Wiadomości z Rudy Śląskiej

Porady kuchenne, dzięki którym zaoszczędzisz czas, zorganizujesz się i zachowasz spokój

  • Dodano: 2022-10-24 08:00, aktualizacja: 2022-10-24 08:05

Może wydaje Ci się, że wszystko już wiesz. Jesteś MacGyverem kuchni - łopatka w jednej ręce, dwa jajka w drugiej. Na szczęście mamy rozwiązanie twojego jajecznego dylematu, a także szybkie rozwiązania wielu innych problemów związanych z przygotowywaniem posiłków, gotowaniem i pieczeniem.

Utrzymuj ziemniaki w bieli

Pokryj rozdrobnione lub pokrojone w kostkę ziemniaki zimną wodą przed gotowaniem, aby zapobiec ich szarzeniu/brązowieniu spowodowanemu uwalnianiem się skrobi, która powoduje ich utlenianie.

Spowalniaj gnicie

Przechowuj pomidory końcem szypułki w dół, aby nie psuły się tak szybko. Zapobiega to dostawaniu się powietrza i wydostawaniu się wilgoci z blizny, w której pomidor był kiedyś przyczepiony do winorośli. Wiele ciekawych informacji na jedzmy-zdrowo.pl gdzie znajdziesz wiele ciekawych przepisów.

Zapewnij bananom dłuższą żywotność

Utrzymaj świeżość bananów na dłużej, owijając koniec kiści folią. Jeszcze lepiej, oddzielaj każdy banan. Obie taktyki blokują uwalnianie się gazów etylenowych z łodygi, co powoduje zbyt szybkie dojrzewanie owoców.

Przyspieszenie dojrzewania

Bądź prawdziwym magikiem i zmień kolor banana z zielonego na żółty (lub brzoskwini z chrupiącego na soczysty) za pomocą papierowej torby. Kiedy owoce są wrzucane do torby, skoncentrowany gaz etylenowy pomaga im szybciej dojrzewać.

Uchroń przekrojone owoce przed zbrązowieniem

Pewnie słyszałeś, że odrobina soku z cytryny może sprawić, że plasterki jabłek nie będą wyglądały nieapetycznie. Mieszanka 1 części miodu z 2 częściami wody działa w podobny sposób, aby zapobiec brązowieniu owoców. Zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego to działa? Kwas cytrynowy i witamina C zawarte w soku z cytryny oraz peptyd zawarty w miodzie spowalniają proces utleniania, który powoduje przebarwienia.

Bądź kreatywny w przykrywaniu jedzenia

Czepki pod prysznicem są znane z tego, że służą do ochrony włosów, ale ich przydatność nie ogranicza się tylko do tego, żeby twoje piękne włosy były suche. Przykryj resztki jedzenia czystym czepkiem (bezpośrednio w naczyniach), aby zapobiec temu, że cząsteczki powietrza sprawią, że jedzenie stanie się nieświeże.

Nigdy więcej nie zmagaj się z kawałkami skorupki jajka

Nikt nie lubi chrupiących kawałków w swoim cieście czy ciastku. Ale złapanie kawałka skorupki jajka, który wpadł do ciasta, może zamienić się w pogoń za dziką gęsią, bo wydaje się, że wymyka się ona z zasięgu ręki jak sprytna kijanka. Aby uzyskać czystszą alternatywę, nabierz kawałki rozbitej skorupki na połówkę już rozbitego jajka. Skorupka działa jak magnes, który przyciąga kawałki skorupki, nie marnując przy tym zbyt wiele jajka. Odnośnie układania profesjonalnych diet odwiedź stronę meridiasprzedam.plom.pl profesjonalni dietetycy doradzą.

Sylwia MachowskaSylwia Machowska
Źródło: Art. sponsorowany / Materiał dostarczony przez zleceniodawcę

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu RudaSlaska.com.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.