis obiadowy musisz wiedzieć jak ważna jest odpowiednia ich estetyka. Warto też odpowiednio dobierać serwetki i różne inne dodatki, które mają znaleźć się na stole.

Przygotowując przyjęcie pamiętaj o stosowaniu się do zasad savoir vivre, ponieważ dzięki temu będziesz postrzegany jako dobry gospodarz.

Sylwia MachowskaSylwia Machowska
Źródło: Art. sponsorowany / Materiał dostarczony przez zleceniodawcę

Komentarze    dodaj

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu RudaSlaska.com.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.